Keresés

Tépett haj – divatos és sokoldalú frizura

Az örök divat, a tépett haj van ezúttal terítéken a Fodrászinfón!

A tépett haj, mint stílus valamikor a 1990-es és a 2000-es években élte fénykorát. Ki hinné azonban, hogy még mindig divatos? Ugyan ez a frizuraforma már nincs előtérben, a hajvágások textúráját és igazi jellegét továbbra is ez adhatja meg. Lássuk, mit kell tudnunk a tépett hajról:

Ez a frizura a kilencvenes években indult hódító útjára a jellegzetes „Rachel” frizurával, a Jóbarátok című sorozatból. A kétezres években aztán több nagy sztár is ilyen fazont hordott, például Britney Spears vagy Paris Hilton, de említhetjük a tinisorozatok bármelyik sztárját is. A 2010-es években kissé hanyatlani látszott ez a frizuradivat, most azonban ismét tarol. A régebbi és az újabb trendeknek köszönhetően ez a stílus számos formában variálható.

A legendás "Rachel frizura"

Hosszú vagy rövid tépett haj?

Sokan a nőiességet egyértelműen a hosszú hajjal azonosítják, pedig a rövid vagy extrém rövid haj is épp olyan vonzó tud lenni. Azonban mindkét esetben érdemes a tépett fazont választani, hiszen az esztétika mellett számos haszna is van.

A tépett frizura kivitelezéséhez, csupán egy jó fodrászra van szükség. Ez a stílus a vágás után pedig megteszi a maga hatását. Előnye, hogy a vastag szálú, dús hajat könnyebben kezelhetővé teszi. A tépett haj vágása egy multifunkciós technika, hiszen vékony és vastagszálú hajnál egyaránt előnyös lehet. A hajtömeg csökken, a frizura légiesebbé és könnyedebbé válik. Ezáltal pedig a haj ápolása, kezelése és a formázása is egyszerűbbé válik.

A tépett fazon a vékonyszálú, kevesebb hajat dúsabbnak láttatja. Ilyen esetben a hajvágással óvatosnak kell lenni, hiszen ha túlzásba esünk, a hajmennyiség még kevesebbnek tűnhet. Ha azonban megtaláljuk a középutat, akkor a tépett rétegek a ritkább haj előnyére válhatnak.

A félhosszú a menő!

A félhosszú hajviselet az utóbbi években rendkívül népszerűvé vált. A bob, a lob, a pixie és a többi félhosszú stílus, nőiességének és praktikusságának köszönhetően egyre inkább keresetté válik. A bubi frizura újra hódít, hagyományos és aszimmetrikus változatban is. A félhosszú bubi frizura izgalmasabbá tehető néhány hullám segítségével. Ezek alkalmazhatók a frufrunál, de akár a teljes frizuránál is.

Egyenesre vágott bubi frizura

A tépett haj ápolása

Nem is gondolnánk, de a tépett haj rendkívüli odafigyelést igényel és a hajápolásra kellő figyelmet kell fordítani. A leggyakoribb probléma a hajvégek kiszáradása. Ez könnyen elkerülhető egy olajos hajvégápoló használatával. Ha kifejezetten száraz hajról van szó, javasolt a hővédő tartalmú hajápolók használata is. Egy-egy frissítő vágás pedig gyakran szükséges lehet, hiszen a haj növekedésével a tépett frizura formája gyorsan változik.

Tépett fazonú vágást mindenképpen egy hozzáértő fodrász csináljon. Ő tisztában van vendége fejbőrének állapotával és a haj szerkezetével, így könnyedén el tudja érni, hogy ne lapuljon le a frizura, de ne is kelljen sokat bajlódni vele. Ezekre általában szintén a félhosszú stílusok a legalkalmasabbak.

A kétoldalt felemás hosszú bob nem igényel előkészületet

Tépett frizura esetében nem elég egy képet mutatnunk a fodrásznak. Tudnunk kell azt is, hogy melyik stílus illik leginkább az arcformánkhoz:

  • kerek arcformához: a tépett rétegek az áll alatt kezdődjenek, ha frufrut is szeretnél, mindenképp oldalfrufrut válassz (lehetőleg szintén tépett fazonút).
  • hosszúkás arcformához: az arc szélesítése érdekében rövid fazonokat válasszunk, kerüljük a fejtetőn volument adó néhány centis réteget.
  • szív alakú formához: jó, ha a rétegek elállnak az arctól, optimálisak az állnál kezdődő rétegek
  • az ovális arcforma esetében nincsenek szabályok, akinek ilyen arca van, érezze magát szerencsésnek.

Tépett haj, nem csak nőknek

Manapság a tépett haj már nem csak a női divatot jellemzi. A Barber Shopokban a férfivendégek is egyre többször kérnek tépett vágást, ismét megidézve ezzel a 90-es évek hangulatát.

Bár a fazon nem újdonság, hiszen a 90-es évek közkedvelt tüsi hajviseletéről van szó, a Spiky frizura (felfelé és előre fésült, tépett haj) 2022-ben toplistára is került a férfi stílusok között.

Spiky hajstílus

Bár a tépett haj, mint láthatjuk rendkívül sokoldalú viselet, mégis idő és szakértelem kell ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Ehhez segítségképpen, íme néhány tépett frizura:

Cara Delevingne tépett frizurája
Ann Hathaway félhosszú tépett haja
Tépett kócos bubifrizura
Ez a tépett frizura a vékony szálú hajnak kedvez

Felhasznált források: Bidista, HJC, Femina

Képek forrása: itt, itt, itt, itt