Keresés

Tűzeset a fodrászatban - mit tegyünk, hogy elkerüljük?

A Katasztrófavédelem segített ki minket, hogy mit tegyünk, hogy ne legyen tűzeset a fodrászatban.

Azért, hogy ne legyen tűzeset a fodrászatban, mindenképp be kell tartanunk néhány alapvető szabályt. Az alábbiakban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak tettük fel kérdéseinket, akik készséggel válaszoltak. Soraikat érdemes elolvasni, hiszen egy esetleges tűzeset során ezen információk ismerete akár életet is menthet.

Tegyünk azért, hogy ne legyen tűzeset a fodrászatban

A fodrászatokban, szépségszalonokban tűzvédelmi szempontból veszélyforrást jelenthet az elektromos hálózat, és az arról működő berendezések. Azért, hogy ne törjön ki tűz a nem megfelelő vagy elöregedett eszközök miatt a kéziszerszámokat évente, az egyéb villannyal működő eszközöket háromévente, az elektromos hálózatot hatévente kell szakemberrel ellenőriztetni. Nincs két egyforma üzlet, de a biztonság érdekében a legfontosabb hármas elv:

  1. a tűzvédelmi szabályok betartása,
  2. az érintésvédelmi és tűzvédelmi dokumentáció megléte,
  3. valamint a tűzvédelmi eszközök megfelelő helyen való tárolása.

Tűzeset a fodrászatban: mi a teendő, ha a fodrász tüzet észlel a szalonjában?

Higgadtan kell veszélyhelyzetben viselkedni. A 112-es segélyhívó tárcsázását követően, a vonal másik végén ülő kolléga kérdéseire nyugodtan kell válaszolni. Amennyiben a tűz testi épségét veszélyezteti, ne kísérelje meg az oltást és azonnal meneküljön ki a helységből.

Ha tűzeset van a fodrászatban, azonnal hívjuk a 112-t!

Hogyan tudják a szalon dolgozói a leghatékonyabban segíteni a tűzoltók munkáját?

Elsősorban azzal, hogy a jogszabályban meghatározott tűzvédelmi előírásokat, illetve az adott létesítmény tűzvédelmi szabályzatát betartják, ha segítséget kérünk, akkor el kell mondani, hogy hol, mi ég, vannak-e sérültek a helységben, rekedt-e benn valaki, van-e tűzveszélyes anyag bent, van-e robbanásveszély és mit veszélyeztet a tűz, illetve a tűzoltók kiérkezéséig az üzletben az elektromos főkapcsolót lekapcsolhatjuk.

Mely esetekben kezdjen neki a fodrász/szalonban tartózkodó az oltásnak?

Csak akkor, hogy ha testi épségét a tűz nem veszélyezteti.

Vannak tanácsok, amiket semmiképp se csináljon egy fodrász/szalonban tartózkodó addig, amíg nem értek ki a tűzoltók?

Minél hamarabb a bent tartózkodókat ki kell menekíteni és biztonságba helyezni. Az indokolatlan, forrófejű cselekedeteket kerülni kell, a tűzoltóknak van meg egyedül mindazon védőfelszerelésük, amellyel a tűzoltást biztonságban végre lehet hajtani.

Vannak a fodrászatokban extrán gyúlékony anyagok? Van ezen szerek tartására külön előírás?

Vannak olyan üzletek, amelyek ilyen anyagokkal dolgoznak. Ilyen anyagok lehetnek a teljesség igénye nélkül a különböző oldószerek, higítók, illetve a nyomás alatt lévő különböző gázok (pl. hajlakkok, spray-k) is. Fontos tudni, hogy minden ilyen anyag csomagolásán megtalálhatóak a biztonsági utasítások, ezeket mindenkinek kötelező elolvasni, aki ilyen anyaggal dolgozik.

Hogyan előzhető meg egy tűzeset a fodrászatban? Milyen felülvizsgálatok szükségesek akár évente?

Amennyiben az adott helyiségben nincs kiépített tűz- és füstjelző berendezés, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ajánlja a füstérzékelő berendezés felszerelését, amely a tűz korai szakaszában nagy hanggal figyelmeztet a veszélyre, így időben megelőzhető a tragédia.

A fodrászüzletekre az elektromos tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat vonatkozik, amelyet 6 évente kötelező elvégeztetni.

Amennyiben az üzletben nyílt égésterű tüzelő- fűtő berendezés működik (látni az őrlángot, be lehet nyúlni az égéstérbe, pl. gázkonvektor, átfolyós vízmelegítő), a szén-monoxid-érzékelő felszerelését is el kell végezni.

Kötelező a porral oltó berendezés elhelyezése minden szalonban?

Igen. Az átlagos méretű szalonoknak 6 kilós porraloltóval kell rendelkezni. Ezen készülékeknek karbantartottnak, hitelesítettnek és ellenőrzöttnek kell lennie.

A szépségszalonban/fodrászatban mi a leggyakoribb gyulladási pont általában? (Van egyáltalán ilyen?)

Kiemelten kell figyelni arra, hogy nyílt lángot még véletlenül se használjanak ilyen helyen és az elektromos hálózat hibáinak elkerülése végett csak és kizárólag megbízható és tanúsítvánnyal rendelkező elektromos eszközöket szabad használni.

A FŐVÁROSI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG tűzoltóinak tapasztalata alapján ritkán keletkezik tűz fodrászüzletben. Amennyiben betartjuk a tűzvédelmi szabályokat és józanul, biztonságtudatosan viselkedünk, nem lehet baj.