Keresés

Bódi Ákos - Mesterséges Intelligencia: Hol van helye?

Hogyan használható a Mesterséges Intelligencia a fodrászatban?

A Mesterséges Intelligencia kérdése szinte minden iparágban nagyon megosztóvá vált. Nincs ez másként a fodrászat területén sem, ugyanakkor léteznek a Mesterséges intelligencia segítségével létrehozott kollekciók. Készített ilyet például Patrick Cameron is, illetve Instagram oldalunkon is mutattunk be néhányat ezek közül. Bódi Ákos, az NVNT márka alapítója is készített kollekciót a Mesterséges Intelligencia segítségével, ugyanakkor szerinte az oktatásban lenne hasznosabb a technológia. De haladjunk sorjában!

Mesterséges Intelligencia a fodrászatban

Először is, hogyan kerül egyáltalán ez a technológia a fodrásziparba? Igazság szerint, ahogy egyre inkább fejlődik a technológia, kis híján kikerülhetetlenné válik a Mesterséges Intelligencia. Az interneten rengeteg kép fellelhető, amelyet ezzel a technológiával készítettek, legyen szó valóságos alapból kreált képekről, vagy teljes mértékben szerkesztett vizuálokról.

Természetesen alapvetően ezek a képek a figyelem felhívására tökéletesek, sőt akár inspirációnak is használhatók. Nem véletlen, hogy a mi oldalunkon is fel-feltűnik egy ilyen kép, hiszen olyan fodrászok is dolgoztak már a Mesterséges Intelligenciával, mint Patrick Cameron a RUSH Hair vagy éppen Bódi Ákos, akit meg is kérdeztünk a technológia megfelelő használatáról.

Bódi Ákos a Mesterséges Intelligenciáról

Bódi Ákos a koronavírus-járvány ideje alatt készítette kollekcióját a Mesterséges Intelligencia segítségével. Nagyjából abban az időszakban, amikor nem lehettek nyitva a szalonok, nem lehetett valódi kollekciókat készíteni. Ekkor babafejeken zajlottak az oktatások online, ám Ákost ez nem elégítette ki.

„Természetesen megvan az előnye is ennek a fajta oktatásnak, de a végeredmény látványa kong az ürességtől. A Mesterséges Intelligenciával készült kollekcióm valójában egy hibrid munka: a babafejeken vágott frizurákhoz generáltam arcokat a technológia segítségével.” – nyilatkozta a fodrász.

Bár Ákosnak így már jobban tetszett a végeredmény, mégis úgy gondolja, hogy a Mesterséges Intelligencia használatában kevés a szakmai kreativitás. Véleménye szerint a szakma még nem találta meg a technológia azon módját, amelyet használni tudna. A fodrászok nagy részét nem érdekli ilyen mélységében a technológiai fejlődés, másrészt a Mesterséges Intelligencia kevéssé kapcsolható a fodrászathoz. Ákos szerint háromféle kép készíthető e technológia segítségével:

  • hibrid (valóság kiegészítése),
  • image alapú (pl. korábbi munkák mesterségessé dolgozása),
  • parancs alapú (különböző jellemzők alapján teljesen mesterségesen készített kép)

Ezeket azután a vendégek bevihetik a szalonba, mondván, hogy ilyen frizurát szeretnének. Ez azonban nem mindig kivitelezhető egy mesterségesen szerkesztett kép esetében. Ilyenkor Ákos szerint kulcsfontosságú a kommunikáció:

„A fodrásznak el kell magyaráznia a vendégnek, hogy szerkesztett képről van szó. A vendég haja pedig nem feltétlenül alkalmas bizonyos formák vagy színek elérésére. Ennél azonban sokkal nagyobb probléma az, hogy ezek a képek eltorzítják a fiatalok fogalmát a szépségről, arról, hogy hogyan is kell kinézni ma ahhoz, hogy vonzók legyünk. Ez a valódi veszélye ennek a területnek.”

Hasznát vennénk az oktatásban?

Bódi Ákos szerint a Mesterséges Intelligenciának egyedül az oktatás során vehetnénk hasznát:

„A babafejes hajvágások az oktatás bevett formái, sok esetben mégsem adják meg a tanulóknak a szakma vonzerejét. Korábban lefotóztam egy hajvágásomat minden szögből és megkértem egy barátomat, hogy szoftverek segítségével készítsen belőle egy animációt. A frizura formája tehát megmarad, köré azonban egy olyan hangulat kerül, ami által szinte életre kel a frizura, személyisége lesz a hajnak. Megadtam kulcsszavakat azokhoz az érzésekhez, amiket bennem keltett a frizura, ezek pedig mind megjelentek az animációban. Ilyen értelemben látok jövőt a Mesterséges Intelligenciában.”

Ákos szerint tehát keresni kell, kipróbálni a technológiát különböző területeken, amíg rá nem találunk arra, amibe mi is örömmel fektetnénk energiát. A vendégekkel szemben azonban mindenképpen kezeljük óvatossággal a technológiát és mindenképpen tisztázzuk, hogy mi az, ami az általuk hozott álomképből megvalósítható és mi az, ami nem!

Ti hogy álltok a Mesterséges Intelligenciával?

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)