Keresés

Szeptembertől új kötelezettséggel járnak a "szabad piaci képzések"

Új hírekkel érkeztünk: a szabad piaci képzések módosulása történt meg.

2020. szeptember 1-jétől a “szabad piaci képzések” is kötelezettségekkel járnak, amelyek kihatnak a fodrászok, oktatási stúdiók, multinacionális cégek tanfolyamaira, oktatásaira, képzéseire. Cservák Mónika a hat hét karantén alatt online képzésen levizsgázott a módosított felnőttképzési- és szakképzési törvényből, hogy meg tudja mondani, melyek azok a részek, amelyek az oktatókat érintik. A cikkben ezeket a gondolatokat foglalja nektek össze röviden.

Felnőttképzési Törvény módosulása:

A felnőttképzési Törvény megtalál mindenkit?

A válasz röviden: igen.

Módosították a Felnőttképzési Törvényt, amely jelenleg a 2013.évi LXXVII törvény áttagozott változata. Ennek következtében a kormány 11/2020 (II.7) Korm. rendelet ír a törvény végrehajtásáról, amely időszakonként változtatja majd meg a régi rendszert. (Ennek a folyamatnak még jelenleg is tart a finomhangolása. Érdemes várni, hogy kevesebbszer kelljen módosítani, az átfutási idő 8 munkanap. Mindenképp úgy tervezd a szeptemberi képzéseidet, hogy legyen idő elintézni őket!) A következő ilyen dátum 2020. szeptember 1-je. Ez azt jelenti, hogy a régi képzéseid – amelyeket eddig “D” körös képzés néven ismertél, és semmilyen kötelezettségel nem jártak -, eltűnnek. Nincs kibúvó – az “A-B-C”-s körök sincsenek többé -, minimum a BEJELENTÉS jelenik meg. Ezt a számot az intézmény kapja meg, nem pedig az aktuális tanfolyam.

Mi tartozik a BEJELENTÉS kör alá?

GYAKORLATILAG MINDEN. PÉLDÁUL:

 • tanfolyamok
 • képzések
 • egynapos tréningek
 • belső céges képzések (Például: munkavédelem, hajvágó tanfolyam, fonás, festés, hajhosszabbítás, egy nyelvi képzés, varró-, főző -, hímző szakkör, balett óra vagy egy síoktatás, egyszóval valóban minden, ami szervezett csoportos forma.)

A törvény szerint, ahol csoportos, tervezett, szervezetten pénzért kompetenciafejlesztés történik, az már minimum bejelentésköteles.

Hogyan működik az új rendszer?

 1.  A “régi piaci képzés(ed) is” bejelentősé válik: Felnőttképzési Szerződést kell kötni (a legjobb, hogyha írásban teszed), a törvényben meghatározottak szerint. Fontos, hogy ne maradjon ki belőle semmi, ugyanis minden pontját ellenőrizni szokták.
 2. A piaci képzés hirdetése: intézményed BEJELENTÉSI számát mindenhol fel kell tüntetned. Figyelj oda, ugyanis könnyen ellenőrizhető! Az egyszeri bejelentési díja 15.000 forint lesz.
 3. Piaci képzéseidre nem kötelező szakértővel programot íratni, de ütemterv/vázlat szükséges ahhoz, hogy legyen valamilyen alapja az elektronikus adatszolgáltatásodnak. Ez lesz a FAR (Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer), amellyel adatszolgáltatási kötelezettséged lesz – ez a felület teljesen új. Az OSAP statisztikai adatszolgáltatás továbbra is kötelező marad.
 4. Tanúsítvány: a tanfolyam végén egy elektronikus tanúsítványt állítasz ki a központi rendszerben, legyen szó akár egynapos munkavédelmi képzésről, hajhosszabbításról vagy varró-, főző-, hímző szakkörről. A tanúsítvány egy igazolás a képzésen való részvételről. Szövegezése adott, törvényben rögzített, 60 napod van rá, hogy átadd a résztvevő részére. Az új rendszer nem engedi az oklevelek kiállítását, ahogyan azt a régi is tiltotta. Magyarországon kizárólag csak egyetemek, főiskolák – és most már – középfokú technikumok állíthatnak ki oklevelet.

A felnőttképzők kiszorulnak a szépítészeti szakmák képzéséből?

Igen, az OKJ eltűnik a kifutó rendszerben. 2020. december 31-ig van lehetőség az “utolsó indítására”, amit 2022. december 31-ig be kell fejezni, utána már nem lesz elérhető a régi rendszerű vizsga. A helyét a SZAKMAJEGYZÉK veszi át, ami 176 db alapszakmát foglal magába. Ezeket az alapszakmákat kizárólag szakképző intézetben lehet elvégezni 5 év alatt, vagy érettségivel esti tagozaton 2-3 év alatt. A www.ikk.hu oldalon lehet tájékozódni, és az országos térképen szakiskolát keresni.

Alapszakmának számít az összes szépítészeti szakma:

 • fodrászat
 • kozmetika
 • kéz- és lábápolás

Ezzel a fodrászoknak nincs több dolga, csak abban az esetben, hogyha a tanulóknak gyakorlati helyet kell biztosítani.*

*Az ehhez kapcsolódó kérdésekben is keresd bizalommal Cservák Mónikát, aki már 15 éve gyakorlati tanműhelyt üzemeltet, és országos vizsgaelnökként, illetve képzőhely ellenőrként megélte a fodrász szakma 33- 52-54-, és most a 5 1 0 1 2 2 1 01 Fodrász szakma változását is.

A „szabad piaci képzések” kötelezettségeinek megsértése milyen szankciókkal jár?

 1. Aki a felnőttképzési tevékenységet nem a jogszabálynak megfelelően végzi, arra a személyre 10-szeres vagy 15-szörös bírság is kiszabható, de ha a szabálysértés nem minősül súlyosabbnak, akkor lehetséges, hogy először egy figyelmeztetést kapsz.
 2. Ha a bejelentés nem történik meg, illetve a szabad piaci képzéseket engedély nélkül végzed, akkor megtiltják a felnőttképzési tevékenység folytatását, és a bírság 10-szerestől 20-szorosig terjedhet. Viszont ha a bejelentés, illetve az engedély nélkül folytatott képzés időtartama meghaladja a három hónapot – vagy a képzésben részt vevők száma a száz főt -, a bírság 25-szörös.
 3. Ha a felnőttképző a feltárt jogszabálysértést nem szünteti meg vagy ismételten jogszabálysértést követ el (két éven belül ugyanazt), egy súlyosabban minősülő jogszabálysértés esetén 2 évre eltiltják a felnőttképzési tevékenység folytatásától, a bírság pedig 50-szeresre módosul.
 4. Ha a jogszabálysértés továbbra is folytatódik, törlik az adószámot.
 5. A felnőttképző köteles a jogellenes tevékenység időszaka alatt beszedett képzési díj, valamint a képzés kapcsán felmerült igazolt költség jegybanki alapkamat másfélszeresével növelt összegének a díjat és költséget megfizető részére történő visszafizetésére.

Cservák Mónika szakmai tanácsadás a szabad piaci képzések módosulásáról

Cservák Mónika a változások összegyűjtése mellett szakmai tanácsadást vállal, illetve segít az adminisztratív feladatok ellátásában, amelyet szépségipari oktatóként egy kezdőcsomagban igényelhetsz! Keresd bizalommal Mónikát, aki már 15 éve szakmai képzésekkel foglalkozik!

Szakmai tanácsadás igénybevétele: írj pár sort Mónikának, hogyha vannak kérdéseid a témával kapcsolatban. Pontosan határozd meg, hogy miben kérnéd a közreműködését, segítségét.

ELÉRHETŐSÉG

Név: Cservák Mónika – androgógus, műszaki szakoktató, fodrászmester

Munkahely: Mon-Art Cservák Szalon és Tanműhely Oktató és Szolgáltató Kft.

Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Fodrász Szekciójának Vezetője

Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mestervizsga Bizottság Elnöki tagja

Telefon: +36-20-333-1719

E-mail: cservakmoni@gmail.com

Honlap: www.fodrasziskola.hu

JELENTKEZÉSHEZ KATTINTS A GOMBRA, ÉS TEKERJ AZ OLDAL ALJÁRA AZ ADATOK KITÖLTÉSÉHEZ!

Forrás: http://fodrasziskola.hu/kepzesi-tanacsadas-szabadpiaci-kepzesekrol/