Keresés

Egy modell haján, akár öt fodrász is dolgozott - Marosi Béci interjú

Marosi Béci a londoni Fashion Weeken szerzett tapasztalatairól mesélt!

Marosi Bécit kérdeztük a londoni Fashion Week izgalmairól és szakmai kihívásairól az Authentic Beauty Concept csapat tagjaként. 

Hogyan kerültél a londoni Fashion Week csapatába?

Egy nap kaptam egy e-mailt Terták Nikolett kolléganőmtől, aki az Authentic Beauty Concept Marketing és Oktatási vezetője, amely szerint a hamburgi központból jött egy megkeresés. Ebben az állt, hogy ha szeretnék a londoni Fashion Weeken dolgozni az Authentic Beauty Concept csapat tagjaként Adam Garland vezetésével, akkor várják a mihamarabbi jelentkezést, hiszen már csak alig két hét van a kezdésig.

Megmutattam az e-mailt Ádám barátomnak - és motiváló erőmnek - aki éppen mellettem ült. Ez volt az első kérdése: „Ugye már válaszoltál, hogy IGEN? Hova máshova akarnál menni, ha nem ide?” Úgyhogy azonnal válaszoltam is, hogy mindenképpen megyek!

Elkezdtem lemondani a programjaimat és átszervezni a vendégeket. Nekik ezúton is köszönöm a rugalmasságukat és a türelmüket, mert ők is hozzájárultak ahhoz, hogy el tudjak jutni erre az eseményre. Legmerészebb álmaimban sem gondoltam arra, hogy valaha eljutok ide. Másnap volt egy online interjú Christopher Cameronnal, az Authentic Beauty Concept Global Education Managerével, ahol elmondtam a szakmai tapasztalataimat, Christopher pedig a hívás végén köszöntött a csapat tagjaként. Ez pedig azt jelentette: irány London!

Hogy érezted magad a munka közben?

Dolgoztam már több magyarországi Fashion Weeken, így volt némi rálátásom és tapasztalatom. Frissen végzett fodrász koromban pedig többször is elvittek különböző divatbemutatókra dolgozni. London azonban egész más: már régóta a divat egyik központja, ezért a pezsgés óriási. Minden impulzusból koncentráltan jut.

Milyen nehézségekkel, kihívásokkal járt ez a munka?

Bármi megtörténhet. Kétszer is előfordult, hogy a helyszín az előző este megváltozott, de volt olyan is, hogy a tervező a bemutató napjáig nem tudta pontosan, hogy milyen hajat szeretne. Találkoztam egy Tóth Réka nevű magyar lánnyal is, akivel csak a program napján közölték, hogy kihúzták a szettjét a bemutatóból.

Itt valóban minden megtörténhet, és meg is történik. A bemutatók más és más helyszíneken kerülnek megrendezésre, ezért a csapat is kétfelé oszlik. Az egyik fele továbbmegy a következő helyszínre, a csapat másik fele pedig befejezi azt a munkát, amit az előző elkezdett. Jönnek-mennek a fodrászok, néha még arra sincs idő, hogy bemutatkozzunk egymásnak. Csak odaállsz és csinálod.

Sokszor fokozott a tempó, tapintható a feszültség, néha percek alatt kellett megmosni a modellek haját, mert épp egy másik bemutatóról jöttek. Az egyik bemutatón ráadásul a kézmosó csap alatt, rendkívül gyenge víznyomás mellett kellett megmosnom az egyik modell haját. Természetesen ez kellemetlen is volt, de nagyon jót derültünk a modellel.

Pontosan milyen frizurákat kellett készítened?

Minden bemutatóra más hajat kellett készíteni. Egy modell haján minimum kettő, de akár öt fodrász is dolgozott. Úgy kell elképzelni az egészet, mint egy zenekar: Adam Garland volt a karmester, mi pedig a hajakon játszottunk néha egy szimfóniát néha pedig punkrockot – ha van ilyen műfaj – néha pedig a zenekaron belül hangszereket cseréltünk koncert közben. Mindent tudni kell egyszerre csinálni és gyorsan váltani, ha szükséges. Előfordul, hogy kiabálnak: „Working Hairspray” vagy „Solid Pomade”. Ilyenkor adni kell a kollégának, ha éppen van egy a kezed ügyében.

Hol tanultál vagy képezted magad erre a munkára?

Korábban és most is, minden egyes percben tanultam munka közben. Itt olyan képességekre tehettem szert, amire egy fodrászszalonban, vagy egy stúdiós forgatáson nem lehet. Ez egy teljesen más világ. Az interneten rengeteg oktató és fejlesztő jellegű tartalom található videó vagy kép formájában. Inspirálódni pedig mindenhonnan lehet: én kifejezetten kikapcsolódás vagy szakmai jellegű utazásaim során szoktam a legjobb inspirációkat szerezni. A városokban barangolva mindig figyelem a hajakat. Stockholmban teljesen más az emberek hajviselete, hajtípusa, mint például Svájcban.

Képzésekre egyébként ritkán járok, de nagyon szeretem, ahogy Blanke Dávid színt ad a hajnak. Az ő képzésén voltam utoljára. Mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy utazzon minél többet, ha teheti, figyeljen az ott tapasztaltakra és gyűjtsön élményeket.

Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

A tervek idő hiányában csak gondolatok maradnak. A londoni munka után elmennék egy milánói Fashion Weekre is. A festések készítése közben arra is gondoltam, hogy az itt elkészített hajakat szívesen bemutatnám otthon is, akár egy workshop vagy egy fotózás keretein belül. A legközelebbi tervem, hogy néhány nap szalonmunka után irány Róma, ahol egy négynapos esküvői ruha és kreatív fotózás vár rám. Útközben ki kell találnom, hogy pontosan mit szeretnék kihozni a dologból, de lehet, hogy megvárom, hogy Róma inspiráljon.

Képek: Authentic Beauty Concept

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)