Keresés

TikTok hajápolási trükkök - kerüld vagy sem?

A legnépszerűbb TikTok hajápolási trükkök nagy része akár ártalmas is lehet a hajra!

Az utóbbi időben a TikTok és más közösségi média felületek jó lehetőséget biztosítottak a trendek, hajápolási rutinok vagy trükkök terjedésének. Ezek közül azonban nem mindegyik tudományosan alátámasztott, sőt egyes kutatások szerint némelyik akár ártalmas is lehet a hajra.

A Superdrug Online Doctor kutatása szerint Nagy-Britanniában a 16-34 éves korosztály 50%-a keres hajápolási trükköket a TikTokon. A felmérést végzők kétezer embert kérdeztek meg, hogy szerintük melyek a legnépszerűbb hajápolási trendek. A három dobogós pedig:

  • a rozmaringolaj,
  • az almaecetes öblítés,
  • a Hair Cycling (pontos fordítást nem találtunk)

Bár a felmérésben vizsgált 15 hajápolási trükkből kilenc ártalmasnak mondható, néhány azonban orvosilag valóban ajánlott módszer. Íme egy rövid gyűjtés a TikTok hajápolási trükkökből:

Hajápolási trükkök - hatásos vagy sem?

Rozmaringolaj

A különböző növényi olajokat Dr. Rajput valóban ajánlja az embereknek. Ennek egyik verziója, hogy nem csupán a hajvégekre, hanem a fejbőrre és a teljes hajhosszra is bőséges mennyiségű olajat viszünk fel. A nagy mennyiségű olaj segít megőrizni a haj fényét és megelőzheti a töredezést.

A rozmaringolaj és a ricinusolaj használata orvosilag jóváhagyott trendek. Fejbőrre felvíve javítja a vérkeringést és erősíti a hajat. Az azonban fontos, hogy olyan organikus olajokat válasszunk, amelyek hidegen sajtoltak.

Almaecetes öblítés

TikTok felhasználók tízezrei néznek az almaecetes öblítésről szóló tartalmakat. A módszertől a fejbőr pH értékének kiegyensúlyozását és kevesebb korpásodást remélnek. A brit felmérésben résztvevő szakértő, Dr. Matee Rajput azonban annak ellenére, hogy ez a hajápolási trükk nem ártalmas a hajra, javulást ne várjunk tőle.

Bár a fenti hajápolási trükkök orvosilag ajánlott technikák, a professzionális fodrászat azonban sok esetben ellenzi őket. Fodrászati szakmagazinként nem tisztünk dönteni a kérdésben, azt azonban ajánljuk, hogy a trükkök kipróbálása előtt konzultálj a fodrászoddal! :)

TikTok hajtrükk: Hair Cycling

A HairCycling egy gyors ütemben terjedő TikTok trend, amelyet rengetegen próbálnak ki annak ellenére, hogy veszélyes lehet a hajra. A trend lényege, hogy különböző termékeket váltogatunk a hajápolás során 4-5 napos rendszerben. Dr. Rajput így fejtette ki ennek a trendnek a veszélyét:

„Nincs bizonyíték arra, hogy ez a trend javítja a hajnövekedést vagy megelőzi a hajhullást. Ráadásul így a vegyi anyagok többféle változatát használjuk a fejbőrön. Az ellenőrizetlen rendszeres váltogatás fejbőrirritációhoz vezethet.”

A fejbőrirritáció pedig hosszú távon gyulladást okozhat, amely megzavarja a haj növekedési ciklusát, lelassítja a hajszálak természetes növekedési folyamatát.

A TikTokon talált hajápolási trükkökkel tehát legyünk óvatosak, konzultáljunk fodrászunkkal, hiszen egy professzionális fodrásztermék is kiváló hatást gyakorol a hajra és a fejbőrre. Csupán meg kell találnunk a számunkra megfelelőt!

Felhasznált forrás: HJI

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)