Keresés

Shaping Futures után saját INDOLA partnerszalon: Görömbölyi Fruzsina interjú

Görömbölyi Fruzsina interjú keretében mesélt karriertörténetéről.

A Shaping Futures üzenete a fodrászat által történő érték teremtés, amelynek célkitűzései között szerepel a fiatal, tanulni és dolgozni vágyó diákok életének megváltoztatása, magas szintű, piacképes szakmai tudás átadása. Következő interjúalanyunk Görömbölyi Fruzsina fodrász, a Shaping Futures egykori kiválasztottja, aki idén márciusban, a COVID első hulláma alatt nyitotta meg saját INDOLA Professional partnerszalonját a Velencei-tó partján.

Hogyan kerültél a fodrászat közelébe?

Az érettségi után lakberendezést tanultam, de nem volt teljesen nekem való. Aztán jött a fodrászat. 2017 nyarán végeztem hivatalosan a suliban. Nem éreztem elégnek a tudásomat, ezért amikor hallottam a Shaping Futures lehetőségről, azonnal jelentkeztem a programra. Egy munkám alapján hívtak be, majd volt egy személyes próbatétel, ami sikerült, úgy választottak be néhányunkat. Emlékszem: nagyon színes hajakat készítettünk mindannyian.

Mire tanított meg téged a Shaping Futures program?

Kevés volt a gyakorlat az iskolában, csak gyorstalpalónak volt elég. Ezen a továbbképzésen viszont gyakorlatilag mindent megtanítottak nekünk, az alapoktól kezdve egészen magas szintig: hajszárítás, hajvasalás, hajgöndörítés, vágás, festés, mindent. Csak az iskolai gyakorlatomat tekintve nem biztos, hogy el mertem volna menni dolgozni, ha a suliból rögtön kellett volna. Viszont itt gyakorlati tudást kaptam, rengeteg tapasztalatot.

Ez egy nyári program volt, utána egyből ajánlottak is munkát mindenkinek. Elvállaltam, és Budapesten dolgoztam 4-5 hónapot, utána, azaz 2018 októberében döntöttem a saját vállalkozás mellett. A szakmai tudás erőt és önbizalmat adott. Főleg így, hogy mindent kipróbálhattam.

Miként gondolsz vissza arra a pár hónapra?

Szerettem azt az időszakot. Azóta is járok Katiékhoz képzésekre (Zsekov Katalin, az INDOLA Professional és a Shaping Futures egyik oktatója – a szerk.).

Görömbölyi Fruzsina portré

Nagy kurázsi kellett négy hónap után vállalkozást indítani. Hogyan merted meglépni?

Anyám lánya vagyok, ő bátorított engem. Ő kőkemény vállalkozó, rábeszélt a dolgokra. Aki mer, az nyer – mondta, és már bele is vágtam. Azt éreztem, hogy alkalmazottként egészen más. Ott és akkor megfogadtam, hogy a magam ura leszek. Persze féltem, de ez nem tántorított el. Először Agárdon, egy szépségszalonban béreltem széket, az nem volt az igazi. Végül 2020 márciusában nyitottam meg a saját üzemeltetésű szépségszalonomat.

Édesanyád hogyan segített ebben?

„Csupán” a hivatalos dolgokban segített: mindennek utánajárni. Végeredményben magam intéztem az ügyeimet.

Milyen szalonvezetőnek lenni? Nem viszi el nagyon a munkádról a hangsúlyt?

Ketten vagyunk fodrászok, van egy kozmetikus és egy körmös kolléganőm a Balance Style Bar-ban. Szerencsére nagyon jó a csapat, semmiért nem kell nekik szólnom, felnőtt emberek, rugalmasan működünk, és bízom bennük. Azt érzem, hogy megtaláltam azokat az embereket, akikkel élmény együtt dolgozni, így a munkán túl már egy kicsit szorosabb is a kapcsolat közöttünk. Mindenki harmóniában van a másikkal.

Szeretnék még egy fodrászt felvenni, mert annyi vendég van, hogy sokszor nem győzöm már. Szeretném, ha lenne egy kolléga, akivel közösen lehetne ellátni a vendégeket. A távlati terv pedig nyilván az, hogy majd, ha egyszer családot alapítunk a párommal, akkor szakmailag is legyen meg a biztos hátterem. A párom abszolút támogatja a munkámat, látja, hogy mennyire szeretem.

A Balance Style fodrászszalon csapata

Nagy bátorság kellett ahhoz is, hogy a COVID első hullámában szalont nyiss.

Alapvetően nem a vendégek, hanem a szakemberek miatt volt nehéz dolgom. A COVID alatt alig értem el valakit.

Hogyan élted meg ezt az időszakot?

Én végig dolgoztam a körmös kolléganőmmel együtt. Nagyjából két hétig éreztem a lemondásokat, de aztán hatalmas dömping lett. Mindenki bezárt, szerintem mi voltunk az egyedüli szépségszalon a tó körül, amelyik nyitva volt. Aki szépítkezni akart, minket keresett fel. Két hét volt a mélypont, utána az összes vendégem egyszerre akart jönni, plusz új vendégek is bejelentkeztek. Két hónapig nálunk teljesen telt ház volt. Mostanra kezd visszaállni minden a normális kerékvágásba.

INDOLA Professional partnerszalon vagytok. Óhatatlanul felmerül a kérdés: a Shaping Futuresnek ez kitétele volt, vagy annyira megszeretted a termékeket?

Nem volt semmi kitétel, én beleszerettem a márkába. Szeretem a kreativitását. Ennél a márkánal nincs az, hogy leveszem a polcról a színt és már kezdem is a festést, hanem nekem kell előállítanom, kikevernem az adott árnyalatot, így gyakorlatilag minden elkészíthető és személyre szabott.

Milyennek találod az INDOLA Professional továbbképzéseket?

Annyira szeretem azokat a képzéseket, hogy legalább két-három havonta eljárok a továbbképzésekre. Most is négy alkalomra vagyok feliratkozva, remélem, nem maradnak el a vírus miatt.

Balance Style Bar enteriőr fotó

Te miben látod a kulcsát, hogy jó fodrász legyél, és sikeres szalont üzemeltess?

Nagyon fontos, hogy mindig képzem magam. Nincs olyan, hogy eleget tudok, ezen szerintem nagyon sok minden múlik. Mindig van mit tanulni. De ezt szerintem a mesterfodrászok is így gondolják, soha nem lehet megállni a tanulásban. Az árlistámat sem a helyi, és nem is a budapesti árak befolyásolták, hanem az az általam és általunk biztosított minőséget tükrözi, mégis visszajönnek hozzánk, imádják a munkánkat.

Mi a későbbi szakmai terved?

Szeretnék megmaradni fodrászként, de érdekelne az oktatási része is. Persze ez nem 1-2 éven belül, hanem távlati terv a fejemben. Már most volt kollegina a tókörnyéken, aki megkért, hogy tanítsam, de visszamondtam, mert szerintem ez majd csak akkor aktuális, ha oktató leszek.

Miben érzed magad kiemelkedően erősnek, hogy pár év múlva oktatója lehess a szakmádnak?

Mindig fejlesztem magam, állandóan tanulok. Kolléganőm most váltott márkát, ahogy nálunk kezdett el dolgozni. Az első néhány napban minden tudásomat átadtam neki a termékekről. Pár napja volt oktatáson az INDOLA Professional márkánál, és úgy jött haza, hogy mindent elmondtam már neki, amit a képzésen hallott. Ez egy nagyon jó visszajelzés volt számomra.

Görömbölyi Fruzsina munkája

Képek: Görömbölyi Fruzsina