Keresés

Havasi Krisztián a magyar HUB élén

Interjút készítettünk Havasi Krisztiánnal, középpontban a gazdasági átrendeződés.

Havasi Krisztián 15 éve kezdett el a Henkelnél dolgozni, mint a magyarországi Beauty Care Professional vezetője. 2022 januárjában jött létre a magyar HUB, ami azt jelenti, hogy a vezető irányítása alá került Románia és Moldova is. Beszélgetésünk fókuszába a gazdasági átrendeződés, ennek lehetséges hatásai és személyes fejlődése került.

Mit gondolsz, gazdaságilag milyen időszak elé nézünk

Ilyen még nem volt, ami most van. Ennyire közel lévő aktív háborúban az elmúlt 15 évben hál’ Istennek nem volt részünk. Ennek már most vannak gazdasági hatásai, de ami Magyarországon kibontakozni látszik, az szerintem egy ezt meghaladó, nem kimondottan háborús probléma. Gondolhatunk itt a forint árfolyamra, a KATA megszüntetésére, vagy akár az oktatásra is, mely utóbbi eléggé égető.

Általánosítok, de a probléma fő forrása az, hogy nincs meg az alap szakmai tudás a gyerekekben. Társadalmi felelősségvállalásunk nagyon magas, ezért kiemelten odafigyelünk a fodrászképzésre és megtesszük a magunk módján azokat a lépéseket, amikkel segíthetjük a szakemberek fejlődését.

Ha már tanulás: téged, mint sikeres vezető, mire tanított meg a munka világa?

Nekem gyerekkorom óta nagyon fontosak az alapértékek. Édesapámtól egy nagyon komoly elvrendszert kaptam, amihez egész életemben tartottam magam. Igazságosság (fairness), átláthatóság (transparency), kiszámíthatóság (predictability), elérhetőség (availability). Ezeket mindig szem előtt tartva dolgoztam. Ami változott az évek során, az a szemléletmódom. Ahogyan a márkánk nőtt, úgy nőtt a felelősség tudatom is.

2008-ban a Schwarzkopf Professional egy hosszú ideje lefelé tendáló, rossz helyre pozícionált „német vaskalapos” márka volt. Világosan emlékszem az első képviselői meetingre. A 13. kerületi Babér utcai Akadémián ültünk és éreztem, hogy a csapatom nem büszke a márkára.

Az első feladatunk az volt, hogy elkezdjünk hinni a termékben, megszeressük a márkát.

Mi volt az áttörés neked, a csapatnak és a fodrászoknak a márkával kapcsolatban?

2009 decemberében vezettük be a BlondMe-t Magyarországon, ennek apropóján volt egy bemutatónk az Aquaworld Hotel-ben. Akkorra jutottunk el oda, hogy végre meg mertük mutatni a fodrászoknak, amink van. Jöttek sorban az események, csatlakoztak hozzánk az oktatók, ezzel párhuzamosan a képviselői csapat szűkült, és aki itt maradt velünk, az egyre bátrabb lett.

Havasi Krisztián a Henkel Beauty Care magyar HUB vezetője

Innen már egyenes út vezetett a sikerig?

Nem egészen volt egyenes, de elindultunk egy hosszadalmas, kemény úton, ami – ahogyan most visszatekintünk rá, – sikeressé tette a márkát Magyarországon. Merthogy hiába volt jó, az első BlondMe, mégsem hozott akkora áttörést a piacon. Erre egészen 2017-ig kellett várnunk, a BlondMe megújulásáig. Azóta szerintem a piac egyik legsikeresebb terméke a BlondMe szőkítőpor. Olyannyira, hogy kevés olyan minőségi, prémium szalont tudnék mondani az országban, ahol nem BlondMe-vel szőkítenek. És ebbe beletartozik minden olyan szalon is, ahol nem a mi márkánkkal dolgoznak fő márkaként.

Ez a siker benned milyen változást hozott?

Akkoriban bátrabbak voltunk, mert kis túlzással élve, nem volt vesztenivalónk. 2008-2009-ben megtehettük azt, hogy kipróbálunk egy irányt és ha nem működik, akkor váltunk. Most már sokkal megfontoltabbak vagyunk, mert felelősséggel tartozunk a partnereinkért, akik hittek bennünk és hozzánk csatlakoztak. Emellett felelősséggel tartozom a csapatomért is, akik hitüket, energiájukat teszik bele a munkába mind a mai napig.

Most éppen hol van a fókusz?

Ez többrétű, minden márkánál máshol. Nyilván egy újszülött márkát, mint amilyennek az STMNT számít, teljesen más eszközökkel próbálunk növelni, mint egy korábban piacon lévőt, mint az Authentic Beauty Concept. Megint más a Schwarzkopf Professional, ahol az innováció sokkal fontosabb, mint az Indolánál, ahol a kiszámíthatóság, és a „minőséget elérhető áron” üzenet átadása a cél. Ehhez mérten a céges források is egészen másképp alakulnak. Az elmúlt évek nagy újdonsága pedig az e-kereskedelem, ami sosem látott sikereket arat a Schwarzkopf Professional márkánál.

Az e-kereskedelem mindig egy érdekes kérdés. A ti márkátok esetében ez az értékesítési csatorna nem kannibalizálta a területi képviselők eladásait?

Úgy érzem, hogy nálunk ez megoldott a saját B2B shopunkkal. Természetesen az első ellenérzéseket le kellett küzdenünk ezzel az újítással kapcsolatban, de aztán mindenki megértette, hogy ez egy kiegészítő értékesítési eszköz, ami azt a célt szolgálja, hogy könnyebben, gyorsabban, hatékonyabban tudjon dolgozni a képviselő. Ha a fodrásszal közösen együtt töltött drága idő fókuszában nem a rendelésfelvétel, hanem az üzletfejlesztés szerepel, akkor a nap végén mindenki sokkal eredményesebben teljesít.

Fodrász partnereink is megtapasztalták, hogy a napközbeni időszak talán nem a legideálisabb arra, hogy rendelést adjanak le, mikor ezt megtehetik a zárás előtt is az üzletben. Nem utolsósorban így sokkal több idő marad arra, hogy a partnerekkel erősítsük a kapcsolatot: tájékoztassuk az innovációkról, közelgő képzésekről és közösen felállítsunk egy olyan termékportfóliót, ami az üzlet vendégköréhez teljes mértékben igazodik.

Mesélj kérlek az új pozíciódról. Mit gondolsz, miért te kaptad ezt a megtisztelő feladatot?

Az elmúlt években azt látták a kollégák a Henkel központban, hogy a magyar csapat nagyon erős. Mindig hoztuk a számokat, túlteljesítettünk, fejlődtünk. Ez a két ország, Románia és Moldova korábban export országunk volt, így a kapcsolat nem új, csak új szintre emelt. Ennek az az oka, hogy közelebb hoztak bizonyos disztribútori piacokat, hogy a sikeres országok jól működő megoldásait gyorsabban tudjuk implementálni az export piacokon.

2022. január 1-jén létrejött a magyar HUB, egy korábban meglévő disztribúciós elosztó központ, amihez a logisztika mellett a „know how”, azaz tudás export is kapcsolódik. Az idei év a felkészülés és feltérképezés éve. A háború miatt még nem töltöttem ezekben az országokban sok időt, a tavaszra tervezett látogatásokat most ősszel fogom elkezdeni. Egyelőre háttérmunkát végeztem: elemeztem és számoltam. Most kezdődik az izgalmasabb része, mikor végig járom az országokat, közelebb kerülök a partnerekhez, hiszen a 2023-as terveket már ezekre a tapasztalatokra építve dolgozzuk ki. Minden esetben piacra tervezett, nem pedig általános megoldások születnek.

Nincs benned félelem, hogy a HUB vezetésével a fókusz nálad máshová kerül, és ez a magyar piacról veszi el a figyelmed?

Nem, éppen ezért fontos a megbízható csapat. Természetesen stratégiai iránymutatást kell adnom, de alapvetően és a napi döntéseket tekintve a sales és a marketing senior csapatom is már teljesen önjáró. Az időm 20%-át foglalja le az új munkakör, mely erőforrás bőven elég arra, hogy érezhető segítséget tudjak nyújtani azokon a piacokon anélkül, hogy a magyar piac sérülne. Merthogy mindegyik piac ugyanolyan fontos.

Ez az új pozíció mire tanít téged?

Alapvetően a hallgatásra. Azt gondolom, itthon is ez az egyik erősségünk, hogy mindig odafigyeltünk a vevőinkre. Meghallgatjuk őket, mikor elmondják, mit szeretnének. Most az exportpartnereinkre figyelek: meghallgatom, mit mondanak a saját piacukról, hogyan látják azt.

Azt szokták mondani, hogy a fodrász alapvetően a világ minden táján fodrász. A piac és a környezet változhat, de ezek mind marginális változások. Éppen ezért fontos az, hogy ne csak át akarjuk adni azt a modellt, ami Magyarországon működik, hanem ismerjük meg a piacokat és úgy alkossunk stratégiát, ami aztán Bukarestben és Chi?inău-ban is működni tud.

Mit gondolsz, ez a HUB a magyar Schwarzkopf Professional hazai erősödését is magával hozhatja?

Abszolút, hiszen ez nem csak egy egyirányú információáramlás. Sok olyan dolog lehet, amit eddig ők jól csináltak és mi például nem. Fel kell térképezni, hogy mik azok a szinergiák, amiket közösen tudnánk használni. Gondoljunk csak egy nagy eseményre: ugyanakkora költéssel akár két piacot is le tudunk fedni. Vagy egy közös oktatói csapat felállítására. Nagyon nagy potenciál rejlik még ebben az együttműködésben.

Vannak esetleg már konkrétumok?

Egyelőre ebbe nem mennék bele, de a lehetőség listánk elég hosszú.

Magyarországnál maradva: mik a 2023-as tervek?

Mi az előre menekülésben hiszünk attól függetlenül, hogy éppen milyen borús fellegek gyülekeznek. Az innovációs naptárunk a jövő év első felére nagyon komolyan fókuszál. Valóban piaci igényeknek megfelelő innovációkkal készülünk: komoly újdonságok és megújítások várhatók. Partnerhétvégével, utazással is tervezünk, mert mint mondtam, a közös időtöltést és párbeszédet nagyon fontosnak tartom a partnereinkkel. Emellett az oktatói akadémiai életben is várható egy kisebb változás, amiről még nem beszélhetek.

A Henkel - és benne a Henkel Beauty Care divízió - irodái 2022 szeptembertől a Millennium épületbe költöztek. Az ASK Academy változatlan helyszínen, az 1093 Budapest, Közraktár utca 30-32. szám alatt várja a tanulni vágyó fodrász kollégákat.

Képek: Schwarzkopf Professional