Keresés

Magyar Bajnokság 2023 – ilyen volt a verseny

A Magyar Bajnokság 2023 zsűrijénél kérdezősködtünk!

A Magyar Fodrász-Kozmetikus-Körmös Egyesület (MFKKKE) és Balatonfüred Város Önkormányzata immáron második évben, nagy sikerrel rendezi meg közös erővel a Magyar Bajnokságot Balatonfüreden. Idén a 65. Magyar Bajnokságot ünnepelhettük május 6-7-én.

A 2023-as versenyen több mint 340 szakember mérhette össze tudását női fodrász, férfi fodrász, smink és körmös szakágakban, mely versenyt a szervezők szakmai bemutatókkal, kiállítókkal és más bemutatókkal is színesítettek.

Nézz meg néhány képet a munkákról

Magyar Bajnokság 2023 – a szervezőket és a zsűritagokat kérdeztük

Mennyire volt sikeres az idei verseny?

„A versenyre sokkal nagyobb érdeklődés volt, mint az előző években. Balatonfüred polgármestere is díjazta, hogy ismét megrendezésre került az esemény. Két-három segítőt is bevontunk a versenybe, a versenyzőkkel is nagyon könnyen tudtunk együtt dolgozni és mi is helyt álltunk.” – Kovács Vilmosné Erzsébet mesterfodrász, egyesületi elnökhelyettes, Országos Mestervizsga Bizottsági Elnök

“Nagyon jó kezdeményezés ez a verseny, ez az idei többletnevezésekből is látszik. Vannak nagyon közkedvelt kategóriák, a fonás versenyszámban zavarba ejtően sokan neveztek. A progresszív vágásban azonban alig volt induló. Ebben a kategóriában a nevezők a felkészítő trénert is nehezen találják meg.” – Szikriszt József mesterfodrász.

A fonás népszerű versenyszám volt

„A polgármester jóvoltából ismét megrendezésre kerülhetett a Magyar Bajnokság, sőt szerencsére már a jövő évi eseményre is ígéretet kaptunk. Szakmailag jó és szép munkákat láttunk minden kategóriában. A verseny minden évben egyre intenzívebb, idén is egy sikeres megmérettetést zárhattunk le.” – Ress Károly.

“Rendkívül sikeres versenyt zártunk. Az egyesület rengeteg munkát tett a megvalósulásba, a többféle kategória pedig sok versenyzőt vonzott.” – Homenik István.

„Komoly volt a mezőny. El kell gondolkodnunk új versenyszámok bevezetésén, de valami olyasmi kell, ami közelebb van a hétköznapi divathoz. A múlt heti milánói zsűriképzőn is ezt emelték ki.

Öröm látni, ahogy évről-évre egyre nívósabb munkákkal érkeznek a versenyzők. Az iskolák versenyén javítanunk kell még, de ebből a szempontból nem volt szerencsés az időpont, hiszen a ballagások idején vagyunk. Sajnos kevés időt tudtam a páston lenni. A háttérben sok munka volt a szervezéssel kapcsolatban, de természetesen a végső munkákat mindig megnéztem.” – Hajas László mesterfodrász, a Magyar Fodrász-Kozmetikus-Körmös Egyesület elnöke.

Hajas László díjat ad a 65. Magyar Bajnokságon

Hajas László 1983-ban volt először Magyar Bajnok Balatonfüreden, most pedig az egyesület elnökeként vett részt az eseményen. Korábbi versenyeire mindig szívesen emlékszik vissza és mindenkit arra bátorít, hogy versenyezzen, azzal nagyban szolgálhatja a szakmát és önmaga fejlődését.

Milyen volt a versenyzők felkészültsége?

A zsűri nagyon felkészült versenyzőkkel találkozott a bajnokság során, megoldandó problémaként emelték ki azonban azt, hogy a fodrászok nem feltétlenül fordulnak trénerekhez. Ebből aztán számos más probléma is adódhat.

A pénteki zsűriszemináriumra a versenyzőket is vártuk. Itt a versenyző is láthatja, hogy a zsűri mit értékel. Hiába tökéletes a technika, a szín és a forma, ha nincs benne előremutatás, újítás. Ez a pontozás során az egyik legfontosabb szempont.” – mondta el Szikriszt József.

A trénereken kívül egy-egy kategória pontos részleteit már számos fórumon meg tudják nézni a versenyzők. Így pontosan tudható melyik versenyszám mit takar. Ress Károly erről beszélt: „A versenyzők egy része nem feltétlenül van tisztában azzal, hogy egy-egy kategória vagy kiírt versenyszám pontosan mit fed le, emiatt vannak az adott kategóriában értékelhetetlen munkák. A tájékozódásra ma már rengeteg lehetőség van: személyesen a szakembereknél, telefonon vagy akár az interneten.”

Magyar Bajnokság a nemzetközi porondon

A magyar versenyzők élvonala a nemzetközi versenyeken is megállná vagy megállja a helyét. Homenik István pedig a verseny nemzetközi viszonylatba való emelkedését is reméli: “Folynak a tárgyalások arról is, hogy a közeljövőben ez a verseny is nemzetközi szintre lépjen. Így a verseny még rangosabb lehet és a versenyzők száma tovább növekedhet.”

A MAGYAR BAJNOKSÁG 2023-AS DÍJAZOTTJAI

HAZAI ÉS NEMZETKÖZI VERSENYEKEN ELÉRT KIMAGASLÓ EREDMÉNYEIÉRT DÍJ

Bagyinszki Ákos

Gyuris Nikolett

Harmath Norbert

Harcziné Adrienn

Hintenberger Máté

Kászonyi Gergely

Kiss Angéla

Kovács R. Ádám

Nyári Béla

A NŐI FODRÁSZ SZAKMÁBAN NYÚJTOTT KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNYÉRT DÍJ

Kászonyi Ildikó

Papasz Cecília

Presztóczki Veronika

Redneczki Lajos

Váradi Katalin

A FÉRFI FODRÁSZ SZAKMÁBAN NYÚJTOTT KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNYÉRT DÍJ

Ács József

Csonka Tamás

Kovács Attila

Kiss Angéla

Madarász István

A KOZMETIKUS SZAKMÁBAN NYÚJTOTT KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNYÉRT DÍJ

Eleni Marinelli

Gera Panni

Hulinay Gabriella

Miskolczi Kinga

A KÖRMÖS SZAKMÁBAN NYÚJTOTT KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNYÉRT DÍJ

Pogány Gócza Veronika

Szálkai Hajnalka

Zámbó Neusinger Katalin

AZ MFKK EGYESÜLETÉRT TETT KIMAGASLÓ MUNKÁJÁÉRT DÍJ

Arató Krisztián

Mézes Dóra

Sándor Tibor

Szikriszt József

Tombácz Zsuzsa

Verovszki Tímea

ÉLETMŰ-DÍJAK MINDEN SZAKÁGBÓL

A körmös szakágban – Balogh Lajosné Valika

A férfi fodrászatban – Cseh István

A kozmetikus szakágban – Csirik Erzsébetnek

A női fodrászatban – Tombácz Zsuzsa

Végül, de nem utolsó sorban egy olyan személynek is átadták az életmű díjat, aki nélkül az egész esemény nem valósulna meg, aki nagyon sokat dolgozik a háttérben az egyesületért:

Kovács Vilmosné Erzsike

Az eredménylistát itt találod: 

https://mfkke.hu/65-magyar-bajnoksag-eredmenylista/

Gratulálunk minden díjazottnak!

Reméljük, hogy a 65. Magyar Bajnokság mind a versenyzők, mind a zsűri számára tanulságokkal és inspirációval telve zárult. Máris várjuk a jövő évi megmérettetést!

Képek: Arató Krisztián (Arató Akadémia)