Keresés

"Mindig az oktatás volt az álmom." - interjú Novák Adriennel

Novák Adrienn interjú keretein belül mesélt nekünk karrierjéről.

EBBEN A CIKKBEN

01A nevedet már számos kollekciós- és esküvői referenciafotózás fémjelzi – a teljesség igénye nélkül -, részt vettél a Megasztár, Barátok közt háttérmunkálataiban, most pedig oktatófodrász lettél. Mesélj kérlek az idáig vezető útról: mindig is fodrásznak készültél?02Hol sajátítottad el a fodrász szakma alapjait?03Azóta pedig az időd nagy százalékában alkalmi frizurákkal foglalkozol. Ezen az úton mikor vált meghatározóvá számodra a fodrászatnak ez a területe?04Emlékszel rá, hogy kinek a videóiból tanultál?05Most pedig bekerültél az INDOLA csapatába, mint alkalmi frizura oktató. Kihívásként éled meg az új szerepkört?06Saját szalon, magazinfotózások és most az oktatás: hogyan bírod a Kecskemét és Budapest közötti ingázást?07Ennek tekintetében mi áll közelebb a szívedhez: az esküvői/fashion világ vagy a szalonmunka?08Milyen nagyobb szabású projekteken vettél részt ezen a területen?09Hogy kell egy ilyet elképzelni? Ilyen esetekben a sztárok találnak meg téged?10A munkásságod sokoldalúsága nagy háttérismeretet is jelent. A formák és az árnyalatok tekintetében sokszor szó esik divatirányzatokról, de úgy érzem, hogy az alkalmi frizurák esetében nincsenek markánsan elkülöníthető határok. Mire kell gondoljunk, ha 2020-as esküvői frizuratrendekről beszélünk?11Az esküvői készülődés alatt, a frizurák megalkotásánál szerepet játszanak az évszakok? Tehát vannak olyan koncepciók, amit például csak tavasszal vagy éppen ősszel fogsz használni?12Ha valaki a gyakorlatban is szeretné tőled elsajátítani ezeket a gondolatokat és technikákat, hol találkozhat veled legközelebb?

Mi a közös a Barátok közt és a Jóban Rosszban stáb tagjainak, Dér Heninek, az Esküvő Classic magazin modelljeinek és Vasvári Viviennek a frizurájában? Egy ambíciózus, tehetséges szakember, aki a fiatalsága ellenére hatalmas utat tett meg azért, hogy elérje az álmait. Novák Adrienn tinédzser volt, amikor Kecskemétről Budapestre indult, hogy szakképzett fodrásszá, és az alkalmi frizurák specialistájává váljon. Napjainkban már a legnagyobb hazai celebek körében készíti a szebbnél-szebb esküvői hajakat, most pedig egy újabb mérföldkőhöz érkezett, bekerült az INDOLA oktatói csapatába. Hogyan jutott el egészen idáig? Fogadd szeretettel Adriennel készített interjúnkat!

A nevedet már számos kollekciós- és esküvői referenciafotózás fémjelzi – a teljesség igénye nélkül -, részt vettél a Megasztár, Barátok közt háttérmunkálataiban, most pedig oktatófodrász lettél. Mesélj kérlek az idáig vezető útról: mindig is fodrásznak készültél?

Már gyermekkoromban is nagyon szerettem az állatokat, ezért egészen 6.-os koromig állatorvos szerettem volna lenni. Később gyorsan rájöttem, hogy nem bírom a vért, aztán kedvet kaptam a babáim hajának a levágásához (nevet). Ekkor fogalmaztam meg először anyukáméknak, hogy én bizony fodrász szeretnék lenni. Fiatal korom ellenére a szüleim támogattak a céljaim elérésében, de annyi kikötésük azért volt, hogyha ezt a szakmát is választom, előtte mindenképp érettségizzek le. Ezt csupán azért kérték, mert már akkor is előrelátóak voltak, és szerették volna, hogyha bármi történik is velem, és másfelé sodor az élet, legyen egy alapom, amiből bármikor kiindulhatok. Végül közgáz- és marketing szakon végeztem el a középiskolát, bár azóta sincs semmi közöm ehhez a területhez.

Hol sajátítottad el a fodrász szakma alapjait?

A tanulmányaimmal kapcsolatban nemcsak a szüleimnek, de nekem is volt kikötésem, mégpedig, hogy Budapesten, Zsidró Tamásnál tanuljam ki a szakma alapjait. Az érettségi már akkor is egy jó döntésnek bizonyult, ugyanis a jelentkezésemnek éppen ez volt a feltétele. A képzés 2,5 évig tartott, ami alatt Sinkovits Anitától és Zsidró Tamástól tanultam. Rengeteget köszönhetek nekik, mert egy hihetetlenül jó alapot kaptam, és mai napig felbecsülhetetlen, amit tőlük hozok. Miután elvégeztem a fodrásziskolát, pár hónappal később Kecskeméten bele is vágtam a saját vállalkozásomba, ekkor csupán 18-19 éves voltam. Ez az állapot azonban nem tartott sokáig, mert végül 500 ember közül kiválasztottak, és a Belgrád rakparton található Szabó Imre Szalonok fodrásza lettem. Ekkor azonnal bezártam a kecskeméti üzletemet, és másfél évet a fővárosban töltöttem. Az alkalmazotti szerepkört végül túlzottan kötöttnek találtam, mert nagyon szabadlelkű vagyok, mondhatnám úgy is, hogy hosszú távon nem bírom a korlátokat.

Novák Adrienn munka közben

Azóta pedig az időd nagy százalékában alkalmi frizurákkal foglalkozol. Ezen az úton mikor vált meghatározóvá számodra a fodrászatnak ez a területe?

Az az igazság, hogy amikor elvégeztem a fodrásziskolát, három éven keresztül egyáltalán nem kontyoztam. Akármilyen vendég is érkezett hozzám a szalonba alkalmi frizura igényével, inkább elküldtem, mintsem, hogy tőlem távol álló, “kókler” munkát adjak ki a kezeim közül. Az egyre több megkeresés, illetve a tizedik menyasszony elküldése után viszont elgondolkodtam, hogy érdemes volna legalább egy ilyen témakörű tanfolyamon részt vennem. Akkoriban éppen a Wella Professionals-nél indítottak egy kontyképzést, de nem mertem jelentkezni. Féltem felvállalni, hogy mennyire nem értek hozzá, cikinek éreztem a “nem tudást”. Végül egy Kormány Eta által tartott képzés törte meg a jeget. Nem mondom, hogy akkor rögtön ráéreztem ennek a világnak a szépségére, de nagyon tetszett, amit látok. Odáig voltam azért, ahogyan Eta alkotott: kreatív és gyönyörű frizurákat készített. Ennek hatására végül egy komplex képzésre is jelentkeztem, aminek elvégzése után belevágtam az otthoni gyakorlásba, majd az internet lehetőségeit is kiaknáztam.

Emlékszel rá, hogy kinek a videóiból tanultál?

Persze, emlékszem rá, hiszen aki meghatározó volt ebben, annak a mai napig követem a munkásságát. Ő számomra Farrukh Shamuratov. A mai napig ámulatba ejt, hogy milyen gyorsan elkészít egy szép alkalmi frizurát, ez alapján akkor is könnyen elhittem, hogy némelyik munka csupán 10 perc. Természetesen hamar rájöttem, hogy ez nem így van (nevet). Ettől függetlenül szerintem minden fodrász teljesen másképp dolgozik és tanul, készíthetünk tizen tíz ugyanolyan frizurát, mégis különböző lesz. Végezetül én kitapasztaltam, hogy számomra milyen technikák a leginkább kézenfekvőek, és így vágtam bele a kontyok és az alkalmi frizurák világába. Egyébként a Szabó Imre Szalonok közvetített ki először az Esküvő Classic-hoz, és velük 5 éve, azóta is folyamatosan együtt dolgozom. Ezen kívül dolgoztam már a Big Day-nek, a Héjja Szalonnak, az RTL Klubnak és a TV2-nek stb. is – egyik hozta a másikat.

Nem tudom, hogy éppen szerencsém volt-e, de úgy érzem, hogy kifejezetten sosem kellett törtetnem, csak rengeteg kitartásra volt szükségem. Számos munkát ingyen elvállaltam, pedig a családomon kívül mindenkitől azt hallgattam, hogy ez igazából nem éri meg. Úgy gondolom, hogy nem volt igazuk, mert ha ezeket a lépcsőfokokat nem jártam volna végig, akkor nem ott tartanék, ahol most. A korábban felsorolt helyekre szinte egytől-egyig ismeretség alapján kerültem be, amiket épp ennek a hozzáállásnak köszönhettem. Még most is sokszor vállalok díjmentesen munkákat, hogyha úgy érzem, hogy ez egy kölcsönös és szuper megjelenési lehetőség. Természetesen van az a kategória, amit már az én kapacitásaim sem bírnak, de ez a ritkábbik eset.

Novák Adrienn munkája

Most pedig bekerültél az INDOLA csapatába, mint alkalmi frizura oktató. Kihívásként éled meg az új szerepkört?

Abszolút, hatalmas kihívásként élem meg, hiszen mindig az oktatás volt az álmom. Nagyon szeretem a csapatot és a közös munkát, már a kezdetekkor is nagyon szimpatikus volt számomra, amit a Schwarzkopf Professional és az INDOLA képviselt. Havasi Krisztián már két évvel ezelőtt is felvette velem a kapcsolatot, de akkoriban egy műtét miatt nem tudtam vállalni az oktatói szerepkört. Viszonylag hosszú volt a felépülés, és tudtam, hogy erre az állásra sokan vágynak, ezért nem gondoltam, hogy végül tényleg bekerülök. Ennek ellenére már a regenerálódási időszak felénél újra csörgött a telefonom, hogy mégis megvártak.

A csapat életébe igazán idén januárba kerültem be, még egy máltai munkalehetőséget is visszamondtam miatta. Annak ellenére, hogy mindig is az oktatás volt a legnagyobb vágyam, fizikailag és lelkileg mégsem voltam rá felkészülve. Eleinte nagyon féltem, nem tudtam, hogy hogyan kezdjek hozzá. Az általam tartott első képzés előtt, amikor Kati (Zsekov Katalin – a szerk.) szólt, hogy mehetek a színpadra, pár percre még a mosókonyhába menekültem (nevet). Végül, miután rászántam magam, és ott álltam a résztvevő fodrászok előtt, teljesen megnyugodtam. Láttam, hogy akik a sorokban ülnek, szinte jobban izgulnak, mint én, és rájöttem, hogy ezt az oldalt is ismerem, ezért nincs mitől tartanom.

Szeretem, hogy az INDOLA oktatója lehetek, mert hihetetlen nagy szabadságot kapok, mindent rám bíznak, így kiélhetem a kreativitásomat. A csapat is szuper, hatalmas nagy szerencsém van velük. Sok emberrel dolgoztam már együtt, de nem mindenkivel lehet annyira rugalmasan, mint ahogyan Zsekov Katival, Márity Petivel és Halasi Henrikkel. Ők is ugyanolyan szabadlelkűek, mint én, soha nem szólnak bele abba, hogy mit és hogyan csinálok, és talán éppen ezért tudok olyan nyugodt maradni a színpadon is.

Saját szalon, magazinfotózások és most az oktatás: hogyan bírod a Kecskemét és Budapest közötti ingázást?

Számomra egyáltalán nem megterhelő az ingázás. Azt beszéltük a párommal, hogy nekünk majdhogynem mindegy, hogy Kecskeméten vagy Budapesten lakunk, mert vagy Kecskemétről utazunk állandóan Budapestre, vagy fordítva. Én nagyon imádom, hogy mindig másik helyen lehetek, a fotózásokat is azért szeretem, mert folyamatosan járjuk az országot. A szabad lelkemnek erre van szüksége. Gyakorlatilag azzal, hogy oktatok, magazinoknak dolgozok és saját szalont is üzemeltetek, a fodrászat majdnem minden területét kiaknázom – és hála Istennek -, erre még energiám is van.

Ennek tekintetében mi áll közelebb a szívedhez: az esküvői/fashion világ vagy a szalonmunka?

Amikor Zsidró Tominál tanultam, én készítettem a Megasztárban Radics Gigi frizuráját. Akkor éreztem először, hogy én nem “csak egy fodrász” szeretnék lenni, hanem vágyom a show-élményre is, legalább annyira, mint a szalonban nyújtott teljesítményre. Egy időben gondolkodtam azon, hogy átnevezem magam az elrontott hajak specialistájának, mert nagyon szeretek ezzel a területtel külön foglalkozni. Előtte-utána fotók formájában mindig meg is örökítem az átalakításokat, mert imádom, ahogyan örömet szerzek vele másoknak: az elkeseredettség utáni boldog hazaindulást semmi nem pótolja. Ennek ellenére, hogyha mindenképp választanom kéne, akkor 60%-ban mégis az esküvői-, illetve fashion rész mellett döntenék. Hogy miért?

Eleinte mindig nagyon izgultam, amikor sztároknak a frizuráját kellett elkészítenem, az azt megelőző estéken sokszor nem is aludtam. Ilyen volt például, amikor a luxusfeleség Vasvári Viviennek kellett frizurát alkotnom egy címlapfotózásra. Mostanra ez a mértékű izgalom elmúlt, és adrenalinná alakult, de úgyis mondhatnám, hogy végül el kezdtem érezni azt a “kiváltságos” szerepet, hogy engem választanak ki egy ilyen munkára. Úgy érzem, hogy ezek a pillanatok nemcsak jobban feldobnak, de szakmailag is sokkal előrébb visznek. Tudom, hogy elsőre csúnyán hangzik, de szerintem hazudik, aki azt mondja, hogy nem képes megunni a szalonmunkát. Hogy mikor jön el ez a pont, természetesen személyenként változik, valaki lehet, hogy csak 30 év után érez hasonlóan, más pedig már egész korán. Én például egész fiatalon megtapasztaltam ennek a monotonitásnak a hátrányát, és éppen ezt oldja fel a magazinoknak való bedolgozás és az INDOLA oktatói szerepköre.

Novák Adrienn munkája (Esküvő Classic)

Milyen nagyobb szabású projekteken vettél részt ezen a területen?

Most a legutolsó alkalommal Dér Heni esküvői frizuráját készíthettem el, de Berki Krisztiánék (sportoló – a szerk.) nagy napjára is engem kértek fel fodrásznak. Nagyon meghatározó volt számomra továbbá, amikor a Szabó Imre Szalonokban dolgoztam, és hozzám járt Mohamed Fatima, mert neki a klipforgatásán is részt vehettem. Ezen túl Megyeri Csilla, Vasvári Vivien és Szabados Ágnes címlapfotózását is imádtam, Léber Barbara divattervező jubileumi gáláján pedig az összes frizurát én készítettem. Számos meghatározó élményem volt az RTL Klubnál és a TV2-nél is, de nehéz volna mindent felsorolni.

Novák Adrienn készítette Dér Heni esküvői frizuráját

Hogy kell egy ilyet elképzelni? Ilyen esetekben a sztárok találnak meg téged?

Nagyon változó, hogy ez hogyan működik. Például Som-Balogh Edinával először a Presztízs magazin címlapfotózásán találkoztunk, ahol annyira egymásra találtunk, hogy a magánéletben is jóban maradtunk. Azóta bármilyen fotózásra is kérik fel, mindig engem hív. Elsősorban az Esküvő Classic magazinnal való együttműködésnek köszönhetően került be a nevem egyre több helyre, így jutottam el a Barátok közt és a Jóban Rosszban stábjához is. Hála az égnek nagyon sok mindenkivel dolgoztam már együtt, így a nevem szájról-szájra jár.

A munkásságod sokoldalúsága nagy háttérismeretet is jelent. A formák és az árnyalatok tekintetében sokszor szó esik divatirányzatokról, de úgy érzem, hogy az alkalmi frizurák esetében nincsenek markánsan elkülöníthető határok. Mire kell gondoljunk, ha 2020-as esküvői frizuratrendekről beszélünk?

Az esküvői frizurák tekintetében mostanában a lazább stílusok kerültek előtérbe, amik sokkal természetesebbek. Gondolok itt arra például, hogy öt évvel ezelőtt minden menyasszonyom olyan frizurát kért, amelynél a frufru részt be kellett húzni az arcukba, most pedig éppen fordítva történik. Ez egy pozitív ellentét, ugyanis ez a lazaság nem kizárólag autentikusabb, de az arcvonásokat is sokkal jobban hagyja érvényesülni. Ha a mai trendek kapcsán konkrétumot kéne kiemelnem, akkor mindenképp az olyan tarkókontyokat mondanám, amelyeknél az első részeket egy-két tincs indirekt módon megbontja, ezzel olyan hatást keltve, mintha “magától csúszott volna szét”. Sokan elfelejtik, hogy a tarkókonty kizárólag két oldalról és hátulról mutat, elölről pedig sokkal komorabb, éppen ezért van szükség az ehhez hasonló lágyabb és természetesebb hatást keltő lookokra és technikákra. Ezen túl nagy divat még jelenleg az egyszerű leengedett haj, bár én ezt mindig csak nyitottabb ruhánál javaslom, ugyanis a zárt ruha sokkal szofisztikáltabb, konszolidáltabb, amihez nem kifejezetten passzol a “bohémság”. Nemcsak a frizurák, de manapság a díszek terén is változtak az igények: a köves csatok, a tiarák egyre inkább háttérbe szorulnak, helyükbe pedig a minél természetesebb megoldások lépnek, mint az élő- vagy a szárított virág, illetve a kézzel készített hajékszerek.

Az esküvői készülődés alatt, a frizurák megalkotásánál szerepet játszanak az évszakok? Tehát vannak olyan koncepciók, amit például csak tavasszal vagy éppen ősszel fogsz használni?

Az évszakok szerintem nem játszanak nagy szerepet az esküvői frizurák kiválasztásában, a ruha és az ara személyisége viszont annál inkább. Ha csak a saját példámat nézem, régen még azt gondoltam, hogy egy klasszikus nagy esküvőt rendezek, most pedig egy szűk körben megtartott tengerparti ceremóniára vágyom. A két elképzelés teljesen más, és amíg a hagyományos mellé klasszikus formát, addig a modernebb verzió mellé egy sokkal lazább, leengedett frizurát választanék. Szerintem két menyasszony típus létezik, az egyik, aki “meghívja az egész falut” (nevet), vagy ennek az ellentettje – úgy gondolom, hogy inkább ez meghatározó, semmint az évszak.

Ha valaki a gyakorlatban is szeretné tőled elsajátítani ezeket a gondolatokat és technikákat, hol találkozhat veled legközelebb?

A következő Esküvői Elegancia 2.0 oktatást 2020. október 14-én tartom az ASK Academy-ben. Ezen a szemináriumon elméleti és gyakorlati síkon is elmerülünk a mai alkalmi frizurák világában. Szóba kerül az esküvői haj, a menyasszony karakterének megismerése, de még az is, hogy a nagy napon felmerülő problémás helyzeteket hogyan érdemes kezelni. Szakemberként én a korábban emlegetett laza stílust képviselem, ezért a gyakorlati szekcióban valószínűleg fonás általi kontyokat és leengedett frizurákat fogok bemutatni. A lényeg, hogy minden terítéken legyen, ami egyaránt egyszerű és nagyszerű, illeszkedik a mai igényekhez, és kilép a befésült hajak komfortzónájából. (Természetesen, ha valaki igényli, hogy a klasszikusabb formákról is beszéljünk, annak sincs akadálya.)

Képek: Novák Adrienn