Keresés

Fodrászat, kereskedelem és oktatás egyszerre - interjú Jantek Tamással

Jantek Tamással, a LEARNZ oktatófelület projektfelelősével beszélgettünk.

Jantek Tamás elsősorban fodrász, de mellette több különleges projektbe is belevágott. Ilyen például a Klippers – amely tulajdonképpen egy webáruház, mégis sokkal több annál – vagy a LEARNZ oktatófelület. Céljairól és motivációiról beszélgettünk Jantek Tamással.

Fodrász vagy, a miskolci Barber Shop tulajdonosa, és néhány éve több komolyabb vállalkozásod is van, amelyek a szakmához kapcsolódnak. Melyek ezek?

Alig több mint egy éve indult el a Klippers webáruház, ami minket is meglepve instant sikerrel tarolta le a piacot. Abból a jellemző hazai piaci hiányosságból indultunk ki, hogy több népszerű termékcsalád és kiegészítő, amit a barberek előszeretettel használnak, itthon nem elérhető, legjobb esetben is csak szürke importtal, ami jelentősen megnehezítette a magyar barber közösség munkáját.

Sok fodrászcikk-webáruház futott már akkor is, de jellemzően nem szakmabeliek kezelik és válogatják a termékpalettát, így nehéz külső szemlélőként kitalálniuk mi is az, amire a szakemberek igazán vágynak, melyek valójában a minőségi termékek, ha lecsupaszítjuk róluk a vastag marketing réteget.

Mi belülről jövünk, dolgozunk, oktatunk, a főáramban vagyunk, így nem szükséges bármi piackutatással vesződnünk. Tudjuk, mire vágyik a közösség. Pontosan arra, amire mi is!

A másik a LEARNZ projekt, ami számomra egy igazi szerelemgyermek, és maga az ötlet már jóval a webáruház előtt, a COVID időszak legelején megszületett, ahol tisztán látható volt, hogy végleg leomlott az utolsó fal is, a digitális oktatási platform előtt.

Jantek Tamás oktatás közben

Melyiknek mi a célja, funkciója?

A Klippers mint projekt, jóval távolabb szeretnénk, hogy mutasson egy szimpla webáruháznál, ahol szakemberként beszerezheted az általad kívánt waxokat, fodrászati termékeket, vagy gépeket.

Úgy érezzük nagyszerű pozícióban vagyunk ahhoz, hogy közösséget és szemléletet formáljunk. Voltak már saját rendezvényeink, szervesen részt veszünk az általunk értékesnek talált eseményeken (pl. Hair/Kraft) és rekordérdeklődéssel lefutott a második Online fotó pályázatunk (Klippers Online Battle). Ezek mind a hazai közeg szakmai fejlődését szolgálják, ami közös érdek.

Szeretnénk, hogy ugyanúgy respektáljanak minket, fodrászokat, mint más, jelenleg magasabb társadalmi státuszban helyet foglaló szakágak képviselőit. Ugyanis egy magasan kvalifikált fodrász semmivel nem tanult és gyakorolt kevesebbet élete során, mint egy fogorvos, ezért mind fizetésben és társadalmi elismerésben sem lenne szabad kevesebbel megelégednie.

Most is egy masszív fejlesztés/beruházás közepén vagyunk a Klippers-szel, de ennél többet nem szeretnék elárulni, csupán annyit, hogy izgalmas dolgokkal jelentkezünk még az évben.

És a LEARNZ?

A LEARNZ, mint említettem, kicsit más tészta, mégis úgy alakult, hogy szorosan kapcsolódik a Klippers-hez. Sokat hallunk a nem megfelelő hazai oktatásról, és valljuk be, valóban nagyon hiányos tudással esnek ki a diákok bármelyik fodrász iskolából. Ezt érzik ők is, félve állnak be szalonmunkára, úgy érzik még nem állnak készen.

Ezt a lyukat szeretnénk mi kitölteni, miután megszerezte a barber vagy fodrász a szakmai alapokat, és igényt érez arra, hogy magasabb szintre lépjen.

A LEARNZ alkalmazás ikonja

Hogyan tudod összehangolni ezt a sokrétű munkát? Mire mennyi időd jut? Illetve van segítséged mindezekben?

Nem fogok hazudni, kevés alvással és szinte nulla szabadidővel. Nehéz-néha elveszek a teendőim tengerében, és nem látni a végét. Ennyi különböző feladat között nehéz fókuszáltnak maradni. A Klippers webáruházban van segítségem, van egy üzlettársam a legelejétől fogva együtt hívtuk életre a brandet.

Egyáltalán jut még időd a szalonmunkára?

Szinte semmi. Amikor hajat vágok, általában oktatok, vagy valami kreatívra szakítok időt. Viszont olyankor nagyon élvezem, kikapcsol.

A Klipperz és a Learnz mind saját találmány és fejlesztés?

Igen, abszolút saját vízió. Mindkét projektben megvannak a társaim és a profi csapat mögötte, akik nélkül nem menne. Mindkét esetben hiányt éreztem a hazai piacon, ami elkezdett frusztrálni, majd addig piszkálta az agyam, amíg úgy döntöttem, hogy megcsinálom én magam.

Barberek vagytok. Miért ajánlod a fodrászoknak is a LEARNZ használatát?

Ezt egy szóban össze lehet foglalni: fejlődés! Teljesen kezdőknek kevésbé ajánlom, ugyanis az alapokat egy tapasztalt szakember mellett kell elsajátítanod, aki melletted áll és fogja a kezed. Ezt a lépést nem lehet átugrani. Viszont, ha már az alapok stabilak, és segítség nélkül is képes vagy elkészíteni egy alaphajvágást, onnantól beleugorhatsz ebbe is, addig talán túl nagy falat lenne.

Hogy látod az online oktatás jelenét, jövőjét? Miért van egyre nagyobb szükség a visszanézhető oktató jellegű tartalmakra?

Egyszerű: hely- és időtől független. Egyre több dolgunk és egyre kevesebb időnk van, mivel egyre komplexebb feladat még egy olyan mikro vállalkozást is vezetned, mint a saját fodrász branded. A LEARNZ, mint más online platform, kizárólag hozzád igazodik, akkor tanulsz, és annyit, amennyit épp be tudsz fogadni.

A LEARNZ oktatófelülete

A másik kulcsszó a visszanézhetőség, ugyanis aki járt már oktatáson, az tudja, hogy egyszerűen nem marad meg minden info, sokszor szívesen “visszatekernéd” az élő oktatást is. Mint egy focimeccs: nagy élmény élőben, de nem játsszák vissza a gólt, tehát ha látni szeretnéd minden szögből, számtalanszor visszanézve, jobban meg tudod figyelni képernyőn keresztül.

A Learnz milyen oktató tartalmakat közvetít? Kizárólag férfi hajvágásokat találunk itt vagy a női hajvágóknak is hasznosak lehetnek a tartalmak?

Alapigazság, hogy a női és a férfi hajvágás tulajdonképpen ugyanaz, csupán férfiaknál közelebb dolgozunk a fejbőrhöz. Ezt sokan nem érzékelik, de tényleg ennyi a különbség. Tehát valójában nem férfi, vagy női vágást tanulsz, hanem vágni tanulsz, technikákat tanulsz. Persze vannak fazonbéli specifikusságok, de a fizika és a geometria, mondhatni “uniszex”, nem változik. Ettől függetlenül mi is érezzük a tartalmi egyensúlytalanságot, hamarosan érkeznek a kifejezetten női tartalmak is!

Jantek Tamás

Milyen időközönként bővítitek a videós tartalmakat? Milyen az oktatói felhozatal?

Jelenleg a havi 1-2 új kurzusra vagyunk beállva, ezt szeretnénk is tartani az évben. Az oktatók bekerülése abszolút saját megítélés. Az kerül be, akit szakmailag megfelelően felkészültnek találunk, van oktatói/előadói tapasztalata (ez a kamera előtt is nagyon fontos), érdekes a munkája, és attraktív a nézők számára. Nem hátrány az sem, ha van egy számottevő saját közönsége.

Mit gondolsz, miért éri meg ehhez a platformhoz csatlakozni?

Negyvenezer forintért jelenleg nem tud semmi versenyezni velünk a hazai piacon ár-érték arányban. Ezért átlagosan kapsz egy pár órás kis csoportos workshopot most itthon, amit nem tudsz visszanézni számos szögből, ha csak nem viszel magaddal egy kamera stábot is.

Jelenleg hét kurzust kapsz ezért a pénzért, nagyon izgalmas nevekkel. Érkezik sokak kedvence, Magyar Tomi kurzusa is, majd tovább bővülünk minden hónapban újabb izgalmas nevekkel, akiket nem szeretnék még elspoilerezni, de annyit elmondhatok, hogy kikacsintunk jobban a női irányba és a hajfestésbe is!

Személyes szívügyem az audiovizuális minőség. Bátran ki merem jelenteni, hogy ebben világszinten egyedülállóak vagyunk, nincs még egy olyan fodrász-oktató tartalom, ahol így odafigyeltek erre.

Sokszor olyan érzés bármelyik epizód, mintha egy profin megrendezett/megvágott klipet vagy rövidfilmet néznél. Ilyen minőségben kiemelten élvezhetők a tartalmaink. A helyszínek, amiket sikerült megnyernünk ezekhez a projektekhez, mondhatni már csak hab a tortán. Különleges és gyönyörű helyeken forgattunk, ami nagyon feldobja a videók hangulatát.

Töltsd le App Store-ból vagy Google Play-ből!

Ha tetszett az interjú, böngéssz tovább az oldalon! 🙂

Jantek Tamás oldalai: Klippers , LEARNZ

Képek: ONYX Partners Kft.