Keresés

A cruelty-free jelentése és a vegán termék definíciója: mi a különbség?

Fény derül a cruelty free jelentésére, és a vegánság közötti különbségére.

A 21. században egyre népszerűbbek a környezet– és állatbarát megoldások. Ennek hála ma már széles körben és könnyedén vásárolhatunk olyan termékeket, amik vegánok és/vagy kegyetlenségmentesek. De mit érdemes tudni ezekről a fogalmakról? Mit takar pontosan a cruelty-free jelentése és a vegán termék definíciója? Cikkünkből most megismerheted a témakör legfontosabb tudnivalóit.

A cruelty-free és a vegán termék jelentésének nyomában

Napjainkban az élet minden területén egyre nagyobb teret nyer magának a tudatosságra való törekvés, aminek számtalan pozitív hozadéka van. Nem utolsó sorban például az, hogy mind az élelmiszer–, mind a szépségiparban lehetőségünk van az olyan termékek/szolgáltatások megvásárlására és igénybevételére, amikkel alátámasztjuk a saját normáinkat, elveinket, elköteleződésünket számunkra fontos témakörök iránt.

Ennek köszönhetően a termékpaletták hemzsegnek a kegyetlenségmentes és a vegán termékektől. Az egyetlen probléma, hogy sokszor nem vagyunk tisztában azzal, hogy melyik fogalom mit takar, arról nem is beszélve, hogy vannak olyan cégek, melyek csupán marketingfogásként használják egyik-másik kifejezést. Ebből kifolyólag most összeállítottunk egy kisokost, amiből pontosan megismerheted:

 • a cruelty-free meghatározását (röviden: CF),
 • a vegán termékek definícióját,
 • a kettő közti különbséget,
 • a hiteles logókat,
 • illetve a Magyarországon elérhető CF– és vegán professzionális fodrászati termékek listáját.
A cruelty-free jelentésének nyomában

Vegán vagy cruelty-free? Lássuk, mi a különbség!

A vegán és az állatkísérlet-mentes címkével ellátott termékek azonnal szimpátiát váltanak ki az emberből. Fontos viszont résen lenni, és megnézni, hogy valóban egy olyan árucikkel állunk-e szemben, ami védi az állatok jogait, vagy csupán egy hangzatos kifejezéssel próbálnak minket újabb vásárlásra bírni.

Ennek értelmében, fontos tudni:

 • vegán terméknek az számít, ami semmilyen állati vagy állatokból nyert összetevőt nem tartalmaz. (Gondoljunk itt például a zselatinra, a kollagénre, a mézre vagy a méhviaszra.)
 • a cruelty-free jelentése pedig nem más, minthogy egy terméket anélkül gyártanak le, hogy maga az árucikk vagy annak összetevője tesztelve lett volna állatokon – a folyamat összes szakaszára értve.

Tehát, amíg az egyik az összetevők, addig a másik tesztelés és a gyártási folyamat szempontjából óvja az állatok jogait. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy egy vegán terméket végül nem próbálnak ki állatokon, vagy épp fordítva, hogy egy állatkísérlet-mentes készítmény végül nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, például tejet. Így három kategóriát vehetünk górcső alá a témában:

1. a cruelty-free és vegán termékeket,

2. a cruelty-free, de nem vegán termékeket,

3. a vegán, de nem állatkísérlet-mentes termékeket.

Nem minden cruelty-free termék vegán, és nem minden vegán készítmény cruelty-free

Ha biztosra akarsz menni, ezeket a logókat keresd!

Ahogyan arra már korábban többször is utaltunk, nem könnyű különbséget tenni a valóban vegán és kegyetlenségmentes termékek között. Sajnos ez a nehézség azoknak a nagy vállalatoknak a hozzáállásából fakad, amiknek valójában teljesen mindegy, hogy hozzájárulnak-e a mai társadalmi igények kielégítéséhez, csupán az üzletet látják a címkékben. Így előfordulhat az is, hogy nem olyan készítmény kerül a birtokunkba, amit valójában szerettünk volna, és mégis dupla vagy éppen tripla árat fizettünk érte.

Ebből kiindulva kutattunk egy picit a témában, és összegyűjtöttük azokat a minősítéseket és logókat, amikkel biztosra mehetsz. Ha a továbbiakban felsorakoztatott szimbólumokat látod az általad kiválasztott terméken, akkor jól döntöttél!

Hiteles cruelty-free logók: Leaping Bunny, Not Tested On Animals, PETA

HITELES CRUELTY-FREE LOGÓK:

#1 LEAPING BUNNY

A Leaping Bunny az egyik leghitelesebb minősítési forma. Ez a logó ugyanis azt bizonyítja, hogy sem a vállalatok, sem az ő beszállítóik nem tesztelik a termékeiket állatokon. Amelyik cég megkapja ezt a nyuszis szimbólumot, annak készítményei évente átesnek egy felülvizsgálaton. Fontos tudni, hogy ez a jelzés a vegán előállítást nem bizonyítja.

#2 PETA

A PETA (= People for the Ethical Treatment of Animals) neve valószínűleg ismerősen cseng, hiszen világszinten az egyik legnagyobb állatvédő szervezetről van szó. A Leaping Bunny-hoz hasonlóan, ez a minősítés is garantálja, hogy sem a termékgyártó, sem a beszállítója részéről nem történik állatokat érintő tesztelés. Az élelmiszer–, a szórakoztató– és a szépségipar területén is találkozhatsz az őket jelző logóval. Az erőszakmentesség mellett missziójuk továbbá a felelős állattartásra és az állatok etikai értékeire való figyelemfelhívás is.

#3 NOT TESTED ON ANIMALS

A “Not Tested on Animals” címke is segíthet meghozni a döntést egy-egy termékvásárlás kapcsán, viszont itt már több cégnek is lehetősége van megkapni a minősítést. A logónak több kategóriája is van, úgyhogy figyelmesen olvasd el a termékleírást, ha ezzel az emblémával találkozol:

 • V – a terméket használhatják vegánok.
 • SV – ellenőrizd a címkét, mert csak néhány termék vegán!
 • VT – nem vegán, mert lehet benne például tej, tojás méhviasz, stb.
 • BP – a terméket nem tesztelték állatokon, de némelyik tartalmaz állati összetevőt.

#4 IHTK

Az IHTK logója az egyik legkedvesebb szimbólum, amivel találkozhatunk a témában – egy német egyesület munkásságának köszönhető. A jelzés garantálja, hogy a készítmény teljes mértékben cruelty-free, mind a tesztelés, mind az összetevők tekintetében.

IHTK-logó

HITELES VEGÁN TERMÉKLOGÓK:

#1 VEGETARIAN SOCIETY

A vegán termékminősítések minden esetben a konkrét készítményre vonatkoznak, nem feltétlenül a cégek kapják meg, mint a cruelty-free esetén. Mint korábban írtuk, nem minden állatkísérlet-mentes termék vegán, és fordítva, azonban a jó hírünk, hogy a Vegetarian Society logója mindkettőt biztosítja. Amire viszont célszerű figyelni, hogy nekik van külön vegán és vegetáriánus logójuk is, így, ha Te valamelyik közösségnek a tagja vagy, mindenképp figyelj oda a kettő közti különbségre! Az emblémával élelmiszeripari–, egészségügyi, háztartási árucikkeknél, de szépségipari készítményeknél is találkozhatsz.

A Vegetarian Society kétféle logóval rendelkezik: vegetáriánus és vegán

#2 THE VEGAN SOCIETY

Habár a “The Vegan Society” elnevezés hasonlatos az eggyel feljebb bemutatott közösség nevéhez, a kettő mégsem ugyanaz. Szerencsére céljaik és motivációjuk teljes mértékben azonos. Ha ezt a logót látod, akkor a termékek nem csak állati eredetű összetevőt/mellékterméket nem tartalmaznak, de a gyártási folyamatok során állatokon sem tesztelték őket.

The Vegan Society logó

#3 CERTIFIED VEGAN, VEGANOK, EVE VEGAN

A korábban elhangzottak mind igazak a Certified Vegan, a Veganok és az Eve Vegan minősítésre is: állatkísérlet-mentesek és vegánok. Jó, ha tudod, hogy az Eve Vegan még annak is külön figyelmet szentel, hogy az őket képviselő logó ne kerülhessen olyan cég tulajdonába, ami a termékeit azokba az országokba is exportálja, ahol elfogadott az állatokon való kísérletezés – tripla biztonság a javából!

Hiteles vegán terméklogók: Eve Vegan, Veganok, Certified Vegan

Körkép az itthon is elérhető vegán és cruelty-free fodrászati termékekről

A legnagyobb örömünkre egyre több nívós és professzionális fodrászati márkaképviselet is a kegyetlenségmentes és vegán termékelőállítás mellett dönt. Az elmúlt években ez a tendencia csak növekedett, most pedig össze is gyűjtöttük, hogy melyek azok a Magyarországon is forgalmazott brandek, akiktől nyugodtan vásárolhatsz, ha szíveden viseled a környezettudatos hozzáállást és az állatok jogait. (Ha úgy látod, a lista bővíthető, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot!)

A MÁRKAKÉPVISELETEK LISTÁJA:*

(*Fontos: ahol a márkanév mellett a termékcsalád nevét is feltüntettük, azt jelzi, hogy kizárólag a megadott szortiment vegán és/vagy cruelty-free.)

 • KEVIN.MURPHY
 • OWAY: csupán két termékcsaládja NEM vegán (Moisturizing és Silk & Glow), de az összes cruelty-free
 • GOLD Professional Haircare
 • Four Reasons
 • Lisap csak cruelty-free
 • KEMON
 • Moroccanoil csak cruelty-free
 • Raywell
 • Cocochoco
 • Lothmann Paris: csak vegán
 • Imperity Professional
 • Londa Professional: P.U.R.E. – csak vegán
 • Authentic Beauty Concept
 • INDOLA: Act Now (csak vegán)
 • Schwarzkopf Professional: tbh (csak vegán)
 • FUDGE Professional: teljes mértékben cruelty-free, de nem minden terméke vegán
 • Alfaparf Milano: Colorwear hajszínező, Semi di Lino Volume, Semi di Lino Curls, Semi di Lino Smooth, Yellow
 • Malibu C
 • K18: ez a márkaképviselet a közeljövőben lesz bevezetve Magyarországra
 • Insight: csak vegán
 • Revlon Professional: Color Sublime Vegan – csak vegán
 • Olaplex
 • JOICO: csak cruelty-free
 • LAKMÉ cruelty-free (vegan termékei: Teknia hajápoló család, Collage hajfesték; Chroma ammónia mentes hajfesték, Gloss ammónia mentes színező)
 • z.one concept™️ Professional: csak cruelty-free
 • Simply Zen csak vegán
 • Milk_shake: csak cruelty-free

Ha szeretnél még többet megtudni az állatkísérlet-mentességről

Szerencsére napjainkban rengetegen foglalkoznak már a vegánság és az erőszakmentes termékgyártás kérdéskörével. Ha szívesen megismernél több olyan márkát, amik igazolják e kettő kategória relevanciáját, figyelmedbe ajánljuk ezt a szuper összefoglalót: KATTINTS IDE! Abban az esetben viszont, hogyha a témakör további részleteibe ásnád bele magad, látogass el a Cruelty Free International oldalára!

Még több infó a Cruelty Free International oldalán!

Források: itt, itt, itt, itt

Képek: itt, itt, itt, itt, itt, itt, és itt