Keresés

Vigyázz, milyen fodrászképzést választasz!

Nem minden fodrászképzés ad megfelelő végzettséget!

Nemrég cikkeztünk arról, hogyan lehet valakiből fodrász. Már ez a cikk is tárgyalta a tanulási lehetőséget, ám nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy nem mindegy, hova járunk képzésre. Nem minden tanfolyam ad ugyanis megfelelő végzettséget. A legfontosabb, hogy a fodrász szakma alapképzés lett, ami azt jelenti, hogy kizárólag Szakiskolák, Technikumok és Képzési Centrumok adhatják meg az ehhez szükséges elméleti hátteret.

Sokan vannak azonban, akik ezt nem tudják, még többen, akik ennek ellenére fodrász végzettséggel hirdetik képzéseiket. Egy ilyen történet főszereplője egyik olvasónk is, aki fodrász képesítés reményében iratkozott be egy cég tanfolyamára. A csalódást követően levélben keresett meg bennünket, mi pedig most név nélkül megosztjuk történetét, hogy minél kevesebben járjanak rosszul egy-egy hasonló szituációban!

Fodrász szeretett volna lenni

A hölgy kereskedelmi végzettséggel rendelkezik, ám szerette volna gyermekkori álmát megvalósítani a fodrászattal. Beiratkozott egy cég online tanfolyamára, amely „átfogó fodrászati képzésként” hirdette magát. A beiratkozás rendben lezajlott, ám az első órán kiderült, hogy valójában a tanúsítvány „Fodrász Vegyszeres Szakember” képesítést igazol, amely bár a vegyszeres munkákat lehetővé teszi, hajvágásra nem jogosít.

Erre korábban a cég nem hívta fel a figyelmet, így a 110 résztvevőből hirtelen 60, majd 30 maradt. Olvasónk ennek ellenére végigcsinálta a tanfolyamot, az elméleti órák után gyakorlati foglalkozásokon is részt vett. Időközben az is kiderült, hogy hajat csak egy végzett fodrász mellett vághatna, vállalkozás megkezdéséhez pedig Fodrász Vegyszeres Szakember megnevezésű regisztrációs kódszám nincs. Jelenleg azon dolgozik, hogy legalább ezzel a megnevezéssel is lehessen vállalkozást indítani.

Hogyan tovább?

Olvasónk természetesen továbbra is szeretné megvalósítani a célját. Azóta is jár olyan képzésekre, amelyek ebben a kategóriában fejlesztik tovább tudását, illetve tervezi elvégezni a fodrásziskolát esti vagy egyéni tanrendben. Bár a képzés fodrász végzettséget nem adott, egy alaptudásra szert tehettek a résztvevők.

Egy biztos: a fodrászoktatással vigyázni kell. A fodrászat tehát alapszakma, amelyet OM-számmal rendelkező intézményekben lehet elvégezni. Ezen kívül már végzett fodrászoknak rendelkezésre állnak továbbképzések is. Részletekért olvasd el részletes cikkünket a témában!

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)