Keresés

Czombos József a JOICO-ról: "azt éreztem, hogy megérkeztem!"

Czombos József a JOICO oktatófodrásza. Vele beszélgettünk.

Hogyan indultál el a pályán?

Eredetileg autószerelői pályára készültem technikumi képzésben. Nem teljesítettem jól, tankötelezettségem miatt azonban tanulnom kellett, így szakmunkás-képzőbe kezdtem járni fodrász szakra. Ebben nem volt tudatosság, ad hoc jelleggel kezdtem bele. Akkoriban, a kétezres évek elején ez nem volt divat a férfiak körében. Az évfolyamon rajtam kívül csupán egy fiú volt.

Egy dolog azonnal világos volt számomra: ha elkezdtem, befejezem. Nem voltam benne biztos, hogy a szakmában maradok, de több váltást már nem szerettem volna. A gyakorlati képzés kezdetével azonban az oktatóim egyre inkább bíztattak, egyre több jól sikerült frizura került ki a kezeim közül.

Melyik márkával dolgoztál először?

Akkoriban három nagy márka létezett, a L’Oréal Professionnel, a Schwarzkopf Professional és a Wella Professionals. Valamivel később ezek a nagy cégek vásárolták fel az összes kisebb márkát. Én tanulóként a gyakorlati helyemen, Kiskunhalason, Szombati Szilvinél és Bálind Mihálynál dolgoztam, akik stabil szakmai alapokat adtak. Később néhány évig dolgoztam a Wellával, ekkor kezdtem el járni nagyszabású bemutatókra és oktatásokra is. Azt az oktatási formát közelebb éreztem magamhoz, mint a most divatos online edukációt. Ráadásul manapság már minden márkának saját bemutatói és oktatásai vannak, nagyszabású rendezvényekre már nehezebb összehívni a fodrásztársadalmat.

Czombos József portré

Hogyan indult az együttműködésed a JOICO-val?

2010-ben találkoztam a JOICO márkával Vígh Lilla akkor nyílt szalonjában. Megmutatta a termékeket, nekem pedig megtetszett és elkezdtem rendezvényekre járni. Ez volt az a pont a pályámon, ahol azt éreztem, hogy megérkeztem. A JOICO oktatási rendszere átlátható, logikus és könnyen megtanulható, a márka minősége pedig vitathatatlan. A négylépcsős szerkezeti újjáépítést sokszor még olyan szakemberek is használják, akik egyébként nem a JOICO termékeivel dolgoznak. Ezt a kezelést más cég nem kínálja.

Ha már említed az oktatási rendszert, gyakran ismételt kérdés, hogy hogyan lesz valakiből oktatófodrász. Nálad ez hogyan indult?

2019-ben elkezdték bővíteni a JOICO szalontréner csapatát és engem is megkerestek a lehetőséggel. Szikriszt Joci készített fel engem legalább féléven keresztül szakmai, kommunikációs és pedagógiai szempontok mentén. Ezek után kezdtem el intenzíven dolgozni szalontrénerként. A szakmának ez a része mindig is érdekelt, egy szakmailag jó dolgot pedig hitelesen lehet átadni a kollégáknak.

Czombos József és Szikriszt József modelljeikkel

Van kedvenc területed, mint fodrász és mint oktató?

A kettő összefügg. Az én elsődleges feladatom az, hogy az érdeklődőknek első kézből mutassam be a termékek hatékonyságát. Látja a fodrász, hogy mit várhat a márkától, közben megismeri a szakmai hátteret is. Természetesen ilyenkor elsősorban festéseket mutatunk be.

A szalontréningek során természetesen a JOICO szellemiségét is próbálom átadni. Ha valaki nem szeretné, hogy kellemetlen meglepetések érjék munka közben, a JOICO-nál kiszámítható minőségre és hatásra számíthat, ha betartja a festéselmélet szabályait. Nem torzul el a szín, nem lesz a szőkéből zöld. Ez egy kiegyensúlyozott, könnyen használható rendszer. Ugyanakkor az alapokra mindig fontos felhívni a figyelmet, hogy a fodrászok ne kövessék el azokat a hibákat, amelyeket gyakran elkövetnek például festés vagy szőkítés során.

Czombos József oktatás közben

Igen, ezt több fodrásztól hallom, hogy gyakran előfordul…

Ez a mi felelősségünk is. Hiszen, ha mi rosszul kommunikálunk valamit, félreérthetők vagyunk, akkor egy rossz végeredményt könnyen lehet, hogy a márkára fognak majd. Pedig a márkával semmi baj nincs.

Milyen terveid vannak a közeljövőben?

A JOICO-nál szélesítjük a látókörünket. Személy szerint, ha a vendégeim és az általam oktatott fodrászok elégedettek, akkor más célom nincs. A tavalyi évben sikeresen letettem a mestervizsgát, ami egy nagyobb lélegzetvételű projekt volt. Ebben azonban nem is a cím a fontos, hanem a szemléletváltás, amit kaptam általa. Átérzem a vele járó felelősséget.

Íme Czombos József néhány munkája:

Képek: Czombos József

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)