Keresés

Patrick Cameron

Patrick Cameron fodrászikon, az alkalmi frizurák specialistája.

Amikor a fodrászok világszerte inspirációt keresnek a hosszú haj elkészítéséhez, általában egy embert keresnek kreativitás, inspiráció és motiváció gyanánt, ez pedig nem más, mint Patrick Cameront.

Patrick Cameron pályafutása

Miután a világ négy sarkát többször is bejárta, Patrickot a kollégái a hosszú haj vezető neveként ismerik el. Mióta 1987-ben Új-Zélandról az Egyesült Királyságba érkezett, Patrick a Wella Professionals globális márkával dolgozik együtt. Patrick a tökéletes szakember, aki a fodrászokat is inspirálja az oktatás egyedülálló keverékével és azzal a fantasztikus képességével, hogy még a legbonyolultabb frizurát is könnyedén elkészíti. A színpadi előadásainak közönségét mindig lenyűgözi az a színházi és szórakoztató elem, amelyet Patrick a show-műsoraiba belevisz.

Patrick rendszeres előadója a legrangosabb globális fodrászati rendezvényeknek, így a Cosmoprof-on, az IBS-en, a Fodrászati Világkongresszuson, az Alternative Hair show-n, a World Championship-en, a London Hair Collections-en, a Sydney-i Világkongresszuson, a Looks in Riminiben, az Osztrák Hajkongresszuson, a Salon Look-on és a Salon International-on Londonban is bemutatta tudását.

Az oktatás minden fodrász növekedése és fejlődése szempontjából kiemelkedő fontosságú. Patrick szenvedélye, hogy növelje a tudatosságot a hosszú hajjal való öltözködés terén, és eloszlassa azt a mítoszt, hogy ez bonyolult. Inspirálja a fodrászokat szerte a világon, hogy olyan sikereket érjenek el, amelyeket soha nem gondoltak volna lehetségesnek.

Patrick online digitális oktatása a lockdown alatt született és csiszolódott. 2020 márciusától, amikor a Covid átvette a hatalmat, Patrick minden hétfő este élőben, globálisan, több ezer emberhez szólt a Facebookon és az Instagramon, és elérhetősége a mai napig folyamatosan növekszik és növekszik. Platformja, az Access Long Hair az iparág vezető oktatási célpontja, amely lehetővé teszi a fodrászok számára, hogy készségeiket pénzzé tegyék.

Patrickot ma már a hosszú haj öltöztetésének legjelentősebb tartalomkészítőjeként üdvözlik.

Patrick Cameron

Filozófiája, hogy összekapcsolja az iparágat, a kreativitás erejét felhasználva segít a koncentrációban és pozitív módon önbizalmat ad, az iparágunk által valaha látott egyik legnehezebb időszakban.

Patrickot Őfelsége, II. Eruzsébet királynő MBE kitüntetésben részesítette a brit fodrászathoz való hozzájárulásáért, különösen a Covid 19 idején.

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb kérdéseket, amelyeket Patricknek az évek során készített interjúk során feltettek. Íme néhány közülük és Patrick válaszai:

HOL SZÜLETTÉL?

“Egy Lower Hutt nevű helyen születtem, Új-Zélandon.”

MIKOR KEZDTÉL EL FODRÁSZKODNI? MINDIG IS FODRÁSZ AKARTÁL LENNI?

“Nem akartam mindig fodrász lenni. Igazából későn kezdtem. Csak a húszas éveim elején kezdtem el a képzést. Amikor otthagytam az iskolát, a zene és a művészet volt a szenvedélyem, és grafikusként dolgoztam, amikor véletlenül elhaladtam egy fodrászszalon mellett szülővárosomban, az új-zélandi New Plymouthban. Betelefonáltam, hogy megkérdezzem, tartanak-e fodrász tanfolyamokat. A fodrászat mindig is érdekelt.

Mondanom sem kell, hogy elkezdtem egy 8000 órás tanfolyamot, imádtam, és végül 8 évig maradtam. Minden fodrászversenyre beneveztem a környékemen, és elértem, amit akartam. Abban az időben a legtöbb női ügyfelemnek hosszú haja volt, és azt akarták, hogy ez így is maradjon. Soha nem voltam elégedett azzal, hogy csak vágtam és szárítottam, így amikor csak lehetőségem volt rá, mindig “feldíszítettem” a hajukat. Ez volt az, amiben igazán ki tudtam tűnni, és nem telt el sok idő, mire az összes esküvői időpontot, menyasszonyok, koszorúslányok és az összes party-look munkát megkaptam.”

KI VOLT A MESTERED?

“Egy Lyndsay Loveridge nevű csodálatos hölgynél tanultam Új-Zélandon, New Plymouthban.”

KI A LEGINSPIRÁLÓBB SZAKTEKINTÉLY AZ ÉLETEDBEN?

“Ennyi év után is őszintén mondhatom, hogy Lyndsay Loveridge a mentorom és a legnagyobb inspirációm. Amikor hazatérek, mindig sok időt töltök vele. Megbeszéljük az ötleteinket és az életem irányát; nagyon jól ismer engem, ami azt jelenti, hogy nagyszerűen lát és irány mutat nekem. Szerintem mindannyiunknak szüksége van egy ilyenre. A képzési éveim alatt Lyndsay volt az, aki kinyitotta előttem az ablakokat, és megmutatta, hogy mit kínál az élet.”

MIKOR ÉS MIÉRT DÖNTÖTTÉL ÚGY, HOGY ANGLIÁBA KÖLTÖZÖL, ÉS A HOSSZÚ HAJAK ELKÉSZÍTÉSÉRE SPECIALIZÁLÓDSZ?

“Nem az volt a tervem, hogy a hosszú hajakra specializálódom. Az volt a célom, hogy több tapasztalatot szerezzek Londonban. Ugyanabban a szalonban dolgoztam Új-Zélandon 7 évig, mielőtt végül Londonba indultam. A lehetőségek földje általában sosem a sajátod, általában máshol bontogatod a szárnyaidat. Amikor 1987-ben Londonba érkeztem, sikerült stylistként elhelyezkednem egy jól ismert szalonban, mielőtt felajánlottak egy művészeti igazgatói állást egy nagy szaloncsoportnál.

Ott jöttem rá, hogy a hosszú hajak “öltöztetése” (tehát az alkalmi frizurák készítése) nem olyasmi, amit a fodrászok annyira csinálnak vagy szeretnek. Pedig rengeteg ügyfél kérte ezt a szolgáltatást akár esküvőkre, akár partikra. Elkezdtem a hosszú fodrászatot tanítani a tanterv részeként. A Wella Professionals termékgyártó cég néhány alkalommal látta, hogy hosszú haj órákat tartok, és felkértek, hogy tartsak nekik néhány szemináriumot. Valójában minden ott kezdődött.”

Patrick Cameron az alkalmi frizurák nagykövete

MESÉLNÉL NEKÜNK ARRÓL, HOGYAN JUTOTTÁL FEL A CSÚCSRA, ÉS HOGYAN MARADTÁL OTT?

“Kemény, kemény munka a nevem ismertté tételében. Sok időbe telt. Jó időben jó helyen voltam, de ez nem egy éjszaka alatt történt. Néhány évvel azután, hogy Angliába érkeztem, volt szerencsém találkozni az üzlettársammal, Sue Callaghannel. Ő volt annak a fodrászcsoportnak a marketingmenedzsere, amelyhez 1990-ben csatlakoztam. Nagyjából abban az időben döntöttem el, hogy szeretném felépíteni a nevemet, és megkértem őt, hogy szálljon be velem az üzletbe, hogy segítsen elérni a céljaimat.

Ez meghatározó volt a karrieremben, és valószínűleg ez volt életem legjobb döntése. Sue és én azóta is együtt dolgozunk. Ami a csúcson maradást illeti, azt hiszem, minden arról szól, hogy újra feltaláljam magam, és gondoskodjak arról, hogy a munkám és a műsorok minden évben frissek legyenek. Fantasztikus új fodrászok lépnek a nyomdokaimba, és úgy gondolom, hogy most sokkal nehezebb, mint valaha, ha valaki más akar lenni, ki szeretne tűnni.”

HONNAN SZERZED AZ INSPIRÁCIÓT?

“Folyamatosan kérdezik tőlem, hogyan vagyok képes évről évre egyre egyedibb stílusokat létrehozni. A válasz, amit a legértelmesebbnek találok, az, hogy minél inkább megosztod az ötleteidet másokkal, annál több hely marad a kreativitásnak. Szinte olyan, mintha véges mennyiségű kreativitás lenne, amit egy időben az agyadban tudsz tartani, és csak az ötletek megosztásával tudsz továbblépni, és teret engedni az új inspirációnak. Az ihletet többféle forrásból merítem. Elég szerencsés vagyok ahhoz, hogy beutazzam a világot, és ezt a munkámmal is folytatom, így az inspiráció bárhonnan származhat, akár egy hongkongi utcáról vagy egy egyiptomi naplementéről. Imádom a filmeket is, és néha egyszerűen London utcáiról veszek mindent, ahol élek, onnan kapok egy-egy ötletet.”

ANNAK, AKI A HOSSZÚ HAJRA SZERETNE SZAKOSODNI, MILYEN TANÁCSOT ADNÁL?

“Szerintem a fodrászatot hagyományos módon kell megtanulni. Minden szempontból ismerni kell a mesterséget. A vágás és a színezés megtanulása mind fontos részei annak, hogy profi fodrász váljon belőlünk, és úgy gondolom, hogy a fodrászat minden aspektusában és régiójában tiszteletet kell szereznünk, mielőtt úgy döntünk, hogy a hosszú hajak készítésére, alkalmi frizurákra specializálódnánk.

Vegyünk részt minél több tanfolyamon, és gyakoroljunk, amikor csak tudunk. Úgy gondolom, hogy a hosszú haj fodrászatának elsajátításában az egyik nehézséget az jelenti, ha olyan szalonba kerülünk, ahol a hosszú haj fodrászatát nem kínálják szolgáltatásként. Ma már vannak erre tanfolyamok, meg kell találni és ez irányba haladni.”

A MŰSORAID INFORMATÍVAK, ÉS NAGYON SZÓRAKOZTATÓAK IS. MENNYIRE FONTOS SZERINTED A SZÓRAKOZTATÓ RÉSZ?

“Nagyon fontos. Szeretek fellépni, és igyekszem ötvözni az oktatást és a szórakoztatást. Igyekszem más és egy kicsit eredeti lenni abban, amit csinálok. Rövid a koncentrációs képességem, ezért azt hiszem, elvárom, hogy a többi fodrász is olyan legyen, mint én.

Csak annyi információt tudsz befogadni, amennyit akarsz, ezért ilyenkor egy kicsit felpörgetem az előadást, és talán csinálok valami kicsit mást a színpadon, csak hogy fenntartsam a közönség figyelmét. Emellett szeretném szórakoztatóvá tenni a tanulási élményt, mert ez szórakoztató.”

Patrick Cameron egyedi alkalmi frizura kollekcióval rukkol elő minden évben

MIT GONDOLSZ, MITŐL LESZ JÓ EGY FRIZURAFOTÓ?

“A jó kommunikáció a fotóssal. A modellel. A megfelelő történet megalkotása. A jó megvilágítás megmutatja a haj meghatározottságát.”

1987 ÓTA DOLGOZOL A WELLA PROFESSIONALS-SZEL, EZ ELÉG HOSSZÚ IDŐ AHHOZ, HOGY EGY TERMÉKGYÁRTÓ CÉGHEZ KÖTŐDJ, NEM GONDOLOD?

“Nagyon boldog vagyok, hogy a Wellával dolgozom. Amellett, hogy hiszek a termékeikben, olyan professzionális cég, amellyel megvan a szoros kapcsolat és olyan jól menedzselik a rendezvényeiket is.”

MIÉRT NINCS SAJÁT SZALONOD?

“Soha ne mondd, hogy soha; de az életemnek ezen a pontján még mindig nemet mondanék egy szalonra. Az évek során volt néhány hihetetlen lehetőségem volt arra, hogy nyissak egy Patrick Cameron szalont London központjában, de minden alkalommal nemet mondtam. Úgy döntöttem, hogy inkább egy oktatóiskolát vezetek. Úgy gondolok magamra, mint egy fodrász fodrászára. Imádok képezni, bemutatókat, szemináriumokat, fotózásokat és tv-munkákat tartani. Hosszú időbe telt, mire elértem azt az életminőséget, amivel elégedett vagyok. Nem hiszem, hogy egy szalon vezetésére is elég időt tudnék fordítani. Szeretem, amit csinálok, és úgy érzem, a jutalmam az, hogy segíthetek a többi szakembernek. Ez az, amihez a legjobban értek.”

MESÉLJ A LONDONI GYAKORLÓISKOLÁDRÓL.

“1997-ben nyitottam meg a képzési iskolámat. Ez a Wella londoni stúdiójában található. Kétnapos intenzív tanfolyamokat kínálok egyszerre legfeljebb 15 tanulónak. Az Egyesült Királyságból és a világ minden tájáról érkező fodrászok vesznek részt ezeken a tanfolyamokon, és ez lehetőséget ad nekik arra, hogy egy az egyben velem dolgozzanak. A hagyományos stílusoktól kezdve a menyasszonyi és a modernebb – nagyon kommersz – megjelenésig terjednek a tanfolyamaim. Szórakoztató és kötetlen a légkör, és a 2 nap után a tanítványaim legalább 8 stílussal meg tudnak ismerkedni.”

MIÉRT GONDOLOD, HOGY A FODRÁSZOKNAK ÉRDEMES ELSAJÁTÍTANIUK A TUDÁSODAT ÉS MEGVENNIÜK A KÖNYVEIDET?

“A tapasztalat azt mutatja, hogy ha egyszerűen és módszeresen, lépésről lépésre közelíted meg a hosszú hajat, ugyanúgy, ahogy a hajvágást is megtanultad, akkor az eredmény magáért beszél. A könyveimmel a tudás és a képzés révén további magabiztosságot adok, és remélhetőleg az olvasóimnak is adok néhány új ötletet, amelyek jó szolgálatot tesznek majd nekik. A könyvek és a videóim csak iránymutatások, amelyeket a fodrásznak követnie kell. Amint elsajátították az alapvető technikákat, megalkothatják saját stílusukat, és rányomhatják munkájukra a kreativitás és az eredetiség saját bélyegét.”

MIT TANÁCSOLNÁL AZOKNAK A FODRÁSZOKNAK, AKIK ESETLEG A NYOMDOKAIBA SZERETNÉNEK LÉPNI?

“Azt hiszem, azt tanácsolnám mindenkinek, aki hozzám hasonlóan szeretne dolgozni, hogy találjon valamit, amiben jó, pl. hajfestés, hajvágás vagy akár hosszú haj, és abban az adott területen jeleskedjen. Ne csak jó legyen benne – hanem nagyszerű! Ha nem hisz önmagában, senki más sem fog. A jó képzés a kulcsa iparágunk jövőbeli sikerének. Tanuljon az idősebbektől, tartsa a lépést az új divatirányzatokkal és technikákkal, és alakítsa ki saját identitását. Ne feledje, hogy a divat egy körforgás - körbe-körbe jár. Én pedig mindig figyelni fogok rátok.”

Forrás és képek: Patrick Cameron