Keresés

Matrix Start 2023 - a dobogósokat kérdeztük

A versenyen szerzett tapasztalatokról kérdeztük a Matrix Start 2023 dobogósait.

Magyarországon első alkalommal került megrendezésre idén tavasszal a Matrix Start verseny. A megmérettetés a legelhivatottabb fodrásztanulóknak szól, és arra sarkall, hogy tudásunkat érdemes megmutatnunk. Ráadásul egy ilyen esemény mindig kiváló alkalom kapcsolatépítésre és szakmai fejlődésre egyaránt.

A verseny díjazottjai és modelljeik, felső sor: Uzsoki Dominik, Tóth Gréta, Légler Mercédesz. Alsó sor: Knapp Andor, Müller Patrik, Petrovánszki Áron.

Matrix a jövő fodrászaiért

A Matrix Start célja, hogy javítsa a jövőbeni fodrászok szakmai oktatásának minőségét, így a márka vezetői a lehető legtöbb iskolába szeretnék eljuttatni a jövőbeni fodrászok új, modern és gyakorlatorientált oktatására irányuló módszereiket. A magasabb szintű, kiegészítő képzések iránti igény növekedését a fodrásztanulók körében végzett felmérés is megerősíti, amely szerint a tanulók közel 90%-a érdeklődik az iskolán kívüli továbbképzési lehetőségek iránt.

A fodrászszakma berkein belül egyedül a Matrix Start kínál kifejezetten fodrásztanulóknak készített, nem csak gyakorlati kérdésekre fókuszáló oktatási webináriumokat. Emellett közvetlenül a tanárok és a szakiskolák vezetői számára releváns témákat dolgoz fel annak érdekében, hogy segítsen javítani az oktatás színvonalát, és naprakésszé tegye a tananyagot új, modern és gyakorlatközpontú oktatási módszerekkel, amelyeket igyekszik a lehető legtöbb középiskolába eljuttatni.

Matrix Start dobogósok

Matrix Start 2023 – a dobogósok válaszolnak

A Matrix Start versenyének két kategóriájában: a balayage és a férfi hajvágásban 7-7 induló volt, akik a legnagyobb alázattal készültek a versenyre. Az elismerés és a gazdag ajándékcsomag mellett mindkét kategória első 3 helyezettje a Matrix Summer Academy 680.000 Ft értékű ajándékcsomagját nyerte meg, mely utóbbi hatására szakmai tudásuk abban az egy hétben robbanásszerű gyarapodásra számíthat. Kíváncsiak voltunk a fiatalok megéléseire:

Miért tartod fontosnak, hogy elindultál a versenyen és milyen tapasztalatokat szereztél?

Tóth Gréta – balayage kategória I. helyezett

“A versenyzés mindig egy plusz inspiráció a mindennapokban. A felkészülés során “nyomás alatt” gyakorlunk. Ez engem nem blokkol, hanem kreatívabbá és egyben összeszedettebbé tesz.

Jó volt látni, hogy egy profi stylist és sminkes milyen sokat tesz hozzá a munkánkhoz, versenykörülmények között, valamint megerősített abban, hogy a legjobb befektetés az állandó önfejlesztés. Nagyon remélem, hogy ez nyugdíjas koromig ki fog tartani.”

Tóth Gréta munkája

Uzsoki Dominik – balayage kategória II. helyezett

“Azért tartottam fontosnak a versenyen való részvételt, mert egy tanuló fodrásznak nem gyakran adatik meg, hogy ilyen színvonalas profi szervezésű és jól felszerelt akadémián mutassa meg a tudását. De ami a legjobban vezényelt, az az elismerés és a nyomás alatti teljesítmény íze.”

Uzsoki Dominik munkája

Légler Mercédesz – balayage kategória III. helyezett

“Elsősorban kíváncsi voltam, hogy egy ilyen volumenű versenyen hogyan teljesítek, milyen eredményt érek el. Emellett bizonyítani szerettem volna tanáraimnak és önmagamnak, hogy a megszerzett tudásomat tudom alkalmazni minden helyzetben.

Eddig nem volt alkalmam versenyen részt venni, ezért kíváncsi voltam, hogy hogyan zajlik ez az egész. Különböző technikákat ismerhettem meg a többi versenyző által. Örültem, hogy a zsűri tagjaitól és a moderátoroktól kaptam segítő jellegű tanácsokat a verseny alatt. Nagyon pozitívan éltem meg a versenyt és boldogsággal tölt el, hogy részt vehettem és sikerült a harmadik helyet megszereznem.”

Müller Patrik – férfi hajvágás I. helyezett

“Pályafutásom kezdete óta érdekelt a versenyzés a fodrász szakmában. Az ilyen alkalmakkor maximálisan kiélhetem a kreativitásomat. A Matrix Start verseny tökéletes alkalom volt az álmom megvalósítására. Úgy érzem, hogy a versenyen való odafigyelés, a koncentráció és az alaposan megfontolt kivitelezés sokat javított a precizitásomon.”

Müller Patrik munkája

Knapp Andor – férfi hajvágás II. helyezett

“A versenyzést korábban gyakorlati oktatóim és mestereim emlegették. Akkor még kevesebb tudással rendelkeztem, ezért féltem tőle. Az első versenyem Pécsen volt, ahol rögtön bele is szerettem a hangulatba és az inspirációba. A Matrix Start verseny lehetőségét az osztályfőnököm osztotta meg a facebookon. Beküldtem egy munkámat, de nem gondoltam volna, hogy bekerülök.

Nem a dobogóért indultam, hanem az élményért. A verseny ideje alatt sztárfodrásznak éreztem magam és megismerhettem új trendeket. Az élmény hatására újult erővel és energiával folytathatom a céljaim elérését és várom a következő versenyt.”

Petrovánszki Áron – férfi hajvágás III. helyezett

“Nekem ez volt életem első versenye, nem tudtam mire számíthatok és hogyan fogok teljesíteni. Számomra ez nagy előrelépés volt abban amit igazán csinálni szeretnék: rádöbbentett arra, hogy menni akarok előre és még többet meg akarok mutatni magamból és persze bizonyítani az oktatóimnak és saját magamnak is! Nem tudtam, hogy milyenek lesznek a versenytársak, milyen munkák fognak születni. Amint végeztem, igyekeztem a többiek munkájából is tanulni!

A legfontosabb gondolat a felkészülés és verseny folyamán az volt a számomra, hogy nagyon át kell látnom azt, hogy milyen munkát adok ki a kezemből. A jó frizura választás kevés, ezt megtanultam. Fontos a modell kiválasztása, illetve az is, hogy tudja-e viselni a kigondolt formát, hiszen a való életben is az egyéniségéhez formálod majd a vendég stílusát! A versenyen megtanultam azt is, hogy a smink és a ruhaválasztás is emeli a munkám fényét, és hogy teljes egészében kell tudnom a munkámmal azonosulni!

Nagyon jó hangulatú verseny volt. Rengeteg lelkes, a szakmát komolyan gondoló versenytárs vett körül! Számomra ez mindig meghatározó élmény marad, tökéletes kezdet.”

Hansági Dorka gondolatai a Matrix Start fodrász tanulóversenyről

A versenyen a Fodrászinfó nem csak, hogy jelen volt, de Hansági Dorka az egyik zsűritagként értékelte a versenyzők munkáit. Ő így élte meg a Matrix Start versenyt:

„A Matrix Start 2023-ban is egy üde színfolt a fodrászati palettán, ami a versenyzés eszközével szeretné motiválni a fodrászszakma diákjait, akik előtt nagyon nagy lehetőségek állnak. A fodrászat egy gyönyörű szakma, viszont rengeteg kihívást tartogat. Azt gondolom, hogy a sok-sok lehetőség útvesztőjében ez a verseny egy jó fogódzó a szárnyaikat bontogató fodrászoknak, akik kellő löketet tudnak kapni azáltal, hogy munkájukat be tudják mutatni a szakma és a márka oktatói előtt, akiktől kellő támogatást és szakmai bátorítást is kapnak.

A balayage és a férfi hajvágás kategóriában összesen 14 versenyző mutatta meg, hogyan teljesít éles helyzetben. Emelem kalapom minden egyes versenyző előtt, mert alig egy év gyakorlattal a hátuk mögött már ilyen színvonalas munkákkal és maximális alázattal érkeztek a versenyre. Látszik, hogy követik a trendeket, figyelik az újdonságokat és nem restek a mesterek építő kritikáit megfogadni.

A Matrix Start fodrászverseny zsűrije (balról-jobbra): Bíró Alíz (Glamour magazin szépségszerkesztő), Tonomárné-Dancsó Erika (L'Oréal Professionnel Nagykövet), Bicskei Laura (Matrix oktatófodrász), Hansági Dorka (www.fodraszinfo.com főszerkesztő), Kovács R. Ádám (L'Oréal Professionnel oktató), Bencze Máté (fodrász, közösségi média tartalomgyártó)

Ha minden fodrásztanuló ezzel a habitussal áll majd oda a szakmájához, amit ettől a 14 fiataltól láttunk a versenyen, akkor biztos vagyok benne, hogy a szakma becsülete újra oda kerül, ahová való. Minden tanulót csak bíztatni tudok arra, hogy keressék a lehetőségeket és időt, energiát, pénzt is tegyenek bele saját fejlődésükbe, mert az alap megtanulása a legfontosabb, és ne odázzák el, tegyük ezt meg a kezdetekkor, tanulókorunkban!

Személy szerint és a szakma szerelmeseként köszönöm a Matrix márkának a kezdeményezésen túl azt is, hogy részt vehettem ezen a nívós versenyen és mint zsűri, véleményt is alkothattam a látottakról. Bízom benne, hogy a verseny valóban nem egy alkalmas lesz, mert a fodrász szakmának nagyon nagy szüksége van erre!”

Férfi hajvágás start:

Matrix Start fodrászverseny férfi hajvágás start ❤️😊 #matrix #matrixstart

Posted by Fodrászinfó on Tuesday, March 21, 2023

Férfi hajvágás finálé:

#matrix #matrixstart Matrix Start fodrászverseny: a férfi hajvágás versenyszám utolsó egy perce… 👌 Neked melyik a kedvenc? 😊 Írd meg!

Posted by Fodrászinfó on Tuesday, March 21, 2023

Képek és felhasznált forrás: Matrix

Stúdiófotó: Karsay Katalin