Keresés

Escalation with Lisaplex hajfestékek tesztelése Fátrai Krisztinával

Hogyan teljesítenek az Escalation with Lisaplex hajfestékek? Fátrai Krisztina válaszol!

Megérkeztek a Lisap kötéserősítővel kifejlesztett hajfestékei

Innováció, előremutató technológia, kockázatmentesebb hajszínváltoztatás: a Lisap termékújdonságai ezekkel a szavakkal hívták fel magukra a figyelmet. Az Escalation with Lisaplex hajfestékek megjelenésétől mi is sokat vártunk, de kíváncsiak voltunk, hogy gyakorlatban hogyan teljesítenek.

Szerencsére Szalai Ákos, a milánói fodrászmárka magyarországi forgalmazója felkérte Fátrai Krisztinát, hogy tesztelje az új formulákat. A mesterfodrász szakmai precizitását és alázatát ismerve, biztosak voltunk benne, hogy így pontos képet kapunk majd a hajfestékek hatékonyságáról. A teszteredményeket most meg is osztjuk veled, Kriszti saját szavainak tolmácsolásában.

A nagy Escalation with Lisaplex teszt Fátrai Krisztina tollából

Munkám során folyamatosan foglalkozom fodrászati anyagok tesztelésével. Mindig érdekeltek az innovációk, ezért nagyon örültem, hogy Szalai Ákos kíváncsi volt a véleményemre az Escalation with Lisaplex hajfestékek kapcsán.

Fátrai Krisztina tesztelési folyamatának lépései

1. lépés – elméleti dokumentáció tanulmányozása

Mielőtt elkezdek tesztelni egy terméket, mindig bekérem róluk az összes elméleti dokumentációt. Először az anyagok összetételével, működési- és számozási rendszerével ismerkedek meg. Mivel minden anyag más és más, ezért ez a lépés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy objektív képet tudjak alkotni a kipróbált termékről.

2. lépés – a tesztelés legfőbb szempontjainak meghatározása

Fodrászként minden teszteléskor felállítok egy szempontrendszert. Ilyenkor azokat a főbb pontokat határozom meg, amiket a mindennapokban én is elvárok egy terméktől.

Ilyen például a(z):

 • festék hajra gyakorolt hatása,
 • fedő és felvilágosító képessége,
 • haj fénye,
 • hajszínek tartóssága és ápoltsága festés után,
 • árnyalatok teltsége,
 • festék illata, konzisztenciája és így tovább.

Az Escalation with Lisaplex hajfestékek tesztelési eredményei

#1 A festékek csomagolása

A termék csomagolása nagyon elegáns. Emellett könnyű belőlük kinyomni az anyagot. A tubusokban pontosan 100 ml festék van.

A dobozon egyértelmű a számozás is, de itt viszont fontos megállni egy pillanatra. Az Escalation with Lisaplex árnyalatainak számozása némileg eltér az általánostól, ezért a hajfestékeket nem szabad automatikusan levenni a polcról. Például a 6-os jelöli a réz árnyalatot, míg más cégnél ez a csoki vagy vörös színt jelenti.

#2 Színskála

A színskálát is pontosan kielemeztem, ami kisebb méretű, de jól kezelhető. Az árnyalatok színkörben vannak elhelyezve, amit nagyon fontosnak tartok. Hogy miért? Mert így tudom megállapítani, hogy az árnyalatban mekkora a pigmentek aránya.

Ha például megnézünk egy bézs (Escalation/7) árnyalatot, a színkör segítségével meg tudom határozni, hogy az adott márkánál az hol helyezkedik el – ebben az esetben a sárga és a zöld határán. Ha ezt nem ellenőrzöm, akkor nem biztos, hogy végül a kívánt árnyalatot kapom.

Színkód: 6/00+20V

#3 Hajfestési folyamat

A Lisap új hajfestékei felvitelkor jól tapadnak a hajhoz. Illatuk semleges, használatuk közben szúrós, kellemetlen szagot nem tapasztaltam. A festék konzisztenciája nem igényli nagyobb anyagmennyiség felhasználását. Átlagosan egy normál mennyiségű haj tőfestése esetén 50 gr festék felvitele tökéletesen elegendő a hajszálak teljes fedéséhez.

#4 Escalation with Lisaplex hajfestékek árnyalatai

Az Escalation alapszínei inkább meleg árnyalatúak. A megszokott tónusokon kívül, a színskálán találhatók egészen érdekes színkombinációk is, mint például:

 • a meleg barna /07,
 • a hideg barna /71,
 • a mokka /78,
 • a hamvas gyöngy /28,
 • és a nude/760.

A vörös árnyalatokról tudni kell, hogy intenzívek és nagyon magas fényűek. Kifejezetten telt színnek számít a violett/ 8,/88 és a cooper /6, /60. Emellett a haj semlegesítésekor nagyon jó tapasztalataim voltak az ash /2, /22 festékekkel is.

Színkód: 7/03+7/07+20V

Fodrász vagy? Tesztelnél te is? Kattints ide!

#5 Ápoltság és színtartósság

A festék összetevőiben megtalálható a Lisaplex-kötéserősítő, ami képes újrastrukturálni és helyreállítani a sérült keratinkomplexet. Tehát ezeknél a festékeknél nem kell külön kötéserősítőt belekeverni az anyagba azért, hogy megfelelő védelmet és színtartósságot biztosítsunk a haj számára. Ezt én kifejezetten hasznos és fontos dolognak tartom.

#6 Őszfedés

A termékek használatakor klimazon vagy más hőhatás nem ajánlott. Persze én ezt azért kipróbáltam, ami után be is bizonyosodott, hogy klimazonnal a festék veszít a fedőképességéből – az ősz haj ugyanis “átcsillogott”. Viszont a meghatározott eljárás szerint – betartva az oxidálószer erősségéhez igazított teljes hatóidőt -, a végeredmény tökéletes lett. Az alapszínek 9-es színmélységig kiválóan fednek.

Kiegészítés: a megfelelő oxidálószer kiválasztásához az alapszín és az ősz haj arányának meghatározása kulcskérdés. Itt azt is meg kell jegyeznem, hogy nagyon fontos a kellő anyagmennyiség felvitele; nem szabad spórolni. (Akkor elegendő a festék a hajon, ha nem látszik a fejbőr és teljesen fedve vannak a hajszálak.)

Színkód: 5/88+20V

#7 Szőke árnyalatok

Az Escalation szuper szőkéi (azaz a Super-Lightener sorozat festékei) 5-6 színmélység felvilágosítását ígérik stabilan, 6 árnyalatban 11-es színmélységig. Gyakorlatban azt tapasztaltam, hogy ez az eredmény nagymértékben függ a hajszál struktúrájától (merev- vagy egyenes szálú, göndör, hullámos) és a hajszál vastagságától is.

Ez azt jelenti, hogyha egy 6-os színmélységből szeretném elérni a 11/2-es árnyalatot, akkor más tónust fogok kapni egy “lazább” hajszerkezeten, mint egy kemény, merev hajon. Ezért nem csak a színmélységet kell figyelembe venni, de mindig szükség van a haj diagnosztizálására is.

Pro tipp: ezt a sorozatot csak natúr hajon vagy tőfestéshez lehet használni. Hajvégekre ne alkalmazd, mert nem arra való!

Színkód: 7/28+10V

#8 Vörös színek

Ahogyan arról már szó esett, kifejezetten magas fényűek a réz, de a melegebb és a hűvösebb violett árnyalatok is. Ősz hajaknál a hideg árnyalatokat kevertem az ősz arányának megfelelően 50% felett /01-el, így a fedés tökéletesen sikerült. Meleg vöröseknél pedig a /03, /07-et használtam.

#9 Barna tónusok

A szalonban nagyon sokat használom a barna árnyalatokat, ezért kifejezetten kíváncsi voltam az Escalation with Lisaplex saját színeire. Szerencsére nagy a kínálat belőlük, ezért a festék kikeverésekor nem kellett sokat gondolkodni.

Végül szép, természetes árnyalatok születtek, a festékek magas fényhatást biztosítottak, miközben jól fedték a hajszálakat. Ezenfelül színkorrekciónál is nagyon jól teljesítettek. Amikor például a vendégem túl melegnek/vörösesnek érezte a barna hajszínét, akkor /71-es árnyalattal festve a hajvégeket kiválóan tudtam semlegesíteni és korrigálni a végeredményt.

Escalation with Lisaplex hajfestékek tesztelésének összegzése

A tesztelést 4 hónappal ezelőtt kezdtem el, így több mint 60 vendégemnek készítettem el a hajszínét az Escalation with Lisaplex termékeivel. Táblázatban vezettem, hogy mikor, mit használtam és milyen tapasztalatokat gyűjtöttem munka közben. Emellett a vendégek visszajelzéseire, tapasztalataira is kíváncsi voltam.

A szolgáltatás napján a fedőképességet és az árnyalat minőségét vizsgáltam, azaz, hogy sikerült-e elérni a kívánt eredményt vagy sem. Közvetlenül a festést követően, a leglátványosabb eredmény a hajszínek fényében mutatkozott meg – jóval fényesebbek lettek.

A tesztelés 4 hónapja alatt volt vendég, akinek 3-4-5 alakommal is Escalation with Lisaplex termékkel festettem a haját. Alkalomról alkalomra azt vettem észre, hogy a színek egyre tartósabbá válnak, miközben fényük is megmarad. Ez azt jelentette számomra, hogy a kötéserősítés valóban működik. Bár a termék nem teljesen mindenmentes, de ezt figyelembe véve is csak minimális irritációval találkoztam.

Összességében azt mondhatom, hogy a Lisap új hajfestékei jól teljesítettek; azt adták, amit ígértek.

Tetszett az Escalation with Lisaplex hajfestékekről szóló cikk? Próbáld ki te is, teszteld a terméket:

Forrás: Fátrai Krisztina saját jegyzetei

Képek: Fátrai Krisztina