Keresés

Online jelenlét fodrászként: pezsegj, posztolj, látszódj!

Néhány gondolattal látunk el, hogy miért is fontos az online jelenlét!

Vannak olyan témák, amiket nem lehet elégszer kihangsúlyozni: ilyen számunkra az online jelenlét fontossága is. A mindennapjaink ugyan másról sem szólnak, mint a virtuális térben eltöltött percekről – legyen szó csekkbefizetésről, ajándékvásárlásról, ételrendelésről, böngészésről –, amikor viszont szakmai szempontból kell közelíteni az digitalizálódáshoz, a legtöbben mégis megijedünk. Ezért is döntöttünk úgy, hogy most néhány gondolattal újra felhívjuk a figyelmet az internet adta fejlődési lehetőség jelentőségére. Figyelj, hiszen aki lemarad, az bizony kimarad!

Online jelenlét fodrászként? Naná!

A hivatás egy olyan fogalom, ami egyszerre definiálja a megélhetés kulcsát, a szakma szeretetét, az elhivatottságot, az alázatot és az identitás részét. Nem sok olyan esettel találkoztunk még, amikor egy fodrász ne így tekintett volna a munkásságára – számodra is ismerős, igaz? Pont ezért gondoljuk úgy, hogy egy ilyen helyzetben nem szabad elfeledkezni egy olyan területről sem, amivel még tovább tudjuk fejleszteni az egyedi szakmai karakterünk, a vállalkozásunk. Ez pedig bizony nem más, mint az online jelenlét, pontosabban az a digitális aktivitás, amivel még inkább fel tudjuk hívni a figyelmet önmagunkra, a művészetünkre, és építeni tudjuk a rólunk kialakult imázst.

A legtöbben mégis ódzkodunk tőle, de vajon miért? Az időhiány, az “analóg beállítottság”, netalántán az önbizalomhiány, hogy nem kapunk majd elég pozitív visszacsatolást? Ha épp ezek a gondolatok fogalmazódtak meg benned, akkor bizony azonnal rá tudjuk vágni, hogy az aggodalmaid alaptalanok! Habár a lájk– és “instaszíváradat” nagy mértéke valóban jóleső érzéssel tölti el az ember lelkét, az internet berkeiben valójában nem ezeknek száma határozza meg a tehetséged. Egyrészt, az algoritmusoknak sokkal inkább a kattintások, a social media platformjaid látogatottsága, az esztétikailag is szép kontent számít, másrészt könnyen lehet, hogy a “tetszik” gombra csupán azért nem nyomtak még rá +200-an egy képednél, mert nem figyelsz oda eléggé a digitális eszköztárad megfelelő alkalmazására. És ezennel vissza is értünk a kör elejére, hisz ha éppen az utóbbi a probléma, akkor itt az ideje egy kicsit jobban pezsegni az újmédiás világban!

Online jelenlét fodrászként

Hogyan csináld? Egyszerűen ne gondold túl!

#1. Ha eddig csak személyes profilod volt Facebookon/Instagramon, készítsd el a szakmai oldalad is! Hidd el, számodra is egészségesebb lesz, hogyha néha picit külön tudod választani a magán– és a szakembert!

#2. Figyelj oda a posztok tartalmára! A gyönyörű frizurafotókat mi is imádjuk, de nem kell, hogy mindig és minden arról szóljon! Ugyanolyan szimpatikusak a rendhagyó szalonpillanatokról szóló, de a “kedvenc helyemen kávézom és bejelentkezem” tartalmak is. Ennek egyszerű oka, hogy az emberek szeretnek azonosulni azokkal, akikre felnéznek, akiket tisztelnek – légy Te is ilyen fodrász!

#3. Ha már posztolsz, csináld profin! Felejtsd el a kusza háttérrel rendelkező, “nincs fókuszban a haj fotókat”! Tegyél bele energiát abba is, hogy az elkészített munkádról készült kép épp úgy tükrözze a szakmai precizitásod, mint a hajvágásod vagy a hajfestésed! Tudod, az ördög mindig a részletekben rejlik.

#4. Pezsegj folyamatosan! Nem véletlenül viccelődünk nap mint nap azzal, hogy “ami/aki nincs az interneten, az nem is létezik”. Minél inkább inaktívak a fiókjaid, annál inkább elveszel a versenyszférában. Tudjuk jól, hogy fodrászként milyen telítettek a napjaid, de egy ebédszünetbe (amikor egyébként is a telefonod nyomkodnád) mindig belefér egy-két kattintás!

#5. Ossz meg tartalmat más szakemberektől is! A fejlődés lehetősége mindig azon áll vagy bukik, hogy mennyire vagyunk képesek alázatosan viszonyulni a szakmánkhoz. A számunkra elismert fodrászok tartalmainak megosztásával nemcsak tanulunk, de még több tudást is továbbadunk, kifejezzük, hogy lehetünk akármennyire profik, életünk végéig tanulunk és építjük, amit korábban elértünk.

Amiért igazán megéri: kapcsolat– és a bizalomépítés

Ahogyan azt olvashattad, tényleg nincs szükséged sok mindenre ahhoz, hogy bekerülj az online világ körforgásába. De vajon miért éri meg? Nagy titkot nem árulunk el vele, azzal, hogy látható és elérhető vagy, a self branding (személyes márkaépítés) mellett, a szakmai kapcsolatépítés is széleskörűbbé, nyitottabbá, könnyebbé és bizalmasabbá válik. Így gördülékenyen tudod bővíteni a vendégköröd – ezzel növelve a karriered presztízsértékét –, miközben olyan pozitív visszacsatolásokra is szert teszel, amikről korábban csak álmodozni mertél.

Gondolj csak a vendégeid arcára, amikor az új frizurájukkal megpillantják magukat a tükörben! Ez a boldogság fog téged is átjárni, amikor ők (vagy éppen ismeretlenek) a legnagyobb csodálattal reagálnak a kiposztolt munkáidra! Végül, de nem utolsó sorban, ne feledkezz meg arról sem, az első találkozás digitálisan is nagy jelentőséggel bír: a szimpatikus, barátságos tartalmak vagy a jól pozícionált és szerkesztett frizurafotók már elöljáróban is bizalmat szavaznak a személyiségednek és az alkotásaidnak!

Egyedi, hangulatot tükröző pillanatokat is ossz meg a szalonodból!

A cél nem kizárólag a vendégkör

A social media világában nem kizárólag azért éri meg jelen lenni, hogy a vendégköröd építsd, hisz ez ugyanolyan referencia a cégek számára is. Ha egy brand azt látja, hogy aktívan pörögsz az online térben, előbb vagy utóbb, de felfigyel rád, és a végén azon kapod magad, hogy több oldalról is kapod a jobbnál jobb ajánlatokat. Extra ajándékok, kedvezmények, életre szóló szakmai utazások – ki ne vágyna erre? Hisz hiába imádunk mindent, ami fodrászat, ha megragadunk a mókuskerékben, sajnos hamar eljuthatunk a kiégés állapotához. Muszáj néha átlépni a komfortzóna határait, és megmutatni, hogy mennyire belevaló szakember vagy az élet minden területén!

Fejlődj velünk!

A Fodrászinfó éppen azért jöhetett létre, mert mindig is hittünk a fodrászat erejében, művészetében, a szakemberek sokoldalúságában. Minden nap azért dolgozunk, hogy megmutassuk a világnak, hogy milyen csodálatos közösség az, ami a megélhetésén túl, egyszerre tekint szívügyeként is arra, amit csinál. Ha az olló mellett a digitális eszköztárad is ügyesen forgatod, biztos lehetsz benne, hogy felfigyelünk rád, és az alkotásaid megosztásával segítünk a fejlődésben:

mind az Instagram-feedünkben,

mind a Fodrászinfó hivatalos Facebook oldalán.

Képek: Maryannweeks, Style magazines, Shopify