Keresés

Olaplex per

Olaplex per Amerikában.

Az itthon is népszerű hajápoló céget, az Olaplexet 28 nő perelte be Amerikában, mert azt állítják, hogy termékei hajhullást, hólyagosodást és más betegségeket okoztak. Az Olaplex határozottan tagadja a vádakat, és ragaszkodik ahhoz, hogy termékcsaládja “nem okoz hajhullást vagy hajtöredezést”.

Cikkünkben nem kívánunk állást foglalni, célunk a hiteles tájékoztatás, és az információ átadása. Továbbá hozzá kell tennünk, hogy ez még csak a kereset, és nem az ítélet.

Az Olaplex

A 2014-ben Kaliforniában bevezetett Olaplex azt állítja, hogy a szabadalmaztatott kémiai összetételű termékei tudományosan bizonyítottan helyreállítják a sérült hajat. Az Olaplex termékcsalád samponokat, kondicionálókat és kezeléseket tartalmaz. Oldalunkon már többször beszámoltunk a hajkötéserősítő termékcsaládról, amit sok hazai fodrász is napi szinten, jó eredménnyel használ.

A cég a termékeit elsősorban hajszőkítést használó vendégeknek ajánlja. Bár termékeik nagy része a nagyközönség számára is elérhetőek, jelentős részüket azonban csak és kizárólag fodrászok forgalmazhatják. A világ számos szalonjában – felár ellenében – Olaplex kezelést is igénybe vehetünk a hajfestések alkalmával. Hazánkban is sok szalonban elérhető a professzionális szolgáltatás és megvásárolhatók az otthon is használható lakossági kiszerelésű termékek.

A cég e forradalmi újítással hatalmas sikert aratott, és olyan hírességek támogatták a márkát, mint Kim Kardashian és Drew Barrymore.

A termékcsaládról itt írtunk bővebben: OLAPLEX hajmegújító rendszer: professzionális hajápolás otthon is!

Az Olaplex per

A múlt héten egy kaliforniai kerületi bíróságon benyújtott kereset szerint a felperesek “elvesztették a hajukat – egyes esetekben több mint a felét, másokban pedig kopasz foltokat hagytak maguk után”. Hozzáteszik, hogy a hajuk “száraz, törékeny, göndör és fénytelen” lett.

A felperesekről készült számos fotót, amelyeken kopasz foltok láthatók, és amelyeket állításuk szerint az Olaplex okozott, az Amy E. Davis Ügyvédi Központ, a perben részt vevő egyik jogi cég tette közzé. A jogi dokumentumok szerint a nők egy része extrém viszketést, kiütéseket, gombás fertőzéseket, bakteriális fertőzéseket, égő, nyílt sebeket – és ennek következtében depressziót – tapasztalt.

A felperesek együttesen 75 000 dollár (kb. 27.000.000 Ft) kártérítést követelnek.

Az ügyvédek elmondták, hogy alaposan megvizsgáltak minden egyéb tényezőt, amely a nők hajhullását és fejbőrük állapotát okozhatta, de úgy találták, hogy “egyedül a termékek a hibásak”.

A 28 felperes egyike, aki azt állítja, hogy az Olaplex termékek használata után hajhullást szenvedett.

Lilial

A kereset azt is állítja, hogy az Olaplex termékek lilial-t és panthenolt tartalmaznak – azaz olyan kémiai vegyületeket, amelyek hajhulláshoz és olyan tünetekhez vezethetnek, mint a “gyulladt, hólyagos, hámló vagy hámló bőr”.

A lilial-t egykor parfümként használták a kozmetikumokban, amíg az Európai Unió 2022 márciusától be nem tiltotta a termékenységre gyakorolt káros hatása miatt.

Az Olaplex azt állítja, hogy “óvatosságból” világszerte eltávolította az összetevőt a termékeiből, azonban a perben azt állítják, hogy még mindig árulja a régebbi, lilial-t, más néven butil-fenil-metilpropionált tartalmazó termékeket.

Mi az a lilial?

Az Environmental Working Group (EWG) az, ami értékeli az egyes termékek veszélyességi szintjét, és szerintük az Olaplex No. 3 a lilial jelenléte miatt nagyfokú aggodalomra ad okot az allergia és az immuntoxicitás tekintetében, valamint alacsony-közepes aggodalomra ad okot a fejlődési és reprodukciós toxicitás tekintetében.

Az Európai Bizottság 2019-es tudományos bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy a lilial “nem tekinthető biztonságosnak”. Az Olaplex azt állította, hogy a lilial csak illatosítási céllal volt a No. 3 termékben, mely összetevőt “óvatosságból” világszerte eltávolított a termékeiből.

“2020 szeptemberében az EU szabályozó hatósága bejelentette, hogy 2022 márciusáig fokozatosan kivonja a forgalomból a butilfenil-metilpropionált, amelyet általában “lilial”-ként emlegetnek. Az OLAPLEX-nél a lilial-t korábban kis mennyiségben illatanyagként használták a N°.3 Hair Perfector és a N°.2 Bond Perfector termékekben. Nem aktív vagy funkcionális összetevő. Bár ez a kivonás csak az EU-ra korlátozódik, az OLAPLEX elővigyázatosságból proaktívan eltávolította a lilial-t a N°.3 Hair Perfector és a N°.2 Bond Perfector termékekből világszerte.” – áll az Olaplex hivatalos honlapján.

A lilial meglepően sok termékben jelen volt 2022-es betiltásáig: a hosszabb listáért ide kattints.

Az Olaplex álláspontja, és a teszteredmények

Az Olaplex közzétette a termékeivel kapcsolatos teszteredményeket, amelyek szerint azok biztonságosak. “Készen állunk arra, hogy erőteljesen megvédjük vállalatunkat, márkánkat és termékeinket ezekkel az alaptalan vádakkal szemben” – áll az Instagramon közzétett nyilatkozatban.

Az Olaplex a per nyomán nem hívta vissza egyetlen termékét sem!

Az Olaplex teszteredményei

“Független, harmadik fél által végzett laboratóriumi tesztek eredményei azt mutatják, hogy az Olaplex termékek biztonságosak és hatékonyak” – írta a vállalat a honlapján, több, az iparági szabványtesztekből származó tanulmányra mutató linkkel, melyek itt találhatók: https://olaplex.com/pages/testing-results

Ebben a videóban Lavinia Popescut, az OLAPLEX vezető kutatója ismerteti a cég terméktesztjeit és az eredmények erősségét:

(A videó magyar nyelvű átirata a videó alatt olvasható.)

“A nevem Lavinia Popescu, és én vagyok az Olaplex vezető kutatója. Képzett vegyész vagyok, több mint 20 éves vegyészi tapasztalattal, és az Olaplexnél betöltött szerepemben felügyelem az összes Olaplex termék kutatását, innovációját és tesztelését.

Az utóbbi időben téves információk láttak napvilágot a márkánkról és termékeinkről. Azért vagyok ma itt, hogy elmagyarázzam a projektjeink mögött álló tudományt, mert azt szeretnénk, ha vásárlóink ugyanolyan biztosak lennének termékeink biztonságosságában és hatékonyságában, mint mi magunk.

Az Olaplex termékek nem okoznak hajhullást vagy hajtöredezést. Ezt azért tudjuk, mert minden termékünket valóban teszteljük házon belül és független, harmadik fél laboratóriumaiban, mielőtt a nyilvánosság számára elérhetővé tesszük azokat. A HRIPT teszteredményeit megosztottuk a honlapunkon, mert az eredmény, vagyis a teszteredmény önmagáért beszél. A HRIPT egy ipari szabványos teszt, amely követi a szigorú protokollt és ezáltal megmutatja, hogy a termék nem okoz bőrirritációt, gyulladást vagy érzékenységet normál bőrtípusokon.

Amikor a termék átmegy egy ilyen teszten, az azt jelenti, hogy a termék nem okoz irritációt, gyulladást vagy érzékenységet. És ha átmegy, az azt is jelenti, hogy nem indukál gyulladást a szőrtüszőnél, amely az elsődleges oka lehetne a hajhullásnak a termékhasználat során. A normál bőrön végzett standard HRIPT teszt mellett mi több termékcsalád esetében érzékeny bőrön is végzünk vizsgálatokat, hogy még inkább biztosítsuk termékeink biztonságát.

Termékeink ezen a teszten is átmentek. Ezek után elmondhatom, hogy az Olaplex termékek biztonságosak és hatékonyak. Ismétlem, teljes mértékben bízom termékeink biztonságosságában és hatékonyságában, és remélem, hogy ez az információ hasonló megnyugvást nyújt Önnek is termékeink használatakor. Köszönöm.”

A cég vezérigazgatója, JuE Wong a Twitteren azt mondta, hogy a hajhullás fájdalmas és érzelmi téma, “azonban a termékeinkre ez nem igaz”.

Az Olaplex gyártójának és a hazai forgalmazóinak válaszára is kíváncsiak voltunk

“Az OLAPLEX termékek nem okoznak hajhullást vagy hajtöredezettséget. Az OLAPLEX termékek biztonságosak és hatékonyak, amint azt vásárlóink milliói boldogan tanúsítják. Ennek demonstrálására nyilvánosan közzé tettük független, harmadik fél laboratóriumaiból származó, az ipari szabványokon túlmutató teszteredményeket. Teljes bizalommal hiszünk termékeink biztonságában és hatékonyságában.

Ahogy azt orvosi és tudományos szakértők is kinyilatkoztatták, a haj töredezésének vagy kihullásának sokféle oka lehet, beleértve az életmódot, az egészségügyi állapotot, gyógyszereket, a COVID utóhatásait, a bőrbetegségeket és még sok minden mást. Bárki, aki állandó hajtöredezést tapasztal, konzultáljon fodrászával és bőrgyógyászával, hogy a legjobban megértse hajának és bőrének egyedi szükségleteit.

Ezek a panaszok sajnálatos módon iparágunkban előfordulnak, és évek óta a kategória más márkáival szemben is megjelentek. Készek vagyunk határozottan megvédeni Vállalatunkat, márkánkat és termékeinket ezekkel az alaptalan vádakkal szemben.

Szeretnénk megnyugtatni a fodrászokból, vásárlókból és rajongókból álló közösségünket, hogy továbbra is bizalommal használhatják termékeinket.”

Amint újabb fejlemény van az ügyben, oldalunkon beszámolunk róla.

Forrás: BBC, CNN, Independent

Képek: Shutterstock/Zaruna Twitter/@RobertFreundLaw, Amy. E. Davis, Olaplex Facebook