Keresés

Hamvas színek - 3 tipp a tartós hatásért

A hamvas színek megtarthatóságáról hasznos dolgokat tudhattok meg!

A vendég számára tökéletes hajszínt nagyon nehéz kikísérletezni. Néhány hét után az árnyalat megváltozik és elkopnak a hamvas színek. Mi történik a hajjal ilyenkor? Mit tegyünk, hogy megmaradjon a kívánt szín? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk neked a témában!

Hideg színek előnyben

Mostanában a hidegebb árnyalatok hódítanak a vendégek körében, legyen szó hűvös szőkéről vagy egy-egy hidegebb árnyalatú barna színről. Nem véletlenül kaphatott tehát nagy figyelmet ezen árnyalatok „kimelegedése”. Ez egy teljesen természetes, ugyanakkor bosszantó jelenség, amivel a legtöbb szakember találkozott már a szalonmunkája során.

A szőke színek sárgává, arannyá változnak, a sötétebb (pl. barna) színek pedig egy vöröses árnyalatot kapnak a hajfestés után néhány nappal/héttel. Fontos tudnunk, hogy a jelenség szinte elkerülhetetlen, de akad néhány trükk, amivel meghosszabbítható a hamvas színek élettartama.

Na, de miért tűnik el?

Azt már tudjuk, hogy a folyamat természetes. De mi is történik ilyenkor a hajban? A szőkítés és hamvasítás során a hajba mesterségesen bevitt pigmentek közül a hamvas hatásért felelő pigmentek kopnak ki leghamarabb. Ezért figyelhető meg az, hogy a haj egyre melegebb árnyalatú lesz minden mosás után.

Ha a folyamat mélységébe is szeretnénk bepillantani, akkor tudnunk kell, hogy a szőkítéskor használt szőkítési alap mindig meleg színtónusú, például vörös, narancs, halványsárga. Ezután a fodrászok árnyalják ezt az alapot a kívánt szín eléréséhez. Ilyenkor hideg, hamvas tónusokat használnak. Idővel azonban ez a fedőszín elkezd kikopni a hajból, ennek következtében pedig a szőkítési alap, vagyis a narancs, vörös vagy aranysárga szín válik dominánssá.

Hamvas szőke hajszínek a vendégek kedvencei

A barna színnel is hasonló a folyamat. A hajba bevitt mesterséges pigmentek a színkör szabályai szerint melegednek, így a festett barna is legalább fél árnyalattal világosabbá, melegebbé válik a következő festési alkalomig. Ez a világosodás, melegedés pedig egy vöröses színben mutatkozik meg.

Hamvas színek kopása

A hamvas színek kopásáért elsősorban két dolog felelős:

  • UV-sugárzás (főleg nyáron)
  • hajmosás

A folyamat elkerülhetetlen, hiszen még nyáron is muszáj kimennünk az utcára, illetve a hajmosás sem maradhat el huzamosabb ideig. Ráadásul minél keményebb a víz, a benne lévő ásványi anyagok annál erőteljesebben rakódnak le a hajban, melegebbé téve a viselt árnyalatot.

Ez egyébként nem csak a festett hajra igaz. A vízben lévő vas rozsdásodik, vörös lesz, és ez látszik a hajon. Sokszor az ősz hajak fehér hajvége is citromsárga árnyalatúvá válik annak ellenére, hogy soha, semmilyen festéket nem használtak a hajukra. Ez konkrétan rozsda. A vízben lévő vas okozza ami lerakódik a hajban.

A fodrászaton belül megjelent egy új irányzat is, amely a felesleges ásványi anyag lerakódást távolítja el a hajból. Ez pedig rendkívül jótékony hatást gyakorol a frizurára. Itthon is egyre nagyobb teret nyer ez az irányzat, mivel egyre fontosabbá válik a hajápolás.

Ezeket az ásványi anyagokat el lehet távolítani a hajból. Ez eddig nem volt része a hajápolási rutinnak, de most már lassan azzá válik, mivel a szennyeződések és ásványi anyagok lerakodásainak eltávolítása rendkívül pozitív hatással van a hajszínre. Erre már konkrét termékek is léteznek, amelyek megkönnyítik ezt a folyamatot. Ilyen például a Color Wow Dream Filter vagy az Olaplex Broad Spectrum Chelating Treatment is.

Olaplex Broad Spectrum Chelating Treatment

Color WOW Dream Filter

@colorwow.hair

Got hard water? Try this hair detox! Dream Filter removes all the minerals left behind on your hair from hard water in just 3 minutes!! Leaving you with brighter, shinier, silkier hair to start the new year🤩 @Amber Herring Khanna #hairdetox #hairrefresh #hardwater

♬ original sound - Color Wow Hair

3 tipp a hamvas színek megőrzéséhez

Az újabb fodrásznál tett látogatás mellett/előtt kipróbálhatsz otthoni megoldásokat is, hogy a színek valamivel tartósabbak legyenek a frizurádon:

#1 – Hamvasító samponok

Ennek egyik legelterjedtebb módja a hamvasító sampon használata. Ennek használatakor azonban fontos tisztában lennünk a haj aktuális állapotával, illetve jó minőségű, professzionális sampont kell választanunk. A kevésbé jó minőségű samponok ugyanis foltokat hagyhatnak egy rosszabb állapotú hajon.

Ennek elkerülésére hígíthatjuk is a hamvasító sampont normál vagy színvédő samponnal. Egy jó minőségű terméknél erre nem feltétlenül van szükség, ráadásul egy minőségi hamvasító sampon akár naponta is használható. Ideális esetben ez nem okoz hajszárazságot, épp ellenkezőleg: táplálja a hajat, miközben a meleg tónusért felelős pigmenteket is tompítja.

Szoláth Norbert mesterfodrász javaslatai:

  • Sheer Silver sampon, amely kifejezetten a kimelegedésre hajlamos hajra van kifejlesztve. Érdemes mellé balzsamot és hajpakolást is alkalmazni. A termékcsalád minden tagja tartalmaz hamvasító pigmenteket, ráadásul teljesen vegán és állatkísérlet mentes.
  • Az Olaplex 4 purple hamvasító sampon is kiváló termék. Nem csak a színekkel bánik jól, de hidratálja és ápolja is a hajat. A hajkötés visszaépítése mellett hamvasít is.
Olaplex samponok

#2 – Hamvasító hab

Nem csak hamvasító sampon érhető el a piacon, hanem létezik hamvasító hab is, amely a formázás előtt hamvasítja le a hajat. A Color Wow két hajápoló hajhabot dobott piacra, amely tompítja a szőkítés után megjelenő aranypigmentet:

Color Wow termékek

A kék hajhab tehát inkább a szőkéknek javasolt, a lila pedig akár a világosbarna hajúak számára is. Ezeket a habokat nedves hajra visszük fel, és öblítés nélkül szárítjuk bele a hajba. Minél vizesebb a haj, annál gyengébb a hatás, hiszen a vízzel hígítjuk a hamvasító képességet. Szinte száraz hajra akkor érdemes felvinni a habot, ha rezesebb barna árnyalatot hamvasítanánk.

#3 – Hajpakolás

Sok fodrász kedveli a Maria Nila Color Refresh Silver terméket is. Ez a hajpakolás rendkívüli módon telített pigmentekkel. Egy halvány ezüst színű krémről van szó, amit mosás után viszünk fel a hajra és tíz percig rajta hagyjuk.

Magas pigmenttartalma miatt kesztyűt is kell használni a termékhez. Tulajdonképpen elég közel áll a festék kategóriához. Egy fizikai színező hajpakolásba keverve.

Hamvas színek tartósítása – pénztárcabarát megoldás

Egy hajszín újraárnyalása a szalonban nem olcsó mulatság. Fővárosi viszonylatban akár 15-25 ezer forintba is kerülhet. Ennél sokkal előnyösebb megoldás, ha megpróbálkozunk a korábbiakban felsorolt termékekkel. Ha szerencsénk van, akkor hónapokig is ki lehet bírni újra festés nélkül.

Hamvas barna színek

Fontos azonban, hogy ezeket a termékeket ne állandóan, hanem kúraszerűen használjuk. Ha már látjuk a kimelegedés első jeleit, akkor használjuk. Állandóan használva a hajat túlhamvasítjuk, amitől az fakóvá, élettelenné válik.

Aggodalomra semmi ok

A következő hajfestést nem befolyásolják negatívan ezek a termékek, hiszen nem roncsolják a hajat. Sőt, ha valakinek szép szőke árnyalatú haja van, szinte kötelező használnia egy-egy jó minőségű hamvasító terméket. A fodrász is örülni fog, hiszen tartósabb lesz a szín és csökken a vegyszeres kezelések száma, mert nincs szükség a haj újraárnyalására.

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon! 🙂

Felhasznált forrás: www.welovehair.hu

Képek: Pinterest és Color Wow