Keresés

Gyógytornász tippek fodrászoknak I. - hogyan orvosoljuk a mindennapos fájdalmakat?

Gyógytornász tippek fodrászoknak! Ha neked is mindennapos a fájdalom!

Minden szakmának megvannak az ártalmas sajátosságai az egészségre nézve, ez alól sajnos nem kivétel a fodrászok élete sem. Míg a munka világában ugyan az egyik legváltozatosabb szakma, testtartásunkkal kapcsolatban igencsak monoton. Gyógytornász tippek fodrászoknak: hogyan orvosoljuk a mindennapos fájdalmakat?

Gyógytornász tippek fodrászoknak I.

Minden úgy kezdődött, hogy a volt gimis osztálytársamról, Spuriga-Molnár Brigittáról kiderült, hogy gyógytornász. Nem is akármilyen! Ezért úgy gondoltuk, feltétlenül összeállítunk egy anyagot közösen a fodrászoknak, nektek, a fájdalmaitok enyhítésére.

Íme, cikkünk első része:

Hogyan orvosoljuk a mindennapos fájdalmakat?

Mindennapi életünk velejárója, hogy különböző tevékenységeink legnagyobb sajnálatunkra fájdalmat okoznak nekünk. Ennek orvoslására azonban rengeteg apró odafigyelés és mozdulat létezik, csak sok esetben nem tudjuk, hogy melyik problémára hogyan reagáljunk. A hosszú és monoton munka mindenképpen valamilyen típusú túlzást eredményez, viszont képtelenség egész nap helyesen állni, ülni, vagy éppen megfogni a dolgokat. Ebből kifolyólag nem drasztikus változásokat mutatunk, sokkal inkább “semmiségnek” tűnő korrigálásokat.

Testtartás javítás fodrászoknak: általános tanácsok

Testünk súlyvonala egy összetett rendszer, de attól függetlenül, hogy végtagjaink mobilisak és gerincünk is képes több felé hajolni, a kimozdítást szolgáló izmaink mégsem ezt szolgálják elsősorban, hanem hogy hosszú időn keresztül képesek legyünk megtartani pozíciónkat. Ettől az állapottól való eltérés állandó – mint például, hogy a fej sokat tekint lefelé -, azonban a probléma nem itt kezdődik, sokkal inkább ott, amikor már az utcán is ugyanebben a helyzetben maradunk, azért meg megszoktuk.

GYÓGYTORNÁSZ TIPP:

A súlyvonalunk általában előre van tolódva, azaz a derék előrefelé tér ki ebben az esetben:

  1. Derekunkat hátra kell tolnunk. (Ez körülbelül a hasunkat és fenekünket érinti.) Valószínűleg azt fogod érezni, hogy mindjárt felborulsz, ugyanis a súlypont a sarkadra helyeződik.
  2. Ennek kiküszöbölésére nyomd bele a lábujjaid a talajba.
  3. Egy minimális fejtető nyújtózás, de kerüljük el, a zsiráffá válás minden lehetőségét, tényleg csak kismértékű legyen.

A kapott helyzetnek pár percig mindenképpen kényelmesnek kell lennie, mert megváltozik a megszokott testtartás. A mélyizmokat így tudjuk megerősíteni, a felületeseket pedig pihentetni, hiszen innentől kezdve nincs szükségük a kompenzálásra.

Mozgási forma fodrászoknak: a jó közérzet

A második legfontosabb dolog, ha fodrász vagy, hogy biztosíts önmagad számára jó közérzetet. Ezt kétféle módon tudod elérni, vagy egy általános átmozgatással, vagy egy rendszeres rendes mozgással.

ÁLTALÁNOS ÁTMOZGATÁS

Ez a mozgási forma könnyen elvégezhető akár munka közben is, maximum kérd meg a vendéged, hogy hozzon magával popcornt is a röhögéshez! 🙂

Miért fontos?

Mert aki minden nap megcsinál egy egyszerű gimnasztikát, az százszor jobb mozgástartománnyal rendelkezik, mint aki mellőzi, mert a beszűkült mozgástartomány nagy hatást gyakorol az izmokra, az izmok pedig a testtartásra. Ha mindettől megfosztjuk magunkat, idővel jelentős fájdalmakat érzünk: kopás, meszesedés stb.

Mikor csináljam?

Opcionális, hogy mikor fér bele az idődbe, akár reggel, napközben, záráskor közösen a vendégeddel. Sosem árt egy kis csapatépítés!

Miket mozgassak át?

Gyakorlatilag mindent!

  1. boka-, csukló-, csípő-, kar- és fejkörzés
  2. törzsdöntés jobbra és balra is

RENDES MOZGÁS

Rendes mozgásnak gyakorlatilag bármilyen típusú intenzív sportot tekinthetünk, azonban mozgásigény szerint az embernek három fő típusát különítjük el: 1. akinek lazák az ízűletei, 2. akinek nagy az állóképessége, 3. akinek nagy az ereje. Ehhez mérten kell megtalálnunk a megfelelő mozgási formát, mert akármelyik típusba is tartozunk, akkor a másik kettő hiányosságával tutira meg vagyunk áldva.

Rossz hír tehát, hogyha valami könnyű számunkra és “jóleső érzéssel” tölt el feszített munka helyett – legyen az jóga vagy futás -, akkor számunkra az csupán kikapcsolódás és nem fejlesztés. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy fájdalmat kell érezzünk, de mindenképp kihívásként kell tekintenünk a tevékenységre ahhoz, hogy képes legyen hatni fájó terüketeinkre.

Szabad a pálya!

Akármilyen banálisnak is hangzik mindez első olvasásra, tedd a szívedre a kezed és valld be, hogy mennyi időt fektetsz be hasonló gyakorlatokra a nap folyamán. Na ugye! Persze, ismerjük a “fodrászidő” szabályrendszerét, és mindenki örül, ha egyáltalán három percig ebédelhet, de amíg mindenki másra szakítasz időt az életedből, miért pont magadat hanyagolnád el? Szabad a pálya, tessék mozogni!

A következő cikkünkben kitérünk a problémás területekre és az ahhoz tartozó tippekre is – úgyhogy stay tuned -, és menjenek azok a körözős mozdulatok!

Szöveg és képek forrása: Spuriga-Molnár Brigitta

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)