Keresés

5+1 tipp a fodrászszalon tökéletes színvilágának kiválasztásához

Fontos a fodrászszalon tökéletes színvilága. Hoztunk néhány tippet!

Mi történik akkor, ha a fodrász nem a hajszínekkel játszik? Akkor jön a kreatív szalonmegjelenés, a dekorálás és mindennapi környezetünk átalakítása. A szalon lelke a tökéletes színvilág és harmónia megalkotásában rejlik, ezért nagyon fontos, hogy szakemberként mindig fenntartsuk vállalkozásunk színvonalát és kövessük az aktuális trendeket a szalondekorációban is. Összegyűjtöttünk 5+1 tippet a tökéletes színvilág megalkotásához.

A színek megtöltik élettel a körülöttünk lévő környezetet, szalonunkat. A képzőművészetektől kezdve, az irodalmi világon át, a leghétköznapibb ember öltözködéséig, színekkel kommunikálunk. Eláruljuk, ha éppen bal lábbal keltünk fel és azt is, ha éppen kicsattanunk a boldogságtól. Egy szalon esetében pedig a frappánsan megválasztott színekkel barátságos légkört kelthetünk, amivel kisugározzuk a személyiségünkből áradó fényt.

A jó színválasztás marketing, illetve business szempontjából is fontos ahhoz, hogy vállalkozásunk gyümölcsöző legyen. Ha ezekre a részletekre nem figyelünk, könnyen válhatunk antipatikussá, és ezen túl érzelmek kálváriáját tudjuk elindítani egy potenciális vendégben.

Mire figyeljünk tehát oda? Van 5+1 tippünk a megfelelő színek kiválasztásához a szalonban

A megfelelő színek kiválasztása a fodrászszalonban

A CoSchedule blogján részletes információkat kaphatunk arról, hogy a színek mikor, milyen párosításban válnak sikeressé. Az viszont nagyon fontos, hogy ne keverjük a szezont a fazonnal, hiszen nem egy jól kinéző blogfelületet kell létrehoznunk, hanem a vendég számára funkcionáló környezetet, amiben mi is profi szakemberként otthonosan mozgunk.

Már Goethe is megfogalmazta – az optikai és színtannal kapcsolatos munkáiban, – hogy a piros, narancs, sárga, és sárgásvörös, hatásukban a pozitív oldalt képviselik, amelyek egyszerre változtatnak minket serénnyé, élénkké, és egy küzdő emberré. Ezzel azonban szemben állnak a kékes, a pirosas-kékes, illetve a kékes-pirosas keverések, ugyanis egyszerre tudunk tőle nyugtalanná, szelíddé válni, illetve egy folyamatos epekedést, és vágyakozást is kiválthat, amely akár párhuzamban állhat a vendég esetleges elégedetlenkedésével.

Arról nem is beszélve, hogy ezekben a színekben egy-egy hajfestés is egészen másként hat!

A színek jelentésének megvizsgálása

Az első pont gondolati ívét folytatva, tehát a minél melegebb, illetve élénkebb színekben kell gondolkodjunk, hogy a harmónia létrejöhessen. De melyek ezek, és mit sugallnak? A kérdés megválaszolásakor egyszerre lépünk a pszichológia és szimbolika talajára, amely különböző jelentésekkel ruházzák fel a színpaletta képviselőit. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy egy sötétebb árnyalat sem válik feltétlenül modorossá, vagy szigorúvá, hiszen gondoljunk csak bele, hogy egy fekete-fehér kombinációt milyen könnyen kiegészíthetünk élénk színű dekorációval. Biztosak lehetünk abban, hogy ez nem egy tipikus „Barbie”-szalon lesz, azonban amíg úgy érezzük, hogy minket ez képvisel legjobban, addig jó úton járunk.

Tipp: érdemes a minél letisztultabb színeket használni, hiszen „a kevesebb néha több”. Semmiképp se kedvenc színünkre alapozzuk a színválasztást, mert a színek működése legalább annyira kontextus függő, mint amennyire mi függünk a kontextustól.

A külső környezethez való igazodás

A megfelelő szín kiválasztásában nagy szerepet játszik a meglévő helyiségünk elhelyezkedése. Nem mindegy ugyanis, hogy a szalonba mennyi természetes fény jut be, mert ez alapján a színeket is másképpen fogjuk érzékelni. Az egyik legnagyobb hiba, amit ilyenkor elkövethetünk, hogy a kinti környezetet „szétválasztjuk” a bent lévőtől, nem hangoljuk össze őket, így a befogadó szeme sem a megfelelő módon fogja érzékelni és értékelni. Könnyen válhat egy közkedvelt színvilág is diszharmonikussá.

A fodrászszalon métereihez való igazodás

Sokan nem gondolnánk ugyan, de nem csak a kontextus, hanem a szalon konkrét méretei is befolyásolják a jól működést. Olyannyira, hogy valójában ez az első dolog, amit ilyenkor meghatároznak. A hűvös és tiszta árnyalatok képesek több fényt tükrözni, ezzel bővítve a tér érzetet. A sötét és pirosas árnyalatok viszont zsugorítják a teret, a hő érzetét és olyan hatást keltenek, amitől azt érezzük, hogy a szalon falai összenyomnak minket. Ugyanez az analógia érvényes a mennyezet csökkentésére, illetve megemelésére is: a zöld, a kék, vörös, és a barna például csökkentik a mennyezet távolságának érzetét, míg a hideg, és semleges színek hosszában is megnyújtják a teret.

A padló felületének kiválasztása

A padló valójában olyan, mint az emberek első külsődleges benyomása a másikról. Mikor betoppanunk egy szalonba, ez az első, amit megpillantunk. A sötétebb árnyalatokban pompázó felület megnyújtja a falakat – tehát nem célszerű használni abban az esetben, – ha nem ez a konkrét célunk. A szalon harmóniája érdekében, ilyenkor kontrasztos színeket kell válasszunk, így a világos színekkel jön létre a tökéletes kontextus. Ezzel ellentétben a világos árnyalatú padló egy természetes és egyben semleges környezetet teremt meg, amely az élénk színű falakkal válik dominánssá. Mindez már az első négy szempont függvénye és egymáshoz igazítása.

+1 Ne felejtsd el

Az öt szempont csak abban az esetben válik igazán tökéletessé, hogyha nem felejted el a függönyöket, bútorokat és a különböző dekorációkat összehangolni a fent említett szempontokkal, hiszen a kontraszt kialakításában ezek a tényezők is hatalmas szerepet játszanak. Ennek fényében négy különböző stílusfajtát különíthetünk el, amelyekhez más és más tippeket vonnak maguk után.

Fodrászszalon típusok – hangulat szerint

Kortárs fodrászszalon

Ebben az esetben szinte minden szín elfogadható, de a legjobbak működőek közé tartozik a lila árnyalat, a kávé szín, a szürke.

Klasszikus fodrászszalon

A mélyebb árnyalatok működnek, mint például sötétvörös, zöld, okker sárga.

Rusztikus fodrászszalon

A melegebb árnyalatok működnek, mint például narancssárga, vörös, vagy a tégla színek.

„Nordic” fodrászszalon

Célszerű árnyékos színeket használni, ugyanis maga a stílus neve az acélból készült bútorokat és a minimalista formákat képviseli, ilyen színek például az olíva vagy a szürke.

Forrás: Estetica Magazine, Coschedule, Kapitany.hu

Képek: Pinterest

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)