Keresés

Vadon Zoltán mesterfodrász interjú

Vadon Zoltán mesterfodrász karrierje történetébe engedett be minket!

EBBEN A CIKKBEN

01Először is boldog új évet kívánok neked. Hogy telnek az első napok?02Ez a kis lazítás méltó lezárása volt a decembernek?03A nemet mondást meg kellett tanulnod?04Beszélgetve a kollégákkal, jól látszik, hogy nem vagy ezzel egyedül. Sokan nem tudnak nemet mondani, még akkor sem, ha érzik, hogy szükség lenne rá.0542 éves vagy. Mióta vagy a fodrász szakmában?06Szerinted Mária mit láthatott benned?07Érdekes, hogy korábban más mennyivel fontosabb volt. Majd most a honlapon arról mesélsz, hogy folyamatosan tökéletesíteni szeretnéd a tudásodat. Mikor jött a fordulópont az életedben?08Tőlük gyakorlati dolgokat tanultál vagy minden téren szemléletváltást hoztak az életedben?09Ez nem kis váltás. Hogyan reagált minderre a környezeted?10Mit mondanál annak a kamaszkori énednek a mai tudásoddal, akit megbuktattak az iskolában?11Úgy tudom, hogy éppen abban az utcában van a szalonod, ahol megbuktattak. Ez mekkora elismerés magad számára, hogy ez sikerült?12Nagymamád hogyan látja a pályádat, illetve mennyire tetszik neki ez az ív, amit eddig bejártál?13Egy éve nyitottad meg első saját üzleted, de előtte te is hasonló one-man-show-ban voltál, nem?14Milyen a Vadon Zoltán Szalon?15Hányan dolgoztok az üzletben?16Mi ez a rendszer? Ebbe beavatsz kérlek egy kicsit?17Tehát ez a Vadon Zoltán know how, ami szerint működtök?18Ez a te fejlesztésed vagy átvetted valahonnan?19Szerettem volna feltenni a kérdést, hogy a tudatosság mennyire jár nálad kéz a kézben az előre tervezéssel. Azt gondolom, ezt az előző gondolatmenetben megválaszoltad. Esetleg abba beavatsz minket, hogy 2022-ben milyen célok tűztél ki magad elé?20Te ezt, hogy éred el?21Nálad többször volt ilyen az életedben, hogy az egót visszatoltad egy vélhetően racionális döntés érdekében?22Érdekes, amit mondasz, ebből sokan tanulhatnánk. Van egy ilyen, talán téves gondolat, hogy az egyik fodrász a másiknak konkurense. Te mit gondolsz erről?23Apropó termékek. Te mikkel dolgozol?24Amióta nincs „termékzaj”, azaz a termékek felhalmozása a szalonban, könnyebb a munka?25És mik azok a márkák, amik bent vannak nálatok?26Beszélgetésünkből az derül ki rólad, hogy te nagyon elemző típus vagy. Egy gyors felülvizsgálat után könnyen meghozod a racionális lépést/döntést?27Mi a te specialitásod: milyen a Vadon Zoltán mesterfodrász féle stílus, mit kapnak tőled vendégeid?

Vadon Zoltán mesterfodrász nagyon érdekes karakter. Fiatal korában bár tetszett neki a fodrász pálya, annyira mégsem fogta meg, hogy remekeljen benne. Aztán jött egy váltás az életében, s azóta szakmai életútját sokan megirigyelhetnék. A következő beszélgetésben ő mesél eddigi útjáról. Olvassátok el!

Először is boldog új évet kívánok neked. Hogy telnek az első napok?

Elégedett vagyok, csütörtökön kezdtük a munkát. Addig is játszottam a gyerkőccel, a családommal voltam. Nyugalmasan indult az év, ez célom volt. Nem kell mindig hajtani.

Ez a kis lazítás méltó lezárása volt a decembernek?

Igen, rengeteget dolgoztunk, de azért nem engedtem túl pörögni a rendszert. Sok esetben nemet is tudtam már mondani. Ez egy kicsit nehezebb út.

A nemet mondást meg kellett tanulnod?

A nemet mondás gyakorlása és kifejlesztése jó pár évembe telt és az életem minden más területére is kihatott. Komoly önuralom és tréning van mögötte.

Beszélgetve a kollégákkal, jól látszik, hogy nem vagy ezzel egyedül. Sokan nem tudnak nemet mondani, még akkor sem, ha érzik, hogy szükség lenne rá.

…és ugye folyton tesztel az élet. Múltkor egy elég erős teszt érkezett számomra: mit választok vasárnap délutánra? Egy amerikai sztár színésznő hajának elkészítését sok vasárnapon keresztül vagy a családomat? Hosszas vívódás után nem az egó győzött és azt választottam, hogy a családommal leszek és pihenek. Persze tök jó, hogy lett volna egy közös selfie ezzel a színésznővel, de annyira nem érdekelt, hogy minden vasárnapomat beáldozzam. Viszont magam helyett ajánlottam másik három kiváló kollégámat, akik közül az egyik boldogan elvállalta.

42 éves vagy. Mióta vagy a fodrász szakmában?

Mindig is ezt csináltam. Az általános iskola után a fodrásziskolában kezdtem. Bár eleinte kertépítőmérnök szerettem volna lenni, de ahhoz nagyon rosszak voltak a jegyeim, sehová nem vettek fel, csak a fodrásziskola egy speciális, „K” osztályába.

Nálunk a nagymamám fodrász a családban. A családomnak is köszönhetem, hogy egy kreatív irányba tereltek.

13-14 évesen semmi nem érdekelt, csak a biciklizés. Nem voltam túl motivált semmire, aminek eredményeként a fodrásziskolát jó pár évvel megtoldottam, mert ott sem volt nagy kedvem tanulni, és nem is találkoztam olyan mesterrel, aki igazán felkarolt volna. Egyszer megbuktam hajvágásból és hajfestésből, majd bementem az osztálytársaim konty vizsgájára pusztán nézelődni. Ott ültem a vizsgán és odalépett hozzám Baracskai Mária, akivel addig beszélgettünk, míg rá másfél hétre már az ő szalonjában kezdtem, mint tanuló. Mária a mai napig meghatározza a pályafutásomat és nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Miatta egy kicsit belekóstoltam a versenyzésbe is, de itt is kiderült, hogy nem vagyok elég szabálykövető, ez a terep nem nekem való. Különben sem értettem, hogy egy szubjektív dolgot miszerint lehetne rangsorolni, így a versenyzői pályafutásom elég korán kihunyt.

Vadon Zoltán génjeiben van a fodrászat.

Szerinted Mária mit láthatott benned?

Ez jó kérdés, ezen még nem is gondolkodtam. De majd felhívom, és megkérdezem (nevet). Komolyra fordítva a szót, valami nyitottság mindkettőnkben volt. Ez egy nagyon izgalmas, két éves út volt, amíg nála voltam. Utána elkezdtem különböző budapesti szalonokban dolgozni. Az utam során sokféle főnököm volt, sok mindent tanultam: mi az, amit szeretnék és mi az, amit biztosan nem szeretnék csinálni. Sok jó tapasztalatot szereztem.

Érdekes, hogy korábban más mennyivel fontosabb volt. Majd most a honlapon arról mesélsz, hogy folyamatosan tökéletesíteni szeretnéd a tudásodat. Mikor jött a fordulópont az életedben?

Volt egy időszak, amikor intenzív osztályon feküdtem és azon gondolkoztam, merre menjen tovább az életem. Válaszút elé értem: vagy összeszedem magam és elkezdek professzionálisan gondolkozni és élni, és úgy megválogatni az életem tetteit, ami nekem és másoknak is sokkal hasznosabb, vagy nem lesz belőlem semmi. Innentől mérem a szakmai változásomat és innen indultam el. Akkoriban ismertem meg Rigó Istvánt, aki akkoriban a Wella Stúdiót vezette, és nagyon sokat hozzátett az én életemhez. Pikler Tiborral is ott találkoztam, akinek a mai napig benne vannak a fejemben a mondatai. Hoglmayer Attila, Képíró Tamás útmutatásai is nagy hatással voltak rám. Talán ők számomra a legmeghatározóbbak.

Tőlük gyakorlati dolgokat tanultál vagy minden téren szemléletváltást hoztak az életedben?

Olyan gyakorlati és emberi dolgokat adtak át, aminek hatására a hozzáállásom is megváltozott. Amikor elkezdtem hozzájuk járni, az idővonalamon abban a gondolkodási szakaszban jártam, ahol kevesebb a tudásom, mint amekkora az arcom. És ez a beszélgetések, tréningek alatt szépen elkezdett megváltozni: visszafogottabb és csöndesebb lettem, elkezdtem sokat tanulni ezektől a nagy tudású emberektől. Mindenben nagy hatással voltak rám. Inspiráló volt a szakmai szeretet, alázat, ahogyan ezt csinálják, amit esszenciálisan átadtak, nagyon nagy hatással volt és van rám a mai napig. A tőlük tanultak utána saját módszereket kristályosítottam ki a megtanult dolgokból.

Vadon Zoltán mesterfodrász

Ez nem kis váltás. Hogyan reagált minderre a környezeted?

Nagyon érdekes volt, többen a „régi Zoltánt” kérték vissza. És tudod közben csak az történt, hogy szép lassan letisztult a baráti köröm is és azoknak az embereknek a köre, akik körülöttem voltak. Ennek köszönhetem azt is, hogy egy olyan partnert találtam, akivel boldogan élem az életem és van egy közös kislányunk is.

Mit mondanál annak a kamaszkori énednek a mai tudásoddal, akit megbuktattak az iskolában?

„Tanulj meg jól angolul és csinálj ugyanúgy mindent, ahogyan csináltál.” Ez az út vezetett a mostani személyiségemhez, ezért nem vennék el belőle semmit, különben egészen más lennék.

Emlékeket idéz az utca, ahol a szalon található!

Úgy tudom, hogy éppen abban az utcában van a szalonod, ahol megbuktattak. Ez mekkora elismerés magad számára, hogy ez sikerült?

Nagyon megmosolyogtató, mikor elmegyek előtte. Ott azt mondták nekem, ezt inkább hagyjam abba, jobb lesz mindenkinek, ha nem erőltetem a fodrász szakmát. Ez azért nagyon elgondolkoztató olyan szempontból, hogy mi az, amit érdemes elhinni másnak és mennyire kell bíznunk önmagunkban. Ami a legnagyobb tanulság számomra, hogy a megérzésekre nagyon kell hallgatni. Korábban hajlamos voltam elnyomni a megérzéseimet és olyan utat választani félelemből, ami nem volt jó nekem. De amióta a megérzésekre odafigyelek, ösztönösen jól választok.

Nagymamád hogyan látja a pályádat, illetve mennyire tetszik neki ez az ív, amit eddig bejártál?

Nagyon büszke rám. Ő egy állami fodrászatban volt sokáig. Szeretett ott dolgozni, egész életében ott volt. Látja, hogy nagyon tudatosan építkezem a szakmában, ami szimpatikus neki. Látja, hogy jó minőséget, jó anyagokkal adok ki a kezemből. Ha mesélek neki a technikákról és technológiákról, tetszik neki, de azt mondja, hogy ez számára már nagyon high-tech. Viszont mikor az ügyfélpszichológia kerül szóba, kiderül, hogy az egy cseppet sem változott, hiába telt el 40 év.

Tetszik neki az a fajta tudatosság is, hogy én már most gondolok a távoli jövőre, például a nyugdíjamra is. Tudod az iskolában erre nem nagyon készítik fel a fodrásztanulókat (sem), hogy mi lesz, ha valaki elér a pályája végére.

Egy éve nyitottad meg első saját üzleted, de előtte te is hasonló one-man-show-ban voltál, nem?

Ez így van. Előtte mindig hozzácsapódtam másokhoz, akikkel mentem együtt. Ez egy ideig nagyon jól működött. Két kollégámmal 13 évig voltunk egymás mellett székbérlők. Ebben volt egy nagy szabadság, aztán mindenki más irányba indult. Utána jött a gondolat: mi lenne, ha a felelősségem egy kicsit megemelném és csinálnék egy saját üzletet? Ekkor egy papírlapra leírtam 5-6 pontot, minek kell megfelelnie az én üzlethelyiségemnek. Büszkén jelenthetem, ez 100%-ban teljesült. Ez az első olyan hely, ahová minden reggel kitörő örömmel megyek be. Mert ugye nem csak a vendégeket szolgáljuk, hanem magunkat is azzal, hogy olyan helyen dolgozunk, ahol szeretünk is lenni. Néha bemegyek előbb és leülök egy kávéval és azon gondolkozom, mennyire szeretek itt lenni. 22 év távlatában ez egy jó flow.

Milyen a Vadon Zoltán Szalon?

Ez egy kisebb üzlethelyiség, de rettentően ütőképes. Mikor ezt megvásároltam, mindent visszabontottunk tégláig, mindent kicseréltem. A fejlesztés közel 4 évig tartott, ami alatt többször kivitelezőt cseréltem, több dolgot újra gondoltam. Még nem volt vírushelyzet, de már akkor elkezdtem figyelni arra, hogy nálunk tágasabb, és ezáltal szabadabb legyen az üzlet. Korábban bárhol dolgoztam, mindenhol optimalizálva volt a befogadó-képesség, minden üres helyet kihasználtak, hogy betegyenek még egy széket. Én itt nagyobb helyet hagytam a kollégák között is. Plusz egy olyan légtisztító technológia van beépítve az üzletbe, ami félóránként kicseréli az üzlet levegőjét. Ez a csúcstechnológia egy több milliós beruházás volt és nagyon jól jött és jön a vírushelyzetben. Azért választottam ezt, mert elkezdtem azon gondolkozni, hogy ez a sok anyag bár nagyon jó a hajnak, de vajon milyen a felhasználónak, a fodrásznak? Az egészség megőrzése érdekében építettük be a szalonba.

Tágas tér fogadja a vendégeket.

Hányan dolgoztok az üzletben?

Jelenleg ketten, Gál Alexandra a colorist kollégám. Alexandrával több, mint egy éve dolgozunk együtt. Nagyon megtaláltuk emberileg és szakmailag is a hangot. Könnyen sikerült integrálnom őt abba a rendszerbe, amit én dolgoztam ki.

Mi ez a rendszer? Ebbe beavatsz kérlek egy kicsit?

Van nálam egy rendszer, amiben haladunk minden nap. Vannak napi, heti, havi, féléves és éves célok. Sajnos ennél többet nem mondhatok, mert ez egy belső szakmai rendszer, amit nem publikálunk. De azt elmondhatom, hogy ennek a szervezettségnek abszolút van létjogosultsága. A vendégek ezt nem látják és nem tudják, talán csak sejthetik azok, akik 15-20 éve járnak hozzám, hogy milyen gépezet működik a háttérben.

Tehát ez a Vadon Zoltán know how, ami szerint működtök?

Így van.

Gál Alexandra, a szalon colorist szakértője!

Ez a te fejlesztésed vagy átvetted valahonnan?

Nagyrészt a saját kreálmányom, de mindenhonnan, ahol tanultam, természetesen egy puzzle-darabot elhoztam, amit beillesztettem ebbe a rendszerbe. Sok nagyon jó rendszer van, amit már nálam okosabbak korábban kitaláltak: Vidal Sassoon, Jacque Dessange, ők kiváló rendszereket építettek, csak át kell egy kicsit formálni a saját magunk képére.

Szerettem volna feltenni a kérdést, hogy a tudatosság mennyire jár nálad kéz a kézben az előre tervezéssel. Azt gondolom, ezt az előző gondolatmenetben megválaszoltad. Esetleg abba beavatsz minket, hogy 2022-ben milyen célok tűztél ki magad elé?

2022-ben egy hosszabb távú célt kezdtem el kidolgozni, ennek az előkészítése zajlik, de erről sem mondhatok még semmit. Az idei nagy kihívásunk, hogy még egy emberrel bővüljünk. Az új kolléga feladatköreinek kidolgozása, majd a betanítás is hosszabb folyamat lesz. Ez mindig izgalmas. Tudod inkább nagyon lassan haladunk, de stabilan. Ez az egyik irányelvem is. A lényeg, a minőségi szolgáltatás. Szerintem fodrásznak lenni egy állandó szolgálat, de fontos a work-life balance, azaz a munka és élet egyensúlyának megtalálása.

A szalon logójában is látható az egyensúly.

Te ezt, hogy éred el?

Rengeteg gyakorlással és önfegyelemmel. Először kellene az életnek lennie és utána a többinek. Ebben a munka is csak egy sáv. Visszatérve a színésznőre: egóból persze elvállaltam volna, de mégsem tettem és örülök ennek a lépésnek.

Nálad többször volt ilyen az életedben, hogy az egót visszatoltad egy vélhetően racionális döntés érdekében?

Van erre egy példám, ami jó tükröt tart minden ilyen helyzetnél. Kedves ügyfél hozzám jár elég régóta. Mutatta, hogy milyen hajat szeretne az esküvőjére. Igazából el tudtam volna készíteni, mégis tudtam, hogy kit kell pont arra a frizurára ajánlani. Erős Sándor kollégám sokkal jobb ezen a területen, sokkal jobban meg tudta valósítani az ügyfél igényeit, ezért összehoztam őket. A végeredmény remekül sikerült, ami engem is boldoggá tett.

Érdekes, amit mondasz, ebből sokan tanulhatnánk. Van egy ilyen, talán téves gondolat, hogy az egyik fodrász a másiknak konkurense. Te mit gondolsz erről?

Erre Pikler Tibornak volt egy nagyon jó gondolata, miszerint nem egymás konkurenciái vagyunk, hanem mi azokkal a termékekkel harcolunk, amik hasonló árban vannak, mint mi, fodrászok. (Itt egy hasonló árban lévő ruhára, cipőre, táskára gondolj pl.) Ez egy nagyon találó mondat, és osztom is: nem egymással kell harcolni. Én kifejezetten szeretem, hogy látom, milyen ügyes fodrászok vannak Budapesten (ahol Vadon Zoltán szalonja is van – a szerk.), ők inspirálnak engem. Jó érzés sok ügyes kolléga között dolgozni, mert ez frissen, éberen tart. Hazánkban ritka jó fodrászok vannak.

Apropó termékek. Te mikkel dolgozol?

A termékekről is egy picit másképp gondolkozom. Nekem az a vezérgondolatom, hogy ha elmegyek egy jó étterembe, akkor engem nem az érdekel, hogy honnan szerzik be az alapanyagokat ahhoz, hogy kitegyenek elém egy finom fogást az asztalra, hanem hogy milyen módon készítik el. Azt pedig feltétel nélkül elhiszem, hogy ők a legjobb minőségű alapanyagot szerzik be a legjobb helyről. Úgyhogy én azt gondolom, hogy hozzám ne azért jöjjenek be, mert ki van írva egy termék neve, kint van egy nagy plakát a falon, hanem azért, mert tudják, hogy mi magas szakszerűséggel és odafigyeléssel, minden terméket letesztelve választjuk ki az anyagot, ami szerintünk az ügyfél hajának a legjobb. Miattunk jöjjenek be. Volt idő, amikor rengeteg termék volt az asztalon és elkezdtem leszűkíteni ezeket. Van egy olyan hitvallásom, hogy a finish termékeknek el kell férnie egy 30x30cm-es területen. Ha ennél több finishtermékem van az üzletben, akkor el kell döntenem, melyiket használjam, és mit vegyek ki a szortimentből. Sok helyen látok termékhalmozást, ami szerintem felesleges.

Amióta nincs „termékzaj”, azaz a termékek felhalmozása a szalonban, könnyebb a munka?

Abszolút. Ahogy ez a termékzaj felütné a fejét, azonnal felülvizsgálatot tartok és amit nem használunk, kivezetjük a szalonból. Ilyen volt nálunk nem olyan régen egy színező sorozat, amit egy ideig használtunk, de rájöttünk, hogy nekünk ez felesleges, így elajándékoztuk. Kiváló termék volt, de nem nekünk. Sok termék már a teszteléskor be sem kerül hozzánk.

És mik azok a márkák, amik bent vannak nálatok?

Jelenleg Matrix, Redken, Joico és Schwarzkopf Professional van a szalonban.

Beszélgetésünkből az derül ki rólad, hogy te nagyon elemző típus vagy. Egy gyors felülvizsgálat után könnyen meghozod a racionális lépést/döntést?

Igen, de ehhez kapcsolódik a megérzés is. Sőt, ma már az dönt! 49% racionalitás és 51% a megérzés – így döntök én. Például a jelenlegi kollégám, Alexandra: vele kapcsolatban a racionalitás azt mondatta, hogy ne őt válasszam, mert egy kicsit alternatívabb hölgy, de a megérzésem azt mondta, mégis ő legyen. Az élet igazolt: nagyon passzolunk egymáshoz, és könnyű együtt dolgoznunk.

Mi a te specialitásod: milyen a Vadon Zoltán mesterfodrász féle stílus, mit kapnak tőled vendégeid?

Azt gondolom, hogy én nagyon jól össze tudom hangolni az új frizurát a vendég gondolkodásával. A frizurán túl egy használati utasítást is kap a hajához, amivel ő sokkal boldogabb, mintha csak szimplán elkészítenénk a haját. Amit kapnak a vendégek, az a kommunikáció, őszinteség, alkotás, figyelem, magas fokú garancia-vállalás. Nem akarunk sztárok lenni, csupán egy jó szolgálatot szeretnénk tenni a munkánkkal.

VADON ZOLTÁN FODRÁSZMESTER ELÉRHETŐSÉGE

weblap: www.vadonzoltan.hu

Facebook: https://www.facebook.com/Vadon.Zoltan.Mesterfodrasz/

Instagram: https://www.instagram.com/vadon_zoltan_mesterfodrasz/

Fotó: Kropf Attila