Keresés

Szőkítés fodrász szemmel, avagy Kim Kardashian haja a Met Gálán

A szőkítés mindig egy kulcsfontosságú mozzanat egy hajszínváltoztatáskor.

A frizura a megjelenés egyik legmeghatározóbb eleme. Nem véletlen, hogy amikor megújulásra vágyunk, akkor elsők között a hajunkon – és azon belül is – a hajunk árnyalatán szeretnénk változtatni. Ennek a legtöbb esetben elengedhetetlen lépése a szőkítés, ami még professzionális színvonalon is kihívást jelenthet. Ezt bizonyítja Kim Kardashian haja is, ugyanis az idei Met Gálán egy korántsem tökéletes frizurával jelent meg.

Ezért most fodrász szemmel bemutatjuk, hogy:

 • Mit figyeltünk meg Kim Kardashian Met Gálán viselt frizuráján?
 • Miért releváns ez a szőkítéssel kapcsolatban?
 • Miért elengedhetetlen, hogy képzett fodrász készítse a szőkítést?
 • Miért annyira időigényes folyamat?
 • Hogyan befolyásolja mindez a szolgáltatás árait?

Érdemes végigolvasnod a cikket, hiszen sok olyan információhoz hozzájuthatsz, aminek köszönhetően könnyebben szót értetek majd a fodrászoddal. Egyrészt, pontosan tudni fogod, hogy mi az oka annak, ha valamit nem tart jó ötletnek a saját hajaddal kapcsolatban, másrészt azt is könnyebben átláthatod, hogy bizonyos hajszínváltoztatásokhoz miért van szükség több alkalomra és plusz anyagi tőkére. Lássuk is!

“Fodrász vagyok, nem varázsló”

“Fodrász vagyok, nem varázsló!” – te is találkoztál már ezzel a mondattal, igaz? Hidd el, a szakemberek ezt nem azért hangoztatják gyakran, mert nem elegendő a szakmai tudásuk egy elképzelés megvalósításához; és még csak nem is azért, hogy megbántsanak.

A FODRÁSZAT CSAK EGY SZAKEMBER SZÁMÁRA LEHET HOBBI

A fodrászat egy olyan szakma, amiben pontosan tudni kell a különböző termékek anyagösszetételét és kémiai hátterét ahhoz, hogy a vendég – azaz te – minden esetben elégedetten távozz a szalonból. A megfelelő tudás nélkül hatalmas károkat okozhatsz a hajadnak.

A teljesség igénye nélkül leégetheted és olyan mértékben roncsolhatod, hogy hosszú távon már nem a tökéletes árnyalat elérése miatt jársz majd hétről hétre a szalonba. Egy ilyen esetben a cél végül az lesz, hogy rendbe hozd a hajszerkezeted egészségét. Ez idővel nem csak pszichésen, hanem anyagilag is megterhelő folyamattá válik.

És bár a hajjal való kísérletezés lehet hobbi, de nem a laikusok számára! Nem győzzük hangsúlyozni: a fodrászat egy teljes értékű szakma, amit a szakember többéves szakképzés és számtalan kiegészítő tanfolyam során sajátított el. Ezt mindig tartsd szem előtt!

A SZŐKÍTÉS VÉGEREDMÉNYÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

Ha nem vagyunk szakmabeliek, akkor könnyebb beleeshetünk abba a hibába, hogy rossz helyről inspirálódunk – a social media platformokon található fotókat gyakran manipulálják–, vagy olyan elvárásaink vannak, amik szembe mennek a saját hajunk korlátaival. A szőkítéssel kapcsolatban fontos szempont például:

 • a haj előélete (pl.: soha nem volt még festve, több alkalommal szőkítették, stb.),
 • a haj típusa (pl.: egyenes, göndör)
 • a hajszín,
 • a haj vastagsága (vékony–, normál–, vastag szálú),
 • a haj állapota (pl.: porózus, könnyen szöszösödik, töredezik, tökéletesen ép stb.).

Amikor tehát egy új hajszín/a hajunk felvilágosítása mellett döntünk, ezek a tényezők egytől egyig befolyásolják, hogy az első alkalom után milyen végeredményt kapunk

HOGYAN KAPCSOLÓDIK EHHEZ KIM KARDASHIAN MET GÁLÁN VISELT HAJA?

Kim Kardashianről köztudott örmény származása, amiből könnyen kikövetkeztethető, hogy eredeti hajszíne nagyon sötét. A Met Gálára mégis egy olyan szőke frizurával érkezett, ami láthatóan nem volt foltmentes, még annak ellenére sem, hogy a világ egyik legjobb fodrásza készítette, feltehetőleg nem kevés pénzért.

Gondolj csak bele, ha egy világhírű szakember sem tud elsőre egy sötét alapból teljesen egységes szőke hajszínt készíteni, akkor egy olyan fodrásznak, akinek ennél limitáltabbak a lehetőségei, hogyan is sikerülne? A jó munkához nem feltétlenül csak a pénzre, de rengeteg türelemre és időre is szükség van.

Kim Kardashian a 2022-es Met Gálán

Mindent, amit a szőkítés folyamatáról tudni kell – Adore Enikő hairstylist válaszol

Legfrissebb cikkünket Adore Enikő hairstylist posztja inspirálta, amiben a fodrász lényegre törően megfogalmazta Kim Kardashian Met Gálán viselt frizurájáról alkotott észrevételeit. A felvetéseit nagyon érdekesnek és gondolatébresztőnek találtuk, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes a szőkítés témakörét egy általánosabb szempontból is körbejárni. Enikő a további kérdéseinkre is készséggel válaszolt.

1) MEGOSZTOTTÁL EGY POSZTOT KIM KARDASHIAN HAJÁVAL KAPCSOLATBAN. ELMONDANÁD KÉRLEK RÉSZLETESEN IS, HOGY MI VOLT A PROBLÉMA AZZAL A FRIZURÁVAL?

Alapvetően nincsen vele semmi probléma, hiszen teljes mértékben a valóságot tükrözi. Egy tökéletesnek nevezhető tükör arról, hogy milyen is az, amikor egy gyors eredmény eléréséhez nem parókán, hanem a híresség saját haján dolgozik egy fodrász.

Tudni kell, hogy Kim örmény származású, ezért hajszíne feltehetően sötét, barnásfekete. Önmagában ez nem is lenne akkora probléma, bár így sem a legkönnyebben megdolgozható hajról beszélünk. Az igazi gondot viszont az jelenti, hogy valószínűleg a gyakori színváltoztatások miatt a szőkítés előtti hajszíne egy festett alap volt. Ennek eredménye a képeken szabad szemmel is jól látható foltos/sávos szőkítés.

Emellett fontos tudni, hogy szőkítésnél nem csak a kiindulási alap a mérvadó, hanem a vendég hajának állaga, típusa, stb. is. Egyenes vagy göndör? Vékony, netalántán vastag szálú? Porózus? Ezek a tényezők mind-mind befolyásolják a szőkítés végeredményét, és lássuk be, egy olyan vendég esetében mint Kim, rendkívül nehéz dolga volt a szakembernek.

Tehát Kim hajának a végeredményével csupán annyi a probléma, hogy röpke 14 órája volt rá a fodrásznak. Ami rettentően kevés egy hibátlan munka elvégzéséhez.

Kiindulási alap:

14 órás szőkítés végeredménye:

2) MINDEN ESETBEN ENNYIRE HOSSZÚ IDŐ A SZŐKÍTÉS?

Nem, hiszen nem mindegy, hogy kinek kell szőkíteni. Értelemszerűen nincs kőbe vésett szabály arra, hogy a szőkítés meddig tart, hiszen akinek alapvetően is világos haja van, azzal sokkal gyorsabban és könnyebben lehet dolgozni. Ezzel szemben egy nagyon sötét árnyalatnál a folyamat már nem ennyire gördülékeny.

Ezért a vendég hajának megtervezése, előkészítése és a tényleges munka olykor több alkalom lesz. Ha ezeket a köröket a vendég meg szeretné spórolni, akkor a végeredmény

 • dehidratált
 • rosszabb esetben elégetett,
 • porózus,
 • foltos lesz,

amit már csak a hajvágás oldhat meg. Nem szabad elfelejteni, hogy a hajnak van egy maximális terhelhetősége, amit ha elértünk, tilos túllépni!

3) MIÉRT NEM LEHET EGY FEKETE HAJBÓL EGY NAP ALATT SZÉP SZŐKÉT KÉSZÍTENI? MIÉRT NEM BÍRJA A HAJ SZERKEZETE EZT A TERHELÉST?

A kérdés nem feltétlenül helytálló, hiszen Kim haja pont azt bizonyítja, hogy egy nap alatt is készülhet feketéből szőke haj. Ami fontosabb, hogy ehhez kompromisszumot kell kötni a vendéggel; a döntést neki kell meghoznia. Valószínűleg Kim és a fodrásza megegyeztek abban, hogy az első alkalom utáni végeredmény még nem lesz tökéletes, de idővel elérik a kívánt hatást. A legújabb posztokban látszik is, hogy azóta a celeb hajszínét még korrigálták, póthajjal is kiegészítették.

Az emberi haj három legfőbb összetevője a keratin (70-80%), a víz (10-15%) és a pigment (1-5%). Ezek közül a haj pigmentekből tartalmaz a legkevesebbet, és egy hajszínváltoztatás során mi mégis ezt próbáljuk megváltoztatni. Sajnos ezt anélkül nem tudjuk elérni, hogy a másik két összetevő aránya ne sérüljön

Egy szőkítés alatt a haj nagymértékben kiszárad, a kémiai hatások pedig rendkívüli módon igénybe veszik a keratinállományt. Ehhez társulnak még hozzá az egyéb mechanikai hatások és az otthoni, nem mindig szakszerű hajápolás.

4) HA VALAKI MÉGIS GYORS MEGOLDÁST SZERETNE KÉRNI, AKKOR MIT JAVASOLSZ NEKI? MILYEN ALTERNATÍVA LÉTEZIK?

Paróka! Viccet félretéve, a szőkítési folyamatoknál nem lehetünk a gyorsaság hívei. Úgy gondolom, hogy nem véletlenül korlátozottak a lehetőségeink, nem érdemes egy kémiai vegyszeres folyamatot sürgetni, esetleg felgyorsítani.

5) VANNAK OLYAN ESETEK, AMIKOR EGY SÖTÉT ÁRNYALATOT NEM LEHET FELVILÁGOSÍTANI A KÍVÁNT SZŐKE HAJSZÍNRE?

Úgy gondolom, hogy igen. Ha hosszú-hosszú éveken át valaki (tegyük fel) otthon színezte a haját dobozos festékkel feketére, akkor fodrászként egy jókora pigment-felhalmozódással kell szembenézni. Bár nem teljesen lehetetlen, de a sérülésmentes kivitelezéshez rengeteg alkalomra és ápolásra lesz szükség.

Emellett afroamerikaiak esetén sem tartom valószínűnek, hogy a tökéletes hideg szőke hajszínt garantálni lehet, és ugyanide sorolnám azokat a vendégeket, akik otthon nem figyelnek oda a hajuk megfelelő ápolására – ezer forgatókönyv létezhet és létezik.

Szerencsére az anyagok és ezzel párhuzamosan a szakemberek tudása is állandóan fejlődik, ezért lehetséges, hogy ami ma még elképzelhetetlen, holnap már csak történelem. 🙂

6) MIÉRT FONTOS A HAJ OTTHONI ÁPOLÁSA IS? MIÉRT KELL SZERINTED PROFESSZIONÁLIS TERMÉKEKET HASZNÁLNI?

Szeretném ha a vendégek elhinnék, hogy a fodrászok nem csak a bevétel növelése miatt ajánlanak otthonra termékeket. A szalonmunkához és az egyedi hajtípushoz passzoló otthonra javasolt ápolási szett csodákra képes.

A professzionális termékek úgy lettek kifejlesztve, hogy azokat személyre szabottan tudjuk továbbadni a vendégeinknek. A hajszálat minden egyes mosásnál teljesen vissza kell zárni, így az valamelyest regenerálódik, a szín pedig tartósabbá válik. Arról nem is beszélve, hogy sokkal kevésbé fog gubancolódni.

Ez egy láncreakciót indít be, ami hosszú távon biztosítja az egészséges hajszerkezet fenntartását. Egy egyszerű példával élve: “ha nyitva marad az ajtó, kimegy a meleg”. Ugyanez igaz a hajunkra is.

7) SZERINTED MI AZ OPTIMÁLIS FOLYAMAT A SZŐKÜLÉSRE?  TEGYÜK FEL, BEJÖN HOZZÁD EGY FEKETE HAJÚ VENDÉG, AKI SZŐKÉT SZERETNE. MIT CSINÁLSZ, HOGYAN ÉS MI ALAPJÁN TERVEZED MEG A SZŐKÍTÉST? 

Ez nem egy egyszerű kérdés, mert ahogyan már korábban említettem, minden vendéghez más és más eljárási folyamat szükséges. Nézzünk egy általános példát:

1. A munkafolyamat megkezdése előtt készítek egy próbatincset, ami meghatározza a szőkítés menetrendjét.

2. Ezután felmérem, hogy milyen állapotban van a haj, mennyire terhelhető, avagy kell-e neki szerkezetépítés.

3. Ha pigmentfelhalmozódással találom szembe magam, akkor még a szőkítés előtt használok egy color remover terméket, hogy eltávolíthassam a hajból az extrán felhalmozódott pigmenteket. Ezzel szabad utat biztosítok annak, hogy a szőkítőpor hatékonyabban ki tudja fejteni a hatását.

4. Utána a próbatincsemnek megfelelően kiválasztom az oxigenta erősségét, majd vékony leválasztásokban gondosan felviszem a szőkítőport. (Szigorúan kötéserősítő használatával.)

5. Adott idő elteltével ellenőrzöm a vendégem haját és annak állagát. Ha szükséges, az adott területre újra felviszek egy adag szőkítőt.

6. Ha a szolgáltatás elején nem is, ennél a pontnál garantáltan alkalmaznék egy ápolási szolgáltatást, hogy a vendégem hajába visszapótoljuk a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, stb.

7. Végül a szőkítési alapomnak megfelelő színnel árnyalom a hajat.

8. Pár hét pihenés és ápolás után folytatódhat a munka.

8) A KORÁBBI PÉLDÁBÓL KIINDULVA, EGY ILYEN NAGY VOLUMENŰ SZOLGÁLTATÁS MEKKORA KIADÁST JELENT?

Ha szőkítésről van szó, településenként és szalononként is eltérő árakkal találkozhatunk. Egy biztos, hogy egy ilyen alkalom nem lesz olcsó, hiszen ez a munkafolyamat rengeteg anyagot és időt vesz igénybe, és akkor a fodrász egyéni órabéréről még nem is beszéltünk. Mivel egy hasonló hajszínváltoztatás esetén több vendég fogadása nem lehetséges, így azt is bele kell számolni a költségekbe.

9) MILYEN PROFESSZIONÁLIS TERMÉKEKET ÉRDEMES SZŐKÍTÉS UTÁN HASZNÁLNI?

 •   Szőkítés utáni otthoni hajápoláshoz elengedhetetlen:  
 • egy ápoló/hajszerkezetépítő sampon,
 •   a samponhoz tartozó pakolás,
 • hővédő spray,
 • feltöltő szérum/hajvégápoló,
 • és az extra zárás érdekében egy fésülés könnyítő spray megvásárlása.

Szőkítés előtti tippek vendégeknek

 • A szőkítés egy nagyon komplex folyamat, amivel nem érdemes otthon próbálkozni!
 • Ha megbízol a fodrászodban, hallgass a véleményére! Ha valami nem kivitelezhető úgy, ahogy elsőre elképzelted, a szakemberrel közösen keress megoldást!
 • Ha sötét az alaphajszíned, anyagilag is készülj fel a haj felvilágosítására! (Sokkal drágább a végeredmény, ha először otthon elrontod, majd azt a fodrászodnak kell korrigálnia!)
 • Figyelj oda az otthoni hajápolásra, válassz professzionális termékeket! Kérd ki ebben a fodrászod tanácsát!

Képek forrása: Kim Kardashian Instagram, itt, itt, itt és Freepik