Keresés

Hajszínváltoztatás step by step Vörös Tamással

A hajszínváltoztatás, az örök kihívás!

Egy jó fodrász ismérve, hogy a sok éves tapasztalata ellenére is képes tudomásul venni: a tanulásra mindig szüksége van. A szépségiparban percről percre özönlenek a technikai– és a termékújdonságok, a különböző trendek, melyek egytől egyig állandó befolyást gyakorolnak a szakmai naprakészségre. Emiatt a fodrászatnak számos olyan területe van, amiben mindig más és más kihívások lesznek, ilyen például a hajszínváltoztatás is. Ahhoz, hogy ezen a téren is magabiztosabban állj munkába, érdemes sűrűn, és új ismeretet szerezned. Ezúttal Vörös Tamás (@tamas_voros_pro), L’Oréal Professionnel tréner segít majd az eligazodásban. A cikkben Tamás saját szavait és megfogalmazását olvashatod.

Hajszínváltoztatás Vörös Tamással

A hajszínváltoztatás egy nagyon kifinomult, professzionális szolgáltatás melynek megvalósításához jól kell ismernünk a rendelkezésre álló eszközöket és termékeket. Ezért is igényel különösen sok időt, termékhasználatot, így tehát költséges is. Gyakran a vendégünkkel folytatott párbeszéd és kommunikáció útján az összes nehézség áthidalható, melynek köszönhetően mi fodrászok és a vendégeink is garantáltan professzionális végeredményben részesülhetünk.

Vörös Tamás és modellje

Minden, amit elöljáróban érdemes tudni a radírozás folyamatáról

  • Mit érdemes tudni róla?
  • Miért van rá szükség?
  • Hogyan kezdjünk neki?

Amikor színmélységet szeretnénk változtatni, mindenekelőtt azt kell szem előtt tartanunk, hogy milyen szőkítési alap tartozik ahhoz a színmélységhez, amin végső soron a kívánt árnyalatot szeretnénk megvalósítani. A kívánt szín valóban csak akkor fogja be a hajat, ha az annak megfelelő szőkítési alapra vittük fel. Ha már festett hajon világosabb színmélységet kell megvalósítani, akkor a radírozás az ehhez megfelelő technika. Ahhoz, hogy megkapjam a kívánt árnyalatot, le kell, hogy radírozzam a hajban lévő pigmenttöbbletet. Ez egy nagyon aprólékos eljárás, de az eredmény minden képzeletet felülmúl majd.

Épp ezért a hajszínváltoztatás során a radírozás az első lépés, mert így eltávolítom a nem kompatibilis árnyalatot, a festéktöbbletet. A radírozás sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, csak a megfelelő eszközt kell használni hozzá. Ez nem más, mint az EFASSOR nevű termék. A hajszínváltoztatás egyértelmű esetein felül, a radírozó technika nagyon praktikusnak bizonyul festéktöbblet vagy a haj telítettsége esetén is.

Egy hajszínváltoztatás menete lépésről lépésre Vörös Tamás tolmácsolásában

Függetlenül attól, hogy vendégünk, modellünk hajszíne/árnyalatai “elrontottak” vagy csak nem egészen azok, amelyeket remélt, a színkorrekció ideális lesz mindazok számára, akik például otthoni hajfestéket használtak, vagy felkerestek egy fodrászt és megállapították, hogy nem elégedettek az eredménnyel. Ebben a step by step anyagban jól megfigyelhetővé válhat a hajszínváltoztatás minden fontosabb lépése.

KIINDULÁSI ALAP:

Tamás modellje a hajszínváltoztatás előtt

INSPIRÁCIÓ:

Mindenek előtt fontosnak tartom tisztázni, hogy a modellemen egy kreatív hajszínt (a képen látható inspiráció alapján) alkottam meg, melyhez színkorrekciós technikákat alkalmaztam: nem megfelelő árnyalat eltávolítása, festett haj felvilágosítása.

Az inspirációt Tamás ezekből a képekből merítette

#1 RADÍROZÁS

Radírozás alkalmával a felhasznált anyag az előzőekben említett Efassor, a keverési aránya ebben az esetben: minden felhasznált tasak Efassor (28g) + 60 ml forró víz. Mivel egy nagyobb hangvételű színváltoztatást készítettem, SmartBond (1 tasak Efassor esetében+ 8 ml) kötéserősítőt is adagoltam a keverékemhez. Miután modellem frizuráját gondosan kifésültem, elkészítettem a leválasztásokat. Készítettem egy fültől-fülig tartó leválasztást – ezzel megkaptam a fül előtti, illetve mögötti területeket –, majd ezt követően a fül előtti területeket két részre osztottam a választék vonalával. Így összesen három nagyobb területre osztottam fel a hajat:

  • egy fül előtti jobb,
  • egy fül előtti bal,
  • illetve egy a fülek mögötti hátsó részre.

A radírozást a hátsó részen alulról fölfelé haladva, ujjnyi széles leválasztásokkal haladva készítettem el.

PRO TIPP: a szalonmunka során, egy a vendéggel folytatott, a hajszínváltozás kapcsán felmerülő konzultáción figyeljünk oda, hogy ne dramatizáljuk a szolgáltatást! Ez azt jelenti, hogy magyarázzuk el egyszerűen, hogy mit is fogunk csinálni, és különösen azt, hogy miért! Mutassunk rá, hogy miért teszi majd ez lehetővé, hogy olyan színt kapjon, amilyet szeretne! Ha ezt érthetően elmondtuk, térjünk rá a szolgáltatás anyagi vonzatára és az időigényére is.

#2 SZŐKÍTÉS

A radírozás után a hajat a Blond Studio POST LIGHTENING nevű samponjával mostam meg. Ez a termék garantálja, hogy a szőkítő anyag maradványait hatékonyan eltávolítja a hajból, és segít a normál pH visszaállításában. Ezt követően nekikezdtem a hajhossz és a hajvégek szőkítővel történő felvilágosításának. Ez alkalommal a hajhosszt és a hajvégeket fóliában világosítottam (Blond Studio 8 Bonder Inside 1:2 +6%), ügyelve arra, hogy vékony passzékban, megfelelő anyagmennyiséggel dolgozva haladjak végig minden tincsen. Miután végeztem ezzel a résszel, a tő felvilágosítása (Blond Studio 8 Bonder Inside 1:3 +6%) következett. Miután letelt a hatóidő és a szőkítési alapjaim mind a hajtőn, mind pedig a hajhosszon és végeken egységessé váltak, leöblítettem a szőkítő terméket, majd ismét a Blond Studio POST LIGHTENING samponját használtam.

#3 ÁRNYALÁS

Az egységes szőkítési alapom (kb. 9.03) tökéletes alapként szolgált a végső színek előállításához. Az árnyalást a L’Oréal Professionnel Majirel GLOW (oxidációs tartós hajfesték- tő), illetve DIALIGHT (savas bázisú, féltartós hajszínező festék – hajhossz, hajvégek) használatával készítettem el. Első lépésként a tő részekre juttattam fel a terméket (Majirel GLOW L22+L21+3,75% 1:1,5), majd ezután mind a hátsó, mind pedig a fül előtti területeken, hátra diagonális vonalakat követő cikkcakkleválasztásokban, két keveréket váltogatva juttattam fel a színezőt (DIALIGHT 9.21+10.02; 10.23 +2,7% 1:1,5) a hajhosszra és hajvégekre. A DIALIGHT egy nagyszerű termék, mely minden fodrásznak lehetővé teszi, hogy a hajrostot leginkább kímélő színképzést végezhessen. Ennek a terméknek az alkalmazásával kihasználható a DIALIGHT felbecsülhetetlen kozmetikai minőségmegóvó hatása (savas technológia + gyenge 1,8%-os és 2,7%-os előhívók).

#4 ÁPOLÁS A SZALONBAN

A hatóidő letelte után a modellem haját Pro Classic Color színrögzítő samponnal mostam meg, majd azt követően, a Vitamino Color termékcsalád Acidic Sealer öblítő krémjét használtam. Utóbbi termék célja a festett haj optimális védelme és a tartós ragyogás garantálása. Az Acidic Sealer ugyanis savas pH-val rendelkezik, ezzel is segítve a hajszálak felületének lezárását. A termékben olyan hatóanyagok is megtalálhatók, melyek meggátolják a szín oxidációját, és nagymértékben megvédik a színes pigmenteket a fakulástól. Épp ezért segítségével hosszú távon tudjuk garantálni a frizura színének tartósságát.

#5 ÁPOLÁS OTTHON

A világosítást igénylő színkorrekció alatt alkalmazott kémiai folyamatok, a legtöbb esetben leginkább a szőkítés folyamatához hasonlóak, ezért ezt követően a hajszálaink igényei megegyeznek majd a szőkített hajszálakéval. Ennek okán használjunk olyan ápolókat, amelyek a legnagyobb mértékben védik és óvják a hajat, például helyezzük a hangsúlyt a hidratálásra, valamint a színvédelemre! Alkalmazzunk színmegóvó termékeket (VITAMINO COLOR termékcsalád)! Ilyen esetekben javasolhatjuk vendégeinknek például a szulfátmentes samponokat és a keratinban gazdag termékek használatát a haj rostjainak védelméért. Hetente egyszer vagy legalább havonta kétszer ajánljunk egy éjszakai hajmaszkot vagy egy hajban maradó ápoló terméket a vendégünknek, valamint a gazdagabb kondicionáló termékeket, maszkokat. Emellett fontos, hogy óvjuk a haját a káros környezeti hatásoktól – amilyen például a túlzott napsütés, a sós tengervíz, a klórozott medence –, valamint egy ideig kerüljük a magas hőfokon működő hajformázók rendszeres használatát! Ne feledjük az olajokat sem, hogy a haj egészséges és fényes legyen! Az argánolaj, az olívaolaj és a kókuszolaj mind olyan speciálisan kialakított hajolajok, amelyek fantasztikusan alkalmasak a száraz haj ápolására, és alapvető összetételeikkel segítik a hajrostok helyreállítását. Alkalmazhatjuk őket este, mint egy szérumot a hajvégekre, hogy bezárjuk a nedvességet a hajszálakba.

Így árazd be a hajszínkorrekciós szolgáltatásaid!

A hajszínkorrekció az egyik legdrágább szolgáltatások közé tartozik a szalonokban, még akkor is, hogyha a szalonlátogatás ára nem mindenki számára azonos. A szalonszolgáltatások ára attól függően is változik, hogy a szalon melyik városban található, vagy hogy a szakember milyen anyagokkal dolgozik. Mivel minden vendég hajának állapota nagyon eltérő, ezért konzultációra van szükség. Ezután az ár meghatározható a kezelések és a teljesítéshez szükséges anyagok és a felhasznált idő alapján.

Egyeseknek elég egy egyszerűbb színkorrekció – amely a hajszínüket néhány árnyalattal felfelé vagy lefelé viszi –, nekik lényegesen kevesebb anyagi ráfordítást igényel majd a szolgáltatás. Ezzel szemben más vendégek drasztikusabb változásokat szeretnének, amelyek kezelése sokkal több időt és felhasznált terméket igényel, így a szokásos festési szolgáltatások többszöröse is lehet a végösszeg. Amennyiben bárki segítségre szorul az árazásokkal kapcsolatban, a L’Oréal Professionnel üzletfejlesztési képviselői készséggel állnak a szakemberek segítségére!

A L’Oréal Professionnel trénerei mindennap várnak Téged!

A koronavírus óta a L’Oréal Professionnel csapata nagyon innovatív, és minden nap elérhető oktatási sorozatot indított. A napról napra érkező képzéseket Dalotti Gergő és Vörös Tamás tartják, akik precízen, rugalmasan és interaktívan vezetik be a szakembereket a leggyakoribb technikai módszerek világába. Ha Te is vevő vagy a folyamatos tanulásra, akkor CSATLAKOZZ AZ LP FODRÁSZOK FACEBOOK-CSOPORTBA! Kedvet kaptál, de fontos számodra, hogy rendszerezd a napjaid? Fodrászinfó Pro csoportunkban naprakész információkkal látunk el a soron következő képzések időpontjairól: A CSATLAKOZÁSHOZ KATTINTS IDE!

Szöveg és képek: Vörös Tamás