Keresés

Fodrászszalon arculat

Eckert Péter segített megértenünk mit is jelent: fodrászati arculat.

Szeretnéd, hogy fodrászszalonod megjelenése professzionális legyen? Irigykedve nézed a külföldi szalonok menő és egységes megjelenését? Te is szívesen megújítanád üzleted és kommunikációd, de nem tudod, hogy hol kezdd? Segítünk: az első lépés az egyedi arculat kialakítása. Ezúttal Eckert Péterrel, az EKI Creative Kft. ügyfélreferensével beszélgettünk, aki beavatott minket abba, miért is fontos a fodrászok, fodrászatok és szépségszalonok arculatának kialakítása.

Mi is az arculat?

Az arculat egy cég, vagy közösség, adott esetben fodrászüzlet azonosítására szolgáló külső jegyek (formák, színek, képek, hangok stb.) összetett rendszere, mindaz, amit a cég mutat magáról. Ez a kép akkor lesz tökéletes, ha összepasszolnak az egyes darabkák és – maradva a fodrászszalonoknál, – a vendégek, megpillantva az arculat egyes elemeit, azonnal a reklámozott fodrászszalonra asszociálnak. Ha egységes az arculat, tudatos a megjelenés, amely összetéveszthetetlen más szalonokéval és természetesen a munka is kifogástalan, akkor a vállalkozás igazán sikeres lesz.

Miért fontos az arculat kialakítása egy fodrászszalon számára?

Gondoljunk csak bele: ha a vállalkozás rendelkezik saját, egységes arculattal, akkor a fodrászszalon a piac számára könnyen felismerhetővé és megjegyezhetővé válik, egyúttal a vendégek fejében elkülönül a többi, konkurens vállalkozástól. Egy szépségszalonba belépve nagyon fontos az első benyomás, hiszen ez határozza meg elsősorban azt, hogy az ügyfél fejében milyen kép alakul ki a szolgáltatással és annak várható minőségével kapcsolatban. A cégtábla, ízléses kirakat, modern felszerelés, szép bútorok, tisztaság, nyugtató színek stb. mind-mind nagyon meghatározóak.

Mi tartozik bele az arculatba?

A gondosan kiválasztott színvilág alapján kialakított logó, a hozzá kapcsolódó névjegy, levélpapír, szórólap, plakát, megállító tábla, egységes belsőépítészeti és külső arculati megoldások, vagy a mára szinte minden szektorban elengedhetetlen weblap, a sikeres online részvételt támogató internetes reklám és e-mail megjelenési formái mind az arculat része. De ide tartozik az autók matricázása is, ami szintén remek reklámfelület.

Milyen a jó arculat?

A profi megjelenés márkát és bizalmat épít. Még ha „csak” egy egyszemélyes kis vállalkozásunk van, akkor is úgy érdemes megjelennünk az offline és online piactéren, mintha komoly apparátus, marketing osztály állna mögöttünk. A profi arculat kedvező benyomást tesz a potenciális vendégekre: abszolút vendégcsalogató tud lenni. Megbízhatóságot, egy érzést, hangulatot és szakértelmet közvetít már akkor, mikor leendő vendégeink még nem is látták munkáinkat.

A megjelenésünk hatására alakul ki a vevőink belső megítélése, az imázs, amit ők gondolnak rólunk. Egy professzionális arculattal könnyedén növelhető vállalkozásunk imázsa és akár magasabb árrést is alkalmazhatunk, mivel a vendégek legtöbbször párhuzamot vonnak az igényes megjelenés és a minőség között.

Egy fodrászszalon számára is fontos az arculattal foglalkozni? Vagy elég, ha „jön magától”?

A rendszerváltozás évei után egyre több kozmetikus és szépészeti szakember indított új vállalkozást, melyeket általában szépségszalonnak neveznek. A színvonalas új kezelések mellé fontos a szalonok arculati fejlődése is, ami felhívja a vevők figyelmét a konkurenciától való különbözőségre.Minden piaci résztvevő számára fontos támpontot jelent egy cég megítélésében, annak versenytársak közötti elhelyezésében, hogy az adott vállalkozás milyen módon nyilvánul meg külső és belső kommunikációja során. Ha pontosan meghatározod céged arculati alapvetéseit, és ezeket az elveket mindig következetesen alkalmazod a vállalkozásod összes megjelenésekor, akkor a potenciális vásárlóid/vendégeid számára egy szervezett keretek között működő, ezáltal megbízható cég képét közvetíted.

Ha csak a „jön magától” elvre alapozol, akkor egy szétszórt, szedett-vedett képet mutatsz vendégeidnek, ami lehet, hogy neked adott esetben kényelmesebb, ám nem tükrözi professzionalitásod. Ahogyan munkád során a professzionális termékeket választod és a legújabb trendek szerint készíted a frizurákat, úgy az arculatban is fontos egy biztos alap kialakítása, majd a fejlődés, az aktuális trendekhez történő alkalmazkodás.

Több szalon esetében miért lehet kiemelten fontos az egységes arculat?

Nagyon egyszerű, a területileg szétszórtan, több telephelyen működő, akár franchise rendszerű üzletek számára azért kiemelten fontos az egységes arculat, mert a vendégek felé ez bizalmat ébreszt. Ezzel azt kommunikáljuk, hogy a szalonláncunk mindegyikében ugyanaz a magas minőségű szolgáltatás érhető el.

Érdemes már nyitáskor kialakítani egy fodrászszalon arculatát?

Időt és költséget spórolunk, ha már az üzletnyitás előtt megtörténik az arculati alapelvek megfogalmazása, az alapelemek megtervezése. Ez egy egyszeri energiaráfordítást (emberi erőforrás, tervezés, grafikai költségek, belsőépítészet, külső táblák, kirakat, stb.) igényel, ezután viszont sokkal egyszerűbb, gyorsabb, hatékonyabb lesz a működés, hiszen a jól meghatározott irányok segítenek a megfelelő kommunikációban.

Ha jelenleg nincs arculata egy fodrászszalonnak, akkor az kialakítható később is?

Természetesen. Az arculat később is kialakítható, de ha egy mód van rá, akkor legjobb az induláskor ezzel tervezni, erre időt és pénzt is áldozni. Sajnos a kisvállalkozások vezetőinek többsége úgy gondolja, hogy ez költséges és különben is csak kidobott pénz, elvesztegetett idő. Sokan közülük megelégszenek a minél olcsóbban elkészített weblappal, esetleg névjegykártyával, ami majd „jól fog kinézni”. A valóságban viszont pont ez a fajta gondolkodás az, amely a felesleges kiadásokat eredményezi, adott esetben többletköltséggel jár. Ha hasonlítani kéne, akkor egy „összetákolt” weblap és névjegykártya éppen olyan nagy baklövés, mint az otthoni szőkítés. Az okozott károkat később nehezebb helyrehozni és költséges is.

Vagyis az arculat kialakításánál érdemes szakember segítségét igénybe venni?

Mindenképpen. Az egységes és jó arculat már önmagában megkönnyíti és elősegíti a vendégszerzést és megtartást, valamint a szolgáltatás minőségét is magasabb szintre helyezi.

Ha azt szeretnéd, hogy a vállalati arculat valóban beváltsa a hozzá fűzött reményeket, akkor egy olyan szakembert kell megbíznod, aki teljesíteni tudja a fentebb leírt követelményeket.

AZ EKI CREATIVE KFT. A FODRÁSZSZALONOK ARCULATÁNAK TERVEZÉSÉT ÉS KIVITELEZÉSÉT IS VÁLLALJA. REFERENCIAMUNKÁKÉRT KATTINTS IDE!

Egyedi árajánlatért keresd Eckert Péter ügyfélreferenst a +36-70/605-9029-es számon vagy emailben a eckert.peter@ekicreative.hu címen!

A folytatásban szó lesz 2018 szépségiparának arculati trendjeiről.

Kövess minket!

Képek: EKI Creative Kft.