Keresés

Elhunyt Iris Apfel divatikon!

Iris Apfel 102 éves volt!

EBBEN A CIKKBEN

„A divatot megvásárolhatod, a stílus azonban a tiéd!” – így hangzik Iris Apfel egyik híres mondata a divat kapcsán. A 102 éves divatikon 2024. március 1-jén hunyt el, egy egész divatforradalmat hagyva maga mögött.

Iris Apfel 1921-ben született, a szépérzéket pedig már szüleitől magába szívta. Egyszerre dolgozott a belsőépítészetben és a divatban, hírneve azonban nyugdíjas koráig váratott magára. Férjével körbeutazták szinte az egész világot, Iris pedig gyűjtögette a számára érdekes ékszereket és textileket.

Iris Apfel ruha- és ékszergyűjteményét felfedezte a MET múzeum egyik kurátora, aki 2005-ben kiállítást is rendezett a kollekcióból. Iris ekkor, 85 éves korában vált divatikonná. Később a gyűjtemény jelentős részét Iris Apfel a MET-nek ajándékozta. A divatikon kerek szemüvegéről, vörös rúzsáról valamint színes ruháiról és ékszereiről vált ismertté.  Egyedülálló stílusát saját nagy sikerű dokumentumfilmje is bemutatta 2014-ben.

Iris Apfel egy olyan örökséget hagy maga után, amely még sokáig inspirálhatja majd emberek sokaságát a divat és az ékszerek sokszínűsége terén. A szépségiparban – amely egyébként főként a fiatalság zálogaként funkcionál – Iris Apfel kivételes egyéniségnek számított az öregedéssel kapcsolatos hozzáállásával is. A divatikon a maga 102 évével kiállta az idő és a folyamatosan változó trendek próbáját.

Isten nyugosztalja Iris Apfelt!

Inspiráció és képek forrása: InStyle, Tatler Asia