Keresés

Szikriszt József: "Sok hiányosságot látok a festési alapok terén!"

A Fodrász válaszol sorozatban: Szikriszt József!

A beszélgetés készítésekor nem volt könnyű dolgom, hiszen Szikriszt Jocival korábban a Fodrászinfó Podcast-ben is átfogóan beszélgettünk. Azoknak azonban, akikhez esetleg nem jutott el az epizód, most ismét lehetőségük nyílik arra, hogy megismerjék Joci karrierjét és munkásságát.

1. Bár sok helyen elmondtad, most sem úszod meg: hogyan lettél fodrász?

A szüleim „normális iskolába” szerettek volna járatni. Ezt a megfogalmazást én sosem értettem, hiszen a fodrásziskola is normális. Eléggé vonzódtam a fodrászszakmához, nem volt bennem kétség afelől, hogy ezt szeretném csinálni. Az unokatestvéreim a vendéglátás és a turisztika területén dolgoznak, ők etalonnak számítottak a családban. Édesapám vasutas volt, mozdonyokkal foglalkozott. Ez az, amit én egészen biztosan nem szerettem volna. A fodrászvilág azonban már gyerekkoromban elvarázsolt. Azt nem tudtam, hogy pontosan mit csinálnak ott a nők, de éreztem és láttam, hogy az valami nagyon szép és tiszta.

Amikor a fejembe vettem, hogy fodrász szeretnék lenni, az nagy kihívást jelentett a szüleimnek. Drágák voltak az eszközök és mestert sem volt egyszerű találni. Szerencsére a szüleim támogatását szinte azonnal ki tudtam egészíteni az otthon fusizással megkeresett pénzzel. Az eszközeimet magamnak vettem.

2. A JOICO márka is egészen korán közel került hozzád, igaz?

Igen. Amikor megismertem a mesteremet, akkor világossá vált, hogy ez egy nagyon komoly szakma, amiben lehet versenyezni és olyan minőségi termékekkel dolgozni, mint a JOICO. Amikor nála gyakoroltam, már egy másik márkával dolgozott ugyan, de nálam mindig első helyen állt a JOICO. A versenyeken szükségem volt egy szponzorra, így megkerestem a JOICO akkori disztribútorát, Temesváry Károlyt, aki készséggel segített is. Sikeres voltam a versenyeken, így összekapcsoltam a JOICO-val való munkát a sikerrel.

3. Neked nem voltak kikacsintásaid más márkák felé?

Amikor a mesterem Lakméval kezdett dolgozni, akkor azt is használtam. Az otthoni munkák során és a komolyabb versenyzés előtt szinte minden márkát kipróbáltam, de valahogy mindig a JOICO mellett kötöttem ki, annál jobbat nem találtam. Amikor aztán a szponzorom lett a márka, onnantól természetesen csak azzal dolgoztam.

A fodrásziskola után Temesváry Károly erősen invitált a JOICO oktatócsapatába, erre azonban még nem éreztem késznek magamat. A mesteremmel akkoriban elmentünk Olaszországba egy Nexus oktatásra, ahol annyira rossz volt az oktató, hogy meghozta az önbizalmamat. Ennél talán még én is jobban oktatnék.

4. Azóta is benne vagy az oktatásban. Mikor volt a fordulópont?

A Nexus után vissza szerettem volna térni a JOICO-hoz, azonban Temesváry Károly csak azzal a feltétellel engedte ezt, hogy oktatóvá válok. Megszervezett nekem egy hollandiai utat, ahol a JOICO központjában tanulhattam. Örültek nekem, hiszen a legtöbb résztvevő más márkáktól igazolt át, sokféle tudás volt a fejükben, én azonban kezdőként tökéletes "katonájuk" lettem, hiszen nem voltak még berögzött rutinjaim.

5. Milyen volt elkezdeni oktatni a hazai szakembereknek?

Gajdos Lászlóval voltunk kint Hollandiában, rögtön elhatároztuk, hogy ezt a technológiát és tudást át szeretnénk adni a magyar fodrászoknak. Laci vállalta a business és a kereskedelmi részt, én pedig a szakmait, így újra bevezettük a márkát itthon.

A JOICO oktatások mellett szervezek márkafüggetlen hajfestési képzéseket is. Ez abból adódik, hogy sajnos nagyon sok hiányosságot látok a festési alapok terén: hajanatómia, színkör, színkeverés. Ez az első időkben inspirációs tréningként működött, azonban mostanra felépült egy többrészes oktatási rendszer a hajfestés alapjaitól a színkorrekcióig.

Kezdetben nehézséget okozott, hogy szinte mindenki idősebb és tapasztaltabb volt nálam, akiket meg kellett győznöm arról, hogy valamit tudok. Bizonyos esetekben jobban is tudom az alapokat, mint aki húsz éve fodrász. Alapvetően kétféle fodrász jár oktatásra: aki fejleszteni szeretné magát, és akit a főnöke elküldött. Általában az utóbbiakkal van több probléma, mert az esetek többségében nem is akarnak ott lenni.

A hazai oktatásokon kívül a covid után elkezdtem Szlovákiába járni. Ma már mondhatom, hogy rendszeres vendége vagyok a JOICO Slovakia disztribúciójának. Ennek oka, hogy Szlovákiának nincs saját oktatócsapata, én viszont nem csak közel vagyok, de még angolul is képes vagyok tanítani. Szóval immár rendszeresen tartok ott termék bevezetéseket, illetve JOICO festő tanfolyamot. Ennek sikere miatt már a cseh JOICO is meghívott egy alkalommal és terveznek idén is vissza hívni.

6. Említetted korábban a versenyzést is. Ezen a területen mi változott az évek alatt?

Nekem még megmutatkozási lehetőséget jelentett a versenyzés. Úgy érzem, hogy az utolsók között voltam ilyen tekintetben. Néhány évvel később kezdett elterjedni az internet, ma pedig már hódít a közösségi média. Egy mai tanulónak már nincs szüksége versenyzésre. Ha kiteszi a munkáját Instagramra, megszerezheti a kellő ismertséget és a követőket is.

Nekem erre nem volt lehetőségem. Szerettem volna, ha nevem van a szakmában, hiszen egy magas minőségű márkát szeretnék képviselni. Erre a versenyzés adott lehetőséget. Később egy fodrász már nem versenyezhet annyit, hiszen az ideje nagy részét felemészti a szalonmunka. A legnagyobb versenyek résztvevői pályakezdő fiatalok vagy idős fodrászok. Nekem részben ezt a versenyhiányt pótolja a zsűrizés, amit a mai napig is örömmel csinálok. Nem szakadok el a versenyzéstől, de nem kell napi nyolc órában tréningezni.

7. A szalonmunka során a hajfestés lett a hozzád leginkább közelálló ága a szakmának. Mennyire nehéz lépést tartani a folyamatos változásokkal ezen a területen?

Valójában a festés világába a JOICO által sodródtam bele, nem választottam azt. Hajat vágni is szeretek, versenyeken pedig fésülés kategóriában indultam. A JOICO-nál azért könnyű lépést tartani az újdonságokkal, mert nem vadonatúj technológiákkal dolgozunk, hanem a meglévőket fejlesztjük tovább folyamatosan. A jelenleg használt technológiák korábbi verzióit használtam már, így könnyebben tudok alkalmazkodni a továbbfejlesztésekhez is.

Természetesen előfordul az, hogy oktatóként valami olyasmivel találkozom, amivel nem értek egyet vagy éppen nem tetszik. Ilyenkor azonban az a feladatom, hogy ezt az ellenérzést átugorjam és a lehető legjobb tudásom szerint ismertessem az újdonságokat akár a kollégáknak, akár a vendégeknek. A trendekkel is ez a helyzet. Időről-időre ismétlődnek, újra előtérbe kerülnek. Emberként pedig nem vagyunk egyformák: én például nem szeretem a tartós hullámokat népszerűsíteni, de ha újra divatba jön, akkor muszáj, mert valaki erre lesz kíváncsi.

8. Maga a fodrászközeg is változik az idők során, nem igaz?

Így van. Mindig jönnek új szakemberek a fiatal generációból, őket tanítani pedig mindig egy új kihívás. Nekem is meg kell tanulnom úgy megszólítani a fiatalokat, hogy az hatékony legyen. Ma már elengedhetetlen, hogy a közösségi médiában is jelen legyünk. Nem szeretnék azonban részt venni a vicces vonalban a szakmai oldalammal. Az én fő célom az edukáció.

9. Milyen újdonságokkal készül idén a JOICO?

Bővül, illetve fejlődik a Defy Damage termékcsalád. A két új termék valamivel különlegesebb, mint az eddigiek, tökéletesen kiegészíti a már meglévő termékcsaládot. A másik újdonság egy minden-mentes, fenntartható termékcsalád. A JOICO mindig is nagy hangsúlyt fektetett a környezetvédelemre: lebomló zacskókat és újrahasznosított dobozokat használunk, a termékek gyártása is megújuló energiaforrások segítségével történik. Az idei újdonság egy egész termékcsalád samponokkal, balzsamokkal és formázókkal, amelyek mindegyike vegán formulával készült. Ez is újdonság a JOICO-nál, reméljük, hogy egy újabb közönséget tudunk megszólítani vele.

Hangsúlyoznám, hogy a JOICO sosem lesz teljesen vegán márka, mert vannak olyan technológiák, amelyek nem működnek vegán közegben. Ilyen például a sikerkezelés, a K-PAK technológia.

10. Az egészség a JOICO egyik alapelve. Ennek jegyében te magad is fektetsz energiát az egészséges életmódba. Honnan ered ez?

Azt gondolom, hogy a kor hozza. Mivel már régebb óta vagyok fiatal, minden olyasmit kipróbáltam, amit egy fiatal kipróbálhat. Nem nélkülöztem semmit, viszont sok dolgot elhagytam, ami nem vitte előre az életemet. Igyekszem nagy hangsúlyt fektetni az egészséges táplálkozásra, a jógára, de a fő mozgásforrásom a konditerem és az állva evezés. Ha a teljes egészség mellett az ember haja is egészséges az már csak hab a tortán.

Képek: Szikriszt József

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)