Keresés

Stílusos fodrászszalon

Stílusos fodrászszalonok nyomában. Állomásunk Zsozsó szalonja!

Tisztelet a kivételnek, de sok fodrászszalonról elmondható, hogy stílustalan. Ez nem azt jelenti, hogy nem szép, vagy nem fancy, vagy nem vonzó hely, csupán nincs egy markáns stílus, amit követ. Nem úgy Krucsóné Krischneider Zsuzsanna szalonja, amit saját ötlet alapján a családdal és barátaival alakított ki olyanná, amilyen jelenleg is. Stílusos fodrászatok nyomában cikksorozatunk kezdő állomása „Zsozsó” szalonja.

Stílusos fodrászszalon

Milyen stílus szerint alakítottad át üzleted?

Nem hiszem, hogy tudnám definiálni a stílust, saját ízlésemet tükrözi, nem követtem semmilyen irányzatot. Némileg eklektikus, az biztos.

Nem egy megszokott sémát választottál és ettől nagyon egyedi lett. Mesélj kérlek arról, miért ilyen lett?

Bár 27 éve vagyok a szakmában, jó pár helyen dolgoztam, de tulajdonképpen ez az első eset, hogy nem többekkel együtt, másokhoz igazodva, vagy már egy kialakított miliőbe utólag illeszkedve kellett kialakítani a birodalmamat. Ez nagyon izgalmas volt számomra, hiszen sosem voltam egy konformista ember és most tényleg én egyedül dönthettem. A legelső elem, amit hosszas keresés után választottam ki, az a marrakeshi csempetapéta volt, amiről a vendégeim alig akarják elhinni, hogy nem igazi csempe. Innentől kezdve nem volt kérdés a díszes aranykeretes tükör, a tölgy, méretre készített pult és a többi kiegészítő stílusa sem. Szép lassan összeállt a fejemben a kép. Kicsit arabos hangulata lett a szalonomnak, ez mindig is közel állt a szívemhez.

Te találtál ki mindent, vagy szakember segített?

Mindent én álmodtam meg, szinte mindent különböző helyről rendeltem, egyesével szedegettem össze. Néha el is bizonytalanodtam, mert nem volt lehetőségem, helyem kicsomagolni a bútorokat, összenézni a színeket az utolsó pillanatig. A legnagyobb feladat a fekvő fejmosók beszerzése volt. Régi vágyam volt és a vendégeimnek is megígértem, hogy az új üzletben ilyenek lesznek, viszont a hazai piacon nem találtam. Ezért kénytelen voltam magam megtervezni. Közben pedig rájöttem: ez nem is olyan egyszerű. Anyukámat „hajtogattam”, méricskéltem egy órán keresztül egy relax fotelben a helyes méreteket és szögeket keresve, hogy ergonómiai szempontból kényelmes legyen a fekvő fejmosó íve bármilyen magasságú embernek. Végül egy asztalos elkészítette a vázat a terveim alapján, a kárpitozást viszont már mi csináltuk. A férjem megoldotta a vizes-szerelvényes részét, így lett két, teljesen egyedi fekvő hajmosónk, amiről az első vendégek érkezése után derült csak ki, hogy fantasztikusan kényelmesek. Erre igazán büszke vagyok, pedig amíg készült, többször átkoztam a percet, amikor kitaláltam. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb is lett volna venni két boltit! (nevet)

Jöjjenek a piszkos anyagiak: nagyságrendileg mennyit költöttél a felújításra?

Kb. 3.000.000 Ft volt a beruházás végösszege. Hogy ez sok-e? Egy fővárosi fodrászat esetében, ahol székbérléses rendszerben, több műszakban dolgozik 6-8 szakember, ott nem. Nekem, egy kisvárosi fodrásznak ez nem kis összeg.

Mennyi időt vett igénybe a felújítás?

Kb. 1 éve tudtam, hogy előbb-utóbb eladásra kerül az ingatlan, ahol ezelőtt dolgoztunk. Azóta kerestem az új helyünket. Ez azonnal megtetszett, viszont volt néhány alakítani való. Kirakatot nyittattunk , a víz- és áramhálózat is átalakításra szorult. Míg az iparosok ezeket a dolgokat megoldották nagyjából egy hónap alatt, addig én igyekeztem mindent beszerezni, mert nyitásig kb. két hetünk volt. A belső munkákat már mi magunk végeztük: a férjem, tanulóim, barátaink és családunk segített. Húzós hetek voltak, mert mindent a szabadidőmben kellett megoldani, hiszen a régi üzletben folyt a munka, az újban pedig rengeteg feladat volt. Mivel a szerszámokon, gépeken kívül minden új, maga a költözés egy hétvége alatt történt, a vendégeknek egyetlen napra sem kellett nélkülözniük a munkánkat.

Szerinted mennyiben meghatározó a szalon arculata?

Egy fodrászat hangulatát szerintem elsősorban a benne lévő emberek határozzák meg, nem a design, de tagadhatatlanul egészen más érzés ide nap mint nap bejönni. Szeretem, hiszen ez tényleg én vagyok, engem tükröz. Ez volt a cél.

Vendégeidnek hogy tetszik a szalon kialakítása?

Rengeteg dicséretet kapok és gratulációt. Azt hiszem őszintén mondják a vendégeim, hogy imádják. Elhiszem nekik, mert én is látom. Jól érzik magukat, igazi klub-hangulat van, traccspartik és „csoportterápiák”. (nevet) Akik igazán ismernek, azt mondják, hogy „ez annyira te vagy! Annyira Zsozsós!”

Képek: Krucsóné Krischneider Zsuzsanna, Magic Hair by Zsozsó