Keresés

Raszta frizura - hogyan tovább? (2. rész)

Raszta frizura témában cikkezünk!

Hogyan tovább raszta hajjal? Egy idő után sokan szeretnének megszabadulni tőle vagy éppen változtatni rajta. Ez lehet szociális nyomás vagy egyszerűen csak a frizuraváltás gondolata. Akárcsak előző cikkünkben, a raszta frizura témájában ezúttal is Vörösné Nagy Enikő segített, aki maga is a környezete hatására változtatta meg raszta haját nyolc év után. Bár ma már kevesebb raszta hajat készít, több éves tapasztalatával a raszta megszüntetésének és lehetséges változtatásainak kapcsán is segített nekünk.

Raszta frizura megszüntetése

Akárcsak a raszta haj elkészítése, a megszüntetése is időigényes munka. A legfontosabb tényező, hogy szárazon, bármilyen kemikália nélkül kezdjünk neki a bontásnak. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a készített raszta haj bontása könnyebb feladat, mint a természetesen kialakult rasztáé.

„Tincsenként, szálanként kell nekifogni a bontásnak. Én egy fém végű Still fésűvel szoktam elvégezni, de van aki horgolótűvel szeret bontani! Szépen, fokozatosan és sok-sok türelemmel kell végigcsinálni” – emelte ki Enikő.

A raszta haj szoros tupírozással, horgolással készül így a bontás után természetesen megviseltté válik a haj. Technikától és szakembertől is függ, de a haj a horgolás során töredezhet, kócolódhat, gubancolódhat. Enikő szerint érdemes a kibontás után visszavágni a hajat, illetve elvégezni a szerkezeti-helyreállítást. A szakember azonban nem tántorít el senkit a raszta frizura viselésétől:

„Ennek ellenére természetesen helyrehozható és gond nélkül viselhető a haj! Még nekem is meglepően jó állapotban volt miután kibontottam – pedig 8 év hosszú idő” – mesélte.

Raszta hajjal hosszú távra!

Ahogy előző cikkünkben is megírtuk, raszta hajjal érdemes hosszú távra tervezni. Gondoljunk bele: a végeredmény egy megviselt haj. Egy kéthetes kipróbálás miatt nem biztos, hogy érdemes belevágni. Van azonban néhány dolog, amit jó, ha tudunk, ha változtatni szeretnénk raszta frizuránkon:

  • A raszta frizura kipróbálható ún. műrasztaként. Ez fonással kerül fel a hajra és szilikon gumival kerül rögzítésre. Ennek időtartama kb. 1-3 hónap, ami alatt megtapasztalhatjuk, hogyan is állna nekünk a raszta haj!
  • A raszta frizurába is helyezhető szinte bármilyen díszítés, legyen szó cérnadíszekről, ékszerekről vagy fa kiegészítőkről.
  • Ha túl rövidnek találod raszta tincseidet, azok könnyedén meghosszabbíthatók igazi vagy szintetikus haj segítségével. Ezáltal azonban egyesek haja meggyengül a sok súly alatt, ezért ezekben az esetekben oda kell figyelni.
  • A raszta haj is festhető és színezhető. Egyes esetekben a színezés hosszadalmasabb művelet, de kivitelezhető.

Raszta frizura – csak a képzelet szab határt

A raszta hajnak valójában csak a képzelet szab határt. Minden tényezőt gondolj végig, akár a raszta elkészítésén, akár a megszüntetésén gondolkozol. A RockStar Alternatív Hajszalon örömmel várja vendégeit, akik raszta hajra vágynak. Ezeket jelenleg nagyrészt Fárkó Fanni készíti.

Képek: Vörösné Nagy Enikő

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)