Keresés

Raszta haj - így viseld! (1. rész)

Két cikkben összegezzük a tudnivalókat a raszta haj kapcsán!

A raszta hajról általában Afrika vagy Jamaica jut eszünkbe, esetleg a reggae zene, vagy néhány világhírű énekes vagy színész. Mi igyekeztünk szakmai szemmel is körbejárni a témát legyen szó a vendégek vagy épp a szakember nézőpontjáról. Ebben Vörösné Nagy Enikő, a RockStar-Alternatív Hajszalon fodrásza segített, akinek több éves múltja van a raszta haj terén.

Raszta haj elkészítése

Raszta hajat szinte bármilyen személyiségű ember viselhet és nagyon sokan viselnek is. A fiatalabb generációk közül sokan viselik egy-egy sztár miatt, de viselője lehet rapper, hippi, esetleg tanár vagy akár ügyvéd. A kulcs az, hogy tudni kell szépen viselni. Mindenre akad példa. Raszta frizurát bármilyen típusú hajból lehet készíteni, de vannak olyan hajtípusok, amelyekből könnyebb. Ilyen például az

  • igénybevett haj,
  • afro haj.

A raszta haj elkészítésének ideje hajhossz- és hajtípusfüggő, de múlik a haj mennyiségén is. A mai raszta trendről Vörösné Nagy Enikő így nyilatkozott:

„Ha a mai fiatalok divatjából indulok ki, csak a fej felső részén van a rasztázandó haj, máshol körbe van nyírva. Ez kb. 2-4 óra alatt elkészül. Egy teljes haj készítése azonban akár 8-16 órát is igénybe vehet! Ez attól függ, hogy milyen hosszú és mennyi hajból kell dolgozni, illetve milyen gyors a raszta hajat készítő szakember.”

Raszta haj ápolása és karbantartása

Van néhány irányelv, amelyet érdemes szem előtt tartani, ha raszta hajat viselünk:

  • szedjük szét a töveket (az összenövés elkerülése végett),
  • néha sodorjuk a tincseket saját magunknak is,
  • hetente vagy kéthetente mossunk hajat mentes samponnal,
  • használjunk balzsamot a tincsek végére

Bár a raszta hajat maga a technika tartja össze, a fenti szempontok figyelembevételével segíthetünk a frizura szépségének megőrzésében. Ha mi magunk is karban tudjuk tartani a raszta hajat a fodrász által elmondottak szerint, akkor elegendő évente egyszer elmenni a fodrászhoz. Ha szeretnénk, hogy inkább biztos kezek tartsák karban a hajat, akkor havonta érdemes ellátogatni a szalonba. Ilyenkor megtörténhet az összenőtt tincsek szétválasztása, ha szükséges, akkor a tincsek áthorgolása is.

Összefoglalva: Ha tehát raszta hajban gondolkozunk, mindenképp tartsuk szem előtt, hogy bár első látásra igénytelen hajnak tűnik, kell vele foglalkozni. Érdemes figyelmet fordítani a haj megfelelő ápolására és karbantartására és érdemes hosszú távban gondolkoznunk a raszta hajat illetően.

A raszta hajat körüljáró cikkünk következő részében a raszta haj megszüntetését járjuk körül!

Képek: Vörösné Nagy Enikő

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)