Keresés

Minden, amit tudnod kell a Wella Nyári Akadémiáról! - interjú Képíró Tamással

A Wella Nyári Akadémiáról beszélgettünk az oktató fodrásszal!

2019. június 17-28. között a Wella Professionals 10 napos intenzív szakmai képzésre invitálja a tanulni vágyó, illetve újrakezdő fodrászokat! A Nyári Akadémia egy széleskörű szakmai spektrumot fog lefedni, ahol elméletben, gyakorlatban és interaktivitásban nem lesz hiány. A részletekről Képíró Tamással, a Wella Professionals oktató fodrászával beszélgettünk. A részletekért mindenképp görgess tovább, mert megtalálsz mindent, amit tudnod kell a Wella Nyári Akadémiáról!

Rengeteg oktatást és képzést indítottatok az idei évben. Honnan jött az ötlete egy több napos intenzív oktatási formának, a Nyári Akadémiának? Mi volt mögötte a motiváció?

Mikor friss fiatal fodrászként végeztem az iskolával, tele voltam kérdésekkel és bizonytalansággal. Pontosan 16 éves voltam, amikor először részt vettem a Start a Wella-val képzésen, ami nagy hatással volt rám. Éppen ezért legfőbb motivációnk az volt, hogy a fodrásziskolából éppen kikerülő diákokat segítsük a kérdéseik megválaszolásában és szakmai önbizalmuk kiépítésében.

A Nyári Akadémia egy átfogó elméleti és gyakorlati képzés, amely minden területét lefedi a fodrászatnak, amire a fiatal kezdőknek szüksége van a hétköznapi életben. Ilyen például a termék és a termékhasználat. Fontos számunkra, hogy a résztvevők minden körülmény között megtanulják kiszolgálni a vendég igényeit. Ezen kívül betekintést nyújtunk a Wella oktatási struktúrájába, és azt is megmutatjuk, hogy miért érdemes ellátogatni képzéseinkre, ahol interaktív módon fejlődhetnek.

Kizárólag a pályakezdő fiatalok a célközönsége a Wella Nyári Akadémiának?

Az oktatás anyaga nyilván egy kezdőnek, vagy egy egy-két éve végzett fodrásznak fogja a legtöbb újdonságot nyújtani. Viszont az elmúlt időszakban rengeteg minden változott, az anyagok, szolgáltatások és ezek kommunikációja is. Ezért nem kizárólag a szakiskolából érkezettek lehetnek résztvevők. Vannak olyan fodrászok – akik gyermekvállalás vagy egyéb okok miatt – kihagytak akár 10 évet is, most viszont szeretnék újrakezdeni pályafutásukat. Szeretettel várjuk őket is!

Külön-külön rengeteg témakörben hirdettek képzéseket. Miben lesz mindez más? Mivel fog többet nyújtani a Nyári Akadémia a többi oktatással szemben?

Elméleti oktatásainkon a hangsúlyt leginkább az online platformokra és használatukra helyezzük. Itt a Nyári Akadémia esetében sokkal több figyelmet szeretnénk fordítani a szakmai elméletre, hiszen a célközönség feltehetőleg nem feltétlenül rendelkezik Wella alapokkal, ezért a kommunikációt itt kezdjük. Először a tanulóknak bemutatjuk a Stúdiót, hogy otthonosan mozogjanak benne. Ezután bevezetjük őket az összes színmegváltoztató- és hajvágási technikába is, amelyeket részletesen átbeszélünk és kielemzünk. A Nyári Akadémia abban különbözik a többi képzésünktől, hogy sokkal aprólékosabban, részletesebben vesszük át a gyakorlati és elméleti részeket. A lényeg, hogy a kommunikációt a nulláról kezdjük, és tíz nap alatt ebből várat építünk.

Milyen arányban lesznek az elméleti és gyakorlati részek? Hogyan telnek majd a napjaitok?

A Nyári Akadémia felépítése nagyon sokszínű és fokozatosan változni fog, hogy minél széleskörűbb tudást tudjunk nyújtani a fodrászok számára. A mai világ – tudom, hogy nagyon gyakorlatias -, de ennek ellenére nálunk ez az interaktív jelzővel egészül ki, ami nem teljesen fedi le a klasszikus értelmét. Nem mindig konkrét modellezéseket fogunk végrehajtani, mert nem gondoljuk úgy, hogy egy színelmélet már azonnal egy vendég/modell haján kell, hogy megvalósuljon. Nagy hangsúlyt fektetünk a vizualitásra, hiszen a fodrászat egy kreatív szakma, azt nem tehetjük meg, hogy csak beszélünk. Érdemes az elmondottakat bemutatni és láttatni.

Az elmélet és gyakorlat így megfelelő arányban fog megoszlani, illetve kiegészül majd a kommunikáció fontosságával és annak oktatásával is, hiszen egy frissen végzett fodrásznál ez az egyik legfontosabb dolog. Egy fiatal szakember hiába szerez sok jó tapasztalatot, elég egy rossz, hogy tönkre tegye az önbizalmát. Ilyenkor nem is biztos, hogy a frizurával van gond, lehet, hogy a kommunikáció milyensége okozta a problémát. A tíz napban azonban lesz lehetőség babafejen, de modellen is gyakorolni az elsajátított technikákat, utóbbi esetében nemcsak a haj, de a konzultáció területén is.

Tematikájában, a programok lebontásában vannak már konkrétumok?

A Nyári Akadémia váza és tematikája már elkészült, de erről csak előtte tájékoztatjuk a jelentkezőket. Egy biztos, szisztematikusan és változatosan építettük fel. Egy nap nem csak egy témára fogunk fókuszálni, mert akkor statikussá válna a képzés. Tehát olyan nem lesz, hogy egy nap csak kifejezetten hajat vágunk, a másik napon pedig csak festünk.

Nem féltek attól, hogy az ilyen jellegű komplexitás kaotikussá válhat?

Ha nem 2019-et írnánk, akkor én is azt mondanám, hogy ez kavart fog okozni, de ma már minden a multitaskingról szól. Folyamatosan más platformokon kommunikálunk egyszerre. A mai generációnak szüksége is van ezekre az impulzusokra, mert ők a klasszikus monotonitást már nem élték meg. Ők már nem látnak olyan prezentációt, hogy 72 diát egész nap kattintgatunk és csak elméletről beszélünk. Szerintem 5 perc után nyúlnának is a telefonjukhoz, viszont mi ezt be is építjük az oktatásainkba. Kifejezetten szeretjük, hogy becsekkolnak nálunk vagy betaggelnek minket és áramlik a flow.

Én hiszem azt, hogy erre a keveredésre most szükség van, mert ez az, ami életszagú. Hiába szeretnék én egész nap egy dologról beszélni, nem fog megmaradni, ezért a morzsák elszórására van szükség, hogy később valami nagyobbat tudjunk felépíteni belőle. Ha odanézel a brand falra ott van nyolc márkánk. Korábban ezt sem lehetett elképzelni, hogy egy helyen ennyi minden meg legyen jelenítve. Minden szeparálva volt, most pedig minden együtt van.

Ha már Nyári Akadémia, a résztvevők számíthatnak “tábor-feelingre”? Megjelennek majd az oktatásban olyan elemek, amelyek eltérnek a klasszikus formulától?

Nyilván nem árulhatom el, (nevet) de azt igen, hogy lesznek olyan dolgok, amire nem feltétlenül számíthatnak a résztvevők. Nekünk az a célunk, hogyha valaki eljön ide hozzánk, akkor ne csupán egy képzésre érkezzen, hanem haza. Érezze magát otthon! A “tábor-feeling” akkor tudna igazán megjelenni, ha tényleg bent is laknánk, de ezt sajnos nem lehet. Viszont a közösségépítés nem titkolt célunk, ilyen tekintetben mindenképp meglesz a tábor hangulata!

Milyen érdekességet tartogat még az Akadémia? Milyen dolgot emelnél ki?

Júniusban kerül megrendezésre ez a képzés, ami olyan szempontból szerencsés dolog, hogy a tanévünk első féléve ekkor zárul. Akik már jártak nálunk megszokhatták, hogyha újdonságok érkeznek a piacra – hazai viszonylatban -, akkor nálunk első kézből tekinthetik meg és próbálhatják ki a vadonatúj eszközöket és anyagokat. Ez most sem lesz másképp. Ebben az impulzív világban ez egy abszolút előnynek számít, hiszen aki az elsők között kommunikál egy újdonságot, az nagy figyelmet tud generálni magának.

Mit hozzanak magukkal a résztvevők?

Egy nagyon fontos dolgot, a figyelmüket. Az elején a tanulók megfogalmaznak egy elvárást felénk, ahogyan mi is feléjük, mert szeretnénk olyan embereket bevonzani, akiknek tényleg a fejlődés a céljuk. Ez a képzés 10 nap helyett akár egy hónapig is tarthatna, mert annyi információ és újdonság lesz benne. Mindegyiket elemeire bontjuk és részletesen kielemezve adjuk át a tudást számukra, de ahhoz hogy ez sikeresen működjön, szükség van a megfelelő odaadásra és figyelemre. Tudom jól, hogy az aktív figyelem igénybe veszi az embert, de a struktúra éppen ezért ennyire változatos. Persze ne felejtsenek el standard eszközöket – ollót, csipeszeket, fésűt – hozni magukkal; a babafejeket mi biztosítjuk a résztvevők számára.

Mit üzennél azoknak, akik már gondolkodnak a részvételen, de még nem döntöttek. Mivel inspirálnád őket?

Azt üzenném nekik, hogy ne gondolkozzanak sokáig, mert 2019-ben elmenni egy oktatásra, ami ráadásul szerintem a piacon az egyik legmeghatározóbb márkának az oktatási ajánlata, az egy ajándék. Persze, tudom, hogy az összege elsőre rémisztő lehet, de ezt úgy kell felfogni, hogy ebben tényleg minden benne van, majdnem két héten keresztül. Nekik csak azzal kell foglalkozniuk, hogy fejlődjenek és szívják magukba az információkat, ehhez pedig mi mindent biztosítunk!

Oktatás időpontja

2019. június 17-28.

minden nap: 10:00-17:00

Oktatás helyszíne

Wella Studio Budapest

1117 Budapest, Alíz utca 4.

Office Garden III.

Képek: Wella Professionals Hungary