Keresés

A fodrász válaszol - Marosfalvi László

Interjúsorozatunk következő vendége Marosfalvi László!

Marosfalvi László életét nem csak az ollók és hajvágógépek, hanem a DJ pult is színesíti. Szakmai pályafutásáról, a zene szeretetéről és a házi továbbképzésről is kérdeztük a fodrászt.

1. Hogyan kezdődött a pályád?

Úgy, mint sok más szakembernek a 90-es évek elején, a Dallos Ida szakmunkásképző Intézetben. Mint sok kamasz, én sem tudtam, hogy mi szeretnék lenni. A szüleim látták, hogy jó a kézügyességem, így az ő javaslatukra kezdtem el fodrásznak tanulni.

2. Később aztán az alternatív fodrászatnál kötöttél ki, igaz?

Én nem igazán gondolom magam alternatívnak, de az biztos, hogy az új dolgokért mindig is oda voltam. Tudom, hogy ez sok ember számára kihívás, de nekem ez egyértelmű volt. Bátornak tartom magam ilyen téren, de utólag minden szempontból megtérül a dolog. Anyagilag persze kiszámíthatatlan, a fejlődésre nagyon sok pénzt lehet költeni: oktatás, berendezés stb. De a teltházas HTK (házi továbbképzés – a szerk.) események nagy visszaigazolást jelentenek.

3. Ha már HTK, miért kezdtél el ezzel foglalkozni?

Abban az időben ezt sokan csinálták. Én annyiban fejlesztettem tovább ezt, hogy meghívtam más szalonokat, más márkák szakembereit és képviselőit is. Így egy márkafüggetlen eseményt hozhattam létre. Elpakoltunk a szalonban, így 80-100 ember le tudott ülni, aztán szakmai bemutatók következtek: mindenki bemutatta, hogy mit tanult az utóbbi időszakban.

4. Wella Professionals termékekkel dolgozol, hogyan jött létre ez a partnerkapcsolat?

Korábban dolgoztam Goldwell termékekkel, de az a márka megszűnt Magyarországon. Természetesen utána kerestem az utamat, dolgoztam több márkával is, de a Wella-tól érkezett egy megkeresés. A döntés nem volt egyszerű, mert többen is megkerestek, de a Wella-hoz éreztem elsőként a kötődést.

5. Az hogy a HTK keretein belül márkafüggetlenül ennyi inspirációt megosztottatok, nagy dolognak számít. Milyen visszaigazolásokat kaptál?

A teltház volt a legfontosabb visszajelzés.

6. Most nincs HTK. Mi történt?

Mielőtt bezártam a nagy üzletet, az utolsó időszakban sem volt már. Néhány kolléga máshová ment dolgozni, emiatt pedig a nagyobb szalont sem tudtam fenntartani. Most egy kisebb szalonba húzódtunk vissza. Nekem is és azt gondolom, hogy sokaknak hiányzik a HTK. Egy idő után kicsit belefáradtunk és lassan abbamaradt a sorozat.

7. Milyen változást érzel az új szalon megnyitásával?

A szalont a járvány vége felé nyitottuk, amikor elkezdtek felmerülni a rezsivel kapcsolatos nehézségek. Ilyen szempontból előnyös, hogy egy kisebb szalonban dolgozunk.

8. Hogyan alakul a hierarchia nálatok?

Én sosem voltam főnök. Mindig csapatként dolgozunk, nincs főnök. Ez természetesen pozitív és negatív is, de én inkább barátokkal szeretnék dolgozni, mint alkalmazottakkal. Sosem mozgatott az, hogy szigorú legyek, majd 10-20%-kal keressek úgy, hogy közben mindenkiből kihajtom a lelket is. Erre én nem vagyok alkalmas.

9. A fodrászat mellett DJ is vagy. A zene mit jelent számodra?

A zene számomra hobbi és szerelem. A szalon nappal van nyitva, DJ pedig este vagyok. A hobbikra sokat áldoz az ember, amit sosem bánok. Egyébként a zene egy fodrászszalonban is fontos, hiszen mindenhol szól valami. Nálam éppen az aktuális kedvencem, igyekszem ebben is haladni a trendekkel, ugyanúgy mint a szakmában.

10. Három fiad van. Köztük van fodrászjelentkező?

Fogalmazzunk inkább úgy, hogy volt. A nagyobbik fiamat a gimnázium után elvittem egy nagy bemutatóra, ahol fényt kapott.

+1 Mi az oka annak, hogy egy kissé most eltűntél a szakmából?

Egyszerű, a zenei vonal felerősödött az életemben. Most már saját zenéket is készítek, producer is vagyok. A járvány alatt egyébként is több időm volt erre.

Képek: Marosfalvi László Facebook, Instagram

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)