Keresés

Gyakorlatok fodrászoknak - előzd meg a fájdalmat!

Ezek a gyakorlatok fodrászoknak segíthetnek a fájdalmak megelőzésében!

Bárki bármit mond, a fodrászat fizikai munka. Kinek könnyű, kinek nehéz, de a szervezetet valamilyen szinten egészen biztosan megterheli. Egy fodrásznak éppen ezért oda kell figyelnie egészségének megőrzésére, hiszen sem neki sem a vendégeknek nem jó, ha nem tud dolgozni.

A fodrászok egyik leggyakoribb problémája az állómunkából és a kezek megterheléséből adódik. Összegyűjtöttünk néhány olyan gyakorlatot, amelyek segítenek megbirkózni az állómunka nehézségeivel és megelőzhetik az Alagút-szindróma kialakulását. Természetesen választhatsz más mozgásformát is, legyen szó jógáról, gyógytornáról vagy éppen aerobic-ról, a lényeg, hogy mozgasd át a testedet!

Gyakorlatok fodrászoknak – a teljes test átmozgatása

1. Légzés

A légzőgyakorlatok legmegfelelőbb időpontja a kora reggel. Válassz egy kényelmes ülő pozíciót, helyezd az egyik kezedet a mellkasodra, a másikat pedig a hasadra. Törekedj arra, hogy a hasadba lélegezz. A rekeszlégzéssel ugyanis több oxigén jut a szervezetbe, ami által frissebb leszel, de a gyakorlat nyugtató hatással is rendelkezik.

Elsajátíthatsz komolyabb légzőgyakorlatokat is különböző könyvekből vagy tanfolyamokon, legyen szó akár kínai akár indiai hagyományokról. Ezek a gyakorlatok sokszor a belső szervek működését is segítik, ellazítanak, ugyanakkor feltöltenek.

2. Nyak nyújtása

A nyakat a nap bármely szakaszában nyújthatod, de érdemes munka közben is néhányszor elvégezni a gyakorlatokat: hajtsd le a fejedet, majd belégzéssel nézz fel. Kilégzéssel ismét nézz le, így a nyakad felső részét is nyújtod. Belégzéssel hozd a fejedet középre, majd elfordíthatod mindkét irányba, illetve a füleket is közelítheted a vállakhoz.

Érdemes a gyakorlatot többször elvégezni, akár az oldalak váltásával is.

3. A gerinc és a vállak nyújtása

Ezt a gyakorlatot is érdemes beiktatni szalonmunkánk napirendjébe egy kis pihenő vagy feltöltődés gyanánt. Üljünk le egy székre és helyezzük a lábunkat kisebb terpeszhelyzetbe anélkül, hogy megemelnénk őket. Kilégzésre hajoljunk a térdeink közé. Pár másodpercet pihenjünk ebben a pozícióban, majd lassan emelkedjünk fel.

4. A felsőtest nyújtása

A gyakorlatot állva végezzük, tenyerünkkel finoman a falnak támaszkodva. Az ujjakkal egyre erősebben nyomva a falat, nyújtsuk a kart és a felsőtestet. Ismételjük meg néhányszor mindkét oldalon.

5. Lábak és bokák átmozgatása

A gyakorlatot legjobb este végezni, egy fárasztó munkanap után. Végezzünk lábemeléseket, tartsuk néhány másodpercig lábainkat a levegőben majd lassan eresszük vissza. Újra emeljük meg az egyiket majd forgassuk meg a bokákat néhányszor mindkét irányba. Végezzük el a gyakorlatot a másik lábon is.

Gyakorlatok fodrászoknak – kéztorna

A fodrász legfontosabb munkaeszköze a keze. A feladatok napi szintű gyakorlásával elkerülhető az Alagút-szindróma és az ínhüvelygyulladás. Az alább felsorolt gyakorlatok kb. egy percet vesznek igénybe, napi rutinunkba érdemes óránként beiktatni őket.

  • Ujjgyakorlat – egyesével fogjuk meg az ujjakat és nyújtsuk őket hátrafelé, amíg a tőnél nem érezzük a feszülést. Tartsuk néhány másodpercig, majd engedjük vissza.
  • Megállj! – Emeljük fel a tenyerünket olyan pozícióba, mintha megállítanánk magunk előtt valakit. A másik kézzel kissé húzzuk hátra az ujjakat és tartsuk néhány másodpercig. Ismételjük meg a másik kézen is, majd jól rázzuk le a kezeinket.
  • Ima – Vegyél fel egy imádkozó tartást: a tenyerek egymás felé, az ujjak felfelé néznek. Lassan nyomd az ujjakat egymásnak és emeld a könyököt, de a vállat ne! Tartsd öt másodpercig majd rázd le a kezedet és ismételj!
  • Egyéni masszázs – Hüvelykujjunkkal körkörösen masszírozzuk a csukló belső oldalát éppen ott, ahol a tenyér kezdődik.

Íme a gyakorlatok képekben

Ujjgyakorlat
Megállj
Ima
Egyéni masszázs

Inspiráció és képek forrása: ModernSalon, carpalrx.com

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)