Keresés

A hajhullás kezelése - Dr. Handan Yavuz Magyarországon

A török orvos a hajhullás kezelése kapcsán tartott előadást!

Izgalmas és hasznos képzésen vehettek részt az érdeklődők 2023. november 25-én a Hotel President-ben. A BeautyWood Medical szervezésében látogatott el hazánkba Dr. Handan Yavuz. A doktornő többek között kutatási és fejlesztési munkatárs az Iszambuli Egyetem Anatómiai Tanszékén, valamint Orvosesztétikai Mester az olasz Camerino Egyetemen. Kutatásai és praxisa során kiemelt figyelmet szentel a hajhullásnak és lehetséges kezelési módjainak.

A képzésen többek között részt vettek orvosok, hajspecialisták, kozmetikusok és fodrászok, valamint olyan cégek képviseltették magukat, mint például a Genosys vagy a Hush&Hush.

Dr. Handan Yavuz kiemelte, hogy bár a hajhullás nem veszélyes jelenség, a háttérben sok minden állhat és koránt sem egyszerű megszabadulni tőle.

A hajhullás kezelése – első az anatómia

A haj részei és élettartama

A képzés délelőttje az anatómia és a hajfejlődés ciklusának jegyében telt. Mint megtudhattuk, a legfontosabb, hogy a kezelés során a hajhagymára hassunk, amely kb. 4 mm mélyen helyezkedik el. Az ide irányuló kezelés nélkül bármilyen regeneráló és helyreállító kezelés hasztalan lehet.

A másik kulcstényező a haj fejlődési ciklusának négy fázisa:

 • anagén (növekvő szakasz),
 • katagén (növekedés lassulása),
 • telogén (elhalás),
 • exogén (a haj kihullása)

Dr. Handan Yavuz hangsúlyozta, hogy bármilyen hajhullásra irányuló kezelés célja az anagén fázis meghosszabbítása, illetve a további fázisok visszafordítása az anogén fázisba. A kezelési tervet pedig általában annak alapján állíthatjuk össze, hogy a hajtömeg túlnyomó része melyik fázisban tart éppen.

Hajnövekedés vizsgálata

A fentieken túlmenően érdemes azt is megvizsgálnunk, hogy az adott embernek milyen ütemben növekszik a haja, illetve milyen tényezők gátolják/lassítják azt. Éppen ezért fontos az állapotfelmérő konzultáció, amely során számításba kell vennünk az alábbiakat:

 • kórtörténet,
 • pontos tünetek (a hajhullás mellett)
 • hajápolási rutin,
 • gyógyszerek (rendszeresen szedett)
 • stressz és környezeti hatások

Ezeken felül, ha rendelkezésre áll egy vérkép vagy vizelet-teszt eredmény, azokban is megnézhetünk néhány adatot:

 • vas,
 • magnézium,
 • TSH,
 • kortizol,
 • IgE,
 • jód

Ezeken kívül érdeklődhetünk az iránt is, hogy a páciens milyen étrendkiegészítőket szed. Ezek közül az egyik legfontosabb a D-vitamin. A legtöbb emberi szervezetben általában csak akkora a D-vitamin szint, amely a csontok és izmok ellátására elég, ám a hajat már nem segíti. Ez a vitamin azonban kifejezetten fontos a többi ásványi anyag és fontos vitamin (például a Biotin vagy a B-vitamin) felszívódásához.

A hajhullás kezelése – ilyen lehetőségeink vannak

A képzés második részében Dr. Handan Yavuz megosztotta a hallgatósággal saját klinikai tapasztalatait és a hajhullás különböző kezelési lehetőségeit hasonlította össze. A legfontosabb, hogy ha komoly hajvesztésről van szó, minél hamarabb kezdjük meg a kezelést, emellett gondoljuk át és hívjuk fel a vendég figyelmét az esetleges háttérben meghúzódó gondokra.

A kezelés célja alapvetően három pillérre épül:

 1. jó véreredmény (vitaminban és ásványi anyagban gazdag),
 2. a fejbőr keringésének növelése (a vitaminok eljutnak a hajhagymákhoz),
 3. az anagén fázis megnyújtása

Ha pedig ezt szeretnénk elérni, akkor a kezelésünket ugyancsak három alappillérre érdemes építeni:

 1. Táplálékkiegészítők (D-vitamin, Biotin, Magnézium, Vas, Omega 3),
 2. Helyi kezelés (pl. DermaPen mikro-injekciók vagy LED-terápia),
 3. Fizikai kezelés (Mezoterápia vagy hajbeültetés)

Ezek kapcsán kiemelte, hogy mindegyik kezelés esetében fontos, hogy jó minőségű termékeket és eszközöket használjunk. Dicsérte például a Hush&Hush Deeply Rooted termékcsaládját, amelyet bár ő nem használ – hiszen Törökországban nem elérhető – de összetevőit külön-külön számos vendégének javasolja. A doktornő hangsúlyozta, hogy mezoterápiás szerek választásakor sem mindegy, hogy milyen a készítmény. Előnyös, ha hatóanyagai

 • táplálják a hajhagymát,
 • megállítják a hajhullást,
 • serkentik a haj növekedését

Emellett nem árt, ha a készítmény tartalmazza a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és peptideket. Az előadás végéhez közeledve a doktornő minden felmerülő kérdésre is válaszolt, sőt esettanulmányokkal szemléltette a megfelelő kezelés hatékonyságát.

Dr. Handan Yavuz szemináriuma minden szakember számára hasznos lehetett a maga területén, mindenki hazavihetett egy-egy kulcsfontosságú gondolatot, praktikát, amelyeket talán a mindennapi munkájába is beépít majd.

Képek: Varga István

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)