Keresés

Időmenedzsment fodrászként - itt a legjobb 5 tipp!

Neked is gondot okoz fodrászként az időmenedzsment? Tarts velünk!

Az idő beosztása mindenki számára bonyolult feladat, végezzen bármilyen munkát is. Tudnia kell egyes folyamatok idejét, ismerni kell a prioritásokat és fel kell készülni a legváratlanabb helyzetekre is, és nem árt ha energikusak is maradunk. Nincs ez másként a fodrászatban sem. A szalonban is felborulhat a napunk, ha nem megfelelő az időmenedzsment. Hoztunk néhány tippet, amely bárki számára hasznos lehet.

Időmenedzsment – top 5 tipp fodrászoknak

Intézz el mindent!

Első tippünk a GTD (Getting things Done, vagyis Intézz el mindent) elvén alapszik. Ennek lényege, hogy pontosan vezetünk minden teendőt, így elkerüljük annak veszélyét, hogy bármit is elfelejtünk. Fodrászként ez nem csak az időpontokra vonatkozhat, hanem a különböző anyagok, eszközök vagy takarítószerek beszerzésére, oktatásokra, területi képviselővel való találkozásra is.

Az összeírt teendőket érdemes rendszeresen átnézni, az ügy sürgőssége szerint csoportosítani vagy megvalósíthatóságuk szerint rendszerezni. Az egyelőre elvetett feladatokat és ötleteket  is rendszeresen nézzük át, hiszen nem tudhatjuk, mikor kerülhet megvalósításra egy arra alkalmas időpontban.

Naptár!

A jó öreg naptár. Ez a módszer nem áll messze az előzőtől, ám míg az előző esetben bárhova felírhatjuk és rendszerezhetjük a teendőket, ebben az esetben a klasszikus naptárat használjuk. Ebben vezessünk minden egyes teendőt a becsült idő szükségességével együtt. Utóbbi azért lényeges, hogy elkerüljük a csúszást vagy programütközést, ráadásul könnyebb kalkulálnunk ha a teendők áthelyezéséről lenne szó.

Fontossági sorrend!

Míg az előző két módszer minden feladat elvégzésére összpontosít, addig a fontossági sorrend szerinti csoportosítás előreveszi a legfontosabb teendőket. Természetesen ez a fodrászati időpontokra nem vonatkozik, hiszen minden vendég ugyanolyan fontos, ám itt is figyelhetjük egy-egy munkamenet idejét. Az idő pedig fontos, így ennek alapján rendszerezhetjük vendégeink időpontjait.

Az időpontfoglalás mellett egyéb feladatokat is állíthatunk fontossági sorrendbe: takarítás, mosás, valamilyen eszköz vagy berendezés cseréje a szalonban. Az időgazdálkodás egyik alap módszere szerint e modell esetében négyfelé oszhatjuk a teendőket:

  • Sürgős és fontos – azonnal elvégzendő,
  • Fontos, de nem sürgős – tervezzük be mihamarabb,
  • Sürgős, de nem fontos – automatizáljuk őket,
  • Nem fontos és nem sürgős – hagyjuk el.

Délelőtt vs. délután

Bár minden ember más, nagy általánosságban elmondható, hogy a délelőtti órák fizikailag és szellemileg is könnyebbek. Kutatások szerint az ébredést követő negyedik és ötödik órában vagyunk a toppon. Becsüljük hát meg a délelőttöket és a nagyobb figyelmet igénylő feladatokat és munkákat ide osszuk be!

Nap lezárása és tervezés

Időmenedzsment szempontjából fontos, hogy megtervezzük a következő napot. Tudatosítsuk magunkkal a következő napi feladatokat és azok idejét, nehézségét. Ha aktívan használjuk a közösségi médiát vagy olvassuk e-mail-jeinket (pl. időpontok miatt) ezt tegyük meg ebéd után vagy a munkaidő vége előtt. Ilyenkor ugyanis jobban tudunk tervezni velük, mint ha az adott nap reggelén nézzük át.

Reméljük, tippjeink segítik az időmenedzsment átalakítását a szalonban!

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)

Inspirációs forrás: Adaptive Consulting