Keresés

Hortobágyi Kászon: "Átértékeltem az életemet!"

Egy teljesen más, ám annál szebb úton folytatja pályáját Hortobágyi Kászon!

Hortobágyi Kászon, a Close szalonok fodrásza súlyos döntésre jutott: abbahagyja a fodrászatot. A döntés mögött többévnyi gondolkodás, egy magánéleti mélypont és egy spirituális útkeresés áll. Szakmájáról, az elkövetkezendő időszak terveiről és a Close szalonok jövőjéről kérdeztük Hortobágyi Kászont!

Egy sokrétű fodrászpálya

Hortobágyi Kászon 20 évvel ezelőtt kezdte a szakmát, miközben kereste saját magát is: járt főiskolára, dolgozott különböző cégeknél, de semmiben sem találta a helyét. Egy barátja édesanyja – aki fodrász volt – indítványozta, hogy barátjával együtt próbálják ki magukat a fodrászat területén. Kászon nem helyezkedett el azonnal, kiment egy kis időre Londonba, azután kezdte el a fodrász szakmát. 

"A gyakorlati helyemen sajnos nem sokat tanulhattam. Túl sokan voltunk, nem foglalkoztak velünk. Jó mesterhez kerültem, de ki lehetett égve akkoriban, ami miatt nem kaptam meg a megfelelő színvonalat. Az első hajvágásom utasításra történt, segítség nélkül. Szinte teljes csőd volt, majdnem abba is hagytam a szakmát."

Szerencsére Kászon ezután egy amerikai filmforgatásra került, ahol végre szakmailag is többet kaphatott. Itt látta meg azt, hogy a fodrászat nem csak a szalonmunkából áll. 

Close szalonok

Kászon állítja, a Close szalon megnyitása mögött nem volt vízió és egyáltalán nem volt tervben saját szalon nyitása.

"A filmforgatás után dolgoztam néhány hónapig egy Ausztrál óceánjáró hajón is, utána pedig rátaláltam Szabó Ádámra, aki akkoriban a Toni & Guy egyetlen nemzetközi díjat nyert magyar fodrászra volt. Számomra teljesen új perspektívát mutattak a munkái. Egyik kollégájával Zaric Viktorral egy EastSideHair nevű szalont nyitottak a belvárosban, ahova jelentkeztem és felvettek tanulónak. Ádám a szárnyai alá vett és mesteremmé vált, neki köszönhetem azt a látásmódot és stabil szakmai alapot, ami megalapozta a Close márka sikereit.

Ádámot pár év múlva felvették a londoni Trevor Sorbie Covent Garden-i szalonjába, ahol többek közt Angelo Seminara kollégájaként dolgozhatott. Röviddel ezután jött számomra egy lehetőség egy csodás kialakítású, de a csőd felé tartó budai szalon fellendítésére, amit el is vállaltam. A vállalkozás tulaja pár hónap után lelépett, így maradt rám a szalon, ami egy kis átalakítás után az első Close to you szalon lett."

Hortobágyi Kászon: "Átértékeltem az életemet!"

Kászon abbahagyta a fodrászatot, mi pedig az okokról érdeklődtünk:

"Az ok egyszerű: a húszas éveim elején kezdtem a szakmát és rengeteget dolgoztam tényleg minden területen. Időközben negyven éves lettem és egy ideje már azt érzem, hogy más az értékrendem. Elkezdtem befelé figyelni, átértékeltem az életemet és találkoztam a buddhizmussal. Érdekelt, hogy mi van a dolgok mélyén és hogyan lehet kezelni a sok emberi energiát, ami körülvesz a szakmában. Elkezdtem meditálni és a buddhista filozófia szerint élni. Nem vagyok aktív vallásgyakorló, de abba is belekóstoltam az önkéntesség révén."

Kászon elmondta, ebben az értékrendben kevésbé lett fontos a fodrászat, az emberi haj szépítése. Továbbra is emberekkel szeretett volna foglalkozni, de sokkal mélyebben:

"A nap, amikor Csillag Katának köszönhetően szomatikus élményeken keresztül találkoztam magammal, egy igazi fordulópont volt az életemben. Azonnal tudtam, erre szeretnék váltani a fodrászat után, így hát elkezdtem szomatikus (testorientált) terápiát tanulni, ami a legizgalmasabb felfedező út befelé. Ezzel párhuzamosan a budapesti nyüzsgésből is szerettem volna kiszabadulni. A befelé figyelés és lassulás révén az ingergazdag városi környezet kezdett túlságosan elárasztóvá válni. Emellett mára a közösség értéke elveszni látszik, csökkenni látom az együttérzést és az egymásra odafigyelést, kiváltképp a városban." 

"Zala megye nagy szerelmemmé vált az évek során, elhatároztam, hogy ott fogok élni. Azonban valami cél kellett, valami, amibe ott becsatornázhatom az energiáimat. Úgy döntöttem, hogy amellett, hogy szomatikus terápiával fogok foglalkozni, létrehozok egy elvonulóhelyet, ahol különböző táborokkal és programokkal támogathatom a megismerés útján járó embertársaimat."

Mit jelent a testorientált terápia?

Hortobágyi Kászon erről is mesélt nekünk:

"Ez egy olyan módszer, ami nem csupán kognitív szinten közelíti meg a lelki elakadásokat, mint pl a legszélesebb körben ismert analitikus pszichoterápia. A világháborúk idején ismerték fel először szakemberek a "gyógyíthatatlannak" tűnő veteránoknál, hogy komoly testi elváltozások, bénulások, katatón állapotok hipnózis alatt egy pillanat alatt kioldódnak a testből, majd a hipnózis után a végtagok visszarendeződnek görcsös állapotba. Ekkor fedezték fel, hogy a tudat nagyon komoly hatással van a testre, azaz számos testi tünet nem csupán fizikai sérülésekre vezethető vissza, hanem traumatikus élményekhez, amikre a test ily módon reagál.

A buddhista filozófia szerint a test csatornaként szolgál a tudat számára, hiszen az érzékszervi tapasztaláson keresztül éljük meg és értelmezzük a minket körülvevő világot. Így hát a testtel történő munkát nem érdemes kihagyni a terápiából. A beszélgetős terápiák korlátait egyre több szakember ismeri fel, ezért egyre nagyobb népszerűség övezi a szomatikus módszereket, amik a testi tapasztaláson keresztül történő belátásra és mély, valódi megértésre kínálnak lehetőséget. A légzésen, mozgáson és hangadáson keresztül ürülni tud a sok bent rekedt feszültség, amiket évtizedekig is hordozhat a testünk, míg végül betegségek formájában igyekszik ezektől megszabadulni. Ezt meg lehet előzni, ha hajlandók vagyunk szembenézni az illúzióink és a realitás közötti különbségekkel. Ez egy rázós, de egyben varázslatos utazás az ember és az egész univerzum középpontja felé."

A testorientált terápia tehát olyan élményekhez segíti hozzá a résztvevőket, amiken keresztül rájönnek, hogyha a gondolkodó agyat lecsendesíti, akkor megjelennek azok a tényezők, amelyek gátolják a normális működésünket. A terápiában résztvevők mozgásos formákban kerülnek közel ezekhez, élesítik a testfókuszt, megfigyelik a megjelenő érzelmeket test szinten.

A terápia segítségével nagy testtudatosságot szerezhetünk és rájöhetünk, hogy a különböző érzelmekkel nem kell azonosulnunk. Hiszen, ha túlzottan azonosulunk a rossz érzésekkel, akkor elkezdünk menekülni előlük. Valaki az alkoholba, mások a drogba, mások egy-egy érzelmi mélyponthoz. A mozgáson keresztül megélhetjük ezeket az érzelmeket és egy erre alkalmas térben, terapeuta segítségével megérthetjük őket.

"Az utóbbi évek történései az elszigetelődés és a magány érzését táplálták. Ha másoktól elidegenedünk, akkor saját magunktól is. A világ - legalábbis, ahogy eddig megszoktuk - nem egy pozitív és stabil jövőkép felé tart. Az ezzel járó rengeteg változással különböző módokon lehet megbirkózni: lefagyunk, menekülünk vagy elfogadjuk és alkalmazkodunk, azzal, hogy mi is változtatunk az alapvetőnek vélt működésünkön.

Számomra jelenleg az utóbbi bizonyul a legjobb megoldásnak. Rá kell jönnünk, hogy bár a jövő fenyegeti a megszokott, kényelmes életünket, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs jövő és semminek nincs semmi értelme. Válsághelyzetekben van a legnagyobb energia a megújulásra."

Ennek jegyében Kászon vásárolt egy öthektáros erdőt, ahol később egy mesébe illő táborhelyet szeretne létrehozni sátrakkal és közösségi terekkel:

"Ez egy szerelemprojekt, nem sietek vele, inkább szeretném minden ízében élvezni a megvalósítást. Egy olyan helyet szeretnék létrehozni, ahol az emberek olcsón eltölthetnek napokat vagy akár heteket, lelassulhatnak és az erdő ölelésében közelebb kerülhetnek önmagukhoz valamint felismerhetik, hogy mi igazán fontos az életben és mi nem az."

Mi lesz a sorsa a Close szalonoknak?

Kászon megnyugtatta a fodrászokat, nem marad félbe semmi:

"Valójában csak a fodrászatot hagytam abba, vezetőként továbbra is jelen vagyok, sőt tervben van további Close szalonok nyitása is Budapesten kívül. Az elmúlt időszakban átalakítottuk a szalonok működését: nagyon hálás vagyok, hogy olyan fodrászokkal sodort össze az élet, akik idővel üzletvezetőkké váltak és akikkel a továbbiakban társként működhetek együtt. Ők kezelik a szalonban a mindennapi operatív ügyeket és mivel 100%-ig megbízom bennük, így már nincs szükség a személyes jelenlétemre. Szorosan együttműködve velük a legfontosabb döntéseket továbbra is én hozom meg illetve hagyom jóvá a javaslataikat. Emellett pedig mindig mellettük vagyok, amikor támogatásra van szükségük. Nem mindig könnyű feladat egy 10-15 fős szalont és az ott dolgozó kreatív embereket irányban tartani, hogy a szolgáltatás minősége és a szalon hangulata is minden esetben kellemes élményt nyújtson a vendégeknek és a dolgozóknak is."

Nyáron a Close szalonok belső átalakulás után a külső megjelenés is változni fog. Mondhatjuk, hogy egyfajta márkamegerősítés van folyamatban külsőleg és belsőleg egyaránt.

"Szeretném úgy fejleszteni a márkát, hogy a minőség megtartása mellett több szalon vagy akár egy franchise is működhessen a Close égisze alatt. Amíg a nálam dolgozó fodrászok azzal jönnek oda hozzám, hogy Close szalont szeretnének nyitni, addig én szeretnék ennek teret és lehetőséget biztosítani."

Képek: Hortobágyi Kászon

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)