Keresés

Új AirWrap bevezetés: interjú Jake Reynolds-szal, a Dyson vezető tervezőmérnökével

A cég új AirWrap termékéről beszélgettünk és a kulisszák mögé tekinthettünk.

EBBEN A CIKKBEN

01Kívülről nézve álom munkát végzel egy nagyszerű cégnél. Hogyan kezdtél a Dysonnál dolgozni és pontosan mi a feladatod?02Most milyen feladatokat látsz el a cégnél?03A Dysonnal a hajápolás kapcsán UI szempontból hol volt a fókusz, mikor odakerültél?04A Dyson termékpalettája elsőre szerteágazónak tűnik: porszívók, hajápolás, légtisztítók. Miért éppen ezek a területek kerültek kiválasztásra?05A hajápolással kapcsolatban mi volt a problémafelvetés?06És a Dyson termékek hogyan javítanak a hajformázáson anélkül, hogy ilyen magas hőfokot használnának?07Az új AirWrap multi-styler kapcsán a Coanda-hatást alkalmazzátok, de mi is ez pontosan?08A Corrale hajvasalónál mi volt az áttörés? Hiszen alapvetően a hajvasalás technológiája is a magas hőhatást használja a haj formázásához. 09A Dyson legújabb terméke a továbbfejlesztett AirWrap. Miért volt szükség a továbbfejlesztésre?10Van egy jelentős változás az új AirWrap-ben, mi az?11A hajápolási termékek előállítási folyamatára, és aztán a tesztelésére lennék még nagyon kíváncsi. Mi a folyamat?12Már most is fenntarthatóan működik a cég, de van-e még valamilyen lépés vagy cselekvés a fenntarthatóság felé?13Miben különböznek a professzionális és a nagyközönségnek gyártott hajápolási termékek a Dysonnál?14Mennyire inspiráló a munka James Dysonnal, a feltalálóval, a cég alapítójával?15Jelenleg is zajlanak fejlesztések a hajápolás területén belül?

Szeptemberben egy nagyszabású rendezvényen vettünk részt, ahol a Dyson új AirWrap hajápolási terméke került bemutatásra. A Dyson cég elkötelezett a technológiai innováció mellett, minden egyes termékének megalkotásával a felhasználói élmény javítása a cél. Legújabb interjúnkban Jake Reynolds-szal, a Dyson vezető tervezőmérnökével beszélgettünk, aki bepillantást engedett a kulisszák mögé: a tervezési fázis első lépésétől az utolsóig.

Kívülről nézve álom munkát végzel egy nagyszerű cégnél. Hogyan kezdtél a Dysonnál dolgozni és pontosan mi a feladatod?

Valóban az. A londoni Imperial College-ban végeztem az alapdiplomám, amikor jelentkeztem egy gyakornoki állásra, ahová három hónapra fel is vettek. Ebben az időszakban a szakterületem a UI lett. (UI = user interface, azaz a felhasználói felület vizuális megjelenítése – a szerk.) Majd folytattam a mesterképzésemet, és amikor lediplomáztam abból is, újra csatlakoztam a Dyson-hoz.

Most milyen feladatokat látsz el a cégnél?

Vezető tervezőmérnökként továbbra is a hajápolás területén vagyok, de már nem csak egy adott funkcióra összpontosítok. Ma már ténylegesen és egészében az enyémek a projektek. Jelenleg is egy nagyon izgalmas projektünk van, amin szorosan egy hét fős tervezőmérnöki csapattal, és tágabb értelemben 60-70 emberrel dolgozunk együtt napi szinten. Erről sajnos semmit nem mondhatok.

Jake Reynolds, a Dyson vezető tervezőmérnöke

A Dysonnal a hajápolás kapcsán UI szempontból hol volt a fókusz, mikor odakerültél?

A Dyson első hajápolási terméke a Supersonic hajszárító volt. A kifejlesztését nagyon sokrétű vizsgálat előzte meg. Számunkra ez egy nagyon érdekes kérdéskör volt, hiszen itt nem a padlóval kerestük a közvetlen kapcsolatot (mint korábban a porszívók kapcsán – a szerk.), hanem a felhasználóval önmagával; fókuszálva arra, hogy ő hogyan kezeli a haját. Ezt követően a nagyon aprólékos dolgokra összpontosítottunk. Például arra, hogy egy adott gomb megtapintása milyen érzés. Rengeteg tesztelést és tervezési munkát végeztem ezzel kapcsolatban.

A Dyson termékpalettája elsőre szerteágazónak tűnik: porszívók, hajápolás, légtisztítók. Miért éppen ezek a területek kerültek kiválasztásra?

Ha megnézed az összes termékkategóriánkat, akkor láthatod, hogy a kapocs a hő és a légáramlás, melynek 30 éves tapasztalat birtokában szakértői vagyunk. Azt hiszem, ez azért alakult így, mert olyan nagyszerű mérnökök kezdtek el egyszerre dolgozni a projekteken, akik tudnak és szeretnek együtt gondolkodni a megoldandó problémákon. A technológia és a jövő nagy része éppen ezért fantasztikus. Tehát a mérnökök beszélgettek Jamesszel (James Dyson feltaláló, a Dyson cég alapítója – a szerk.) arról, hogy milyen problémákat kell megoldani a felhasználók számára az otthonaikban. Minden a problémafelvetésekből indult. Azokon a területeken, ahol a probléma magában foglalja a légáramlást, jó eséllyel kimagasló munkát fogunk végezni.

A hajápolással kapcsolatban mi volt a problémafelvetés?

Az, hogy a legtöbb hajápoló eszköz rendkívül magas hő alkalmazásával tud csak hatékony lenni. Azt pedig a vizsgálatokból tudjuk, hogy 150 Celsius-fok felett visszafordíthatatlanul károsodni kezd a haj; ekkor a kutikula és a cortex is sérül. A cortex, vagyis kéreg az a rész, ami a haj erősségét, színét adja, a haj formázhatóságát biztosítja. A kutikula pedig egy védőréteg, amit úgy kell elképzelnünk, mint a tetőcserepeket a házon. Ezek egymást átfedik és egymásra lapulnak. És amikor laposak és egy vonalban vannak, akkor nagyon szép fényes a haj, hiszen a rávetülő fényt nagyon jól visszaverik, és a hajszálak könnyen idomulnak és simulnak egymáshoz. Amikor azonban a kis „tetőcserepek” sztatikus töltést kapnak, tehát szanaszét állnak, könnyebben egymásba akadnak, sérülnek és törnek. Ekkor a haj fénye is rossz minőségű lesz, mert a fény nem egy sima felületről verődik vissza, hanem a repedések azt részben elnyelik.

Érdekesség az is, hogy mielőtt a hajápolás területére belépett volna a Dyson, elköltöttünk nagyjából 50 millió fontot, hogy a haj sérüléseinek okát, mibenlétét megértsük.

És a Dyson termékek hogyan javítanak a hajformázáson anélkül, hogy ilyen magas hőfokot használnának?

A Supersonic hajszárítónál intelligens hőszabályozást alkalmaztunk. Ezt úgy hívják, hogy üvegsebesség ellenállás. Alapvetően egy okos áramkör, amely másodpercenként negyvenszer is ellenőrzi a légáramlás hőmérsékletét, majd ezt az adatot visszatáplálja a fűtőberendezésbe, amely automatikusan beállítja a készüléket, hogy soha ne menjen az adott hőmérsékleti pont fölé, és közben folyamatosan működjön. Technológiáját tekintve ez egy nagyon izgalmas megoldás.

Az új AirWrap multi-styler kapcsán a Coanda-hatást alkalmazzátok, de mi is ez pontosan?

A Coandă-hatás vagy Coanda-effektus egy áramlástani fizikai jelenség, mely Henri Coandă román aerodinamikai úttörő nevéhez köthető. Ő az, aki felfedezte azt, hogy a környezetéhez képest nagyobb sebességű folyadék- vagy gázsugár követi a közeli konvex felületet is, szinte hozzátapad a felülethez. Az AirWrapnél ezt úgy alkalmaztuk, hogy amerre a levegő megy, oda megy a haj is. Tehát a Conada-effektus hatására a formázó henger köré csavarodnak a hajszálak, vagyis a levegőáramlatot használhatjuk a haj mechanikus formázásához. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy alacsonyabb hőfokot is hatékonyan használjunk, és formázzuk vele a hajat.

A gépben lévő motorokat mi magunk készítjük, amiből több mint 100 millió darabot gyártottunk már. Ezek is nagyon speciálisak, 110.000 fordulatot pörögnek percenként. Ez annyit jelent, hogy egy másodperc alatt körülbelül 1800 fordulatot tesznek meg. Bár így a levegő nagyon nagy nyomásúvá és sebességűvé válik, mégis tudjuk irányítani.

A Corrale hajvasalónál mi volt az áttörés? Hiszen alapvetően a hajvasalás technológiája is a magas hőhatást használja a haj formázásához.

A Corrale is egy nagyon újító szemlélettel készült. A munkánk során nem akartuk azt alkalmazni, ahogyan a hagyományos hajegyenesítők működnek, amik rendkívül nagy hőnek teszik ki a hajszálakat azáltal, hogy összeszorítják a két nyelvet, és az összes hajszálat átvezetik rajtuk. Arról nem is beszélve, hogy egyszerre nem is formázható nagyobb hajtömeg. A Dyson megoldása a Corrale, ami két egymás felé fordított fémlemez. Ezek egy nagyon klassz felfüggesztett elrendezésű egységben vannak, gyakorlatilag egy felfüggesztett szerelvényben. Így a lemezek képesek hajlani és mozogni. Plusz speciális kivágások vannak az oldalánál azért, hogy lehetővé tegyék számukra, hogy egy bizonyos alakban elhajoljanak. Tehát amikor valamennyi hajat vagy egy hajtincset veszünk fel, amit hatékonyan szeretnénk formázni, akkor a készülék egy helyre gyűjti a hajat, körbe fogja azt és minimális hőhatással formázza. Ez egy szabadalmaztatott, teljesen védett, egyedülálló technológia. Az eljárás lényege itt is a hő csökkentése.

A Dyson legújabb terméke a továbbfejlesztett AirWrap. Miért volt szükség a továbbfejlesztésre?

Fontos volt újra gondolni, mert nekünk nem volt elegendő, hogy az emberek „csak” 90%-a szereti. A piacon lévő termékeinket is állandóan teszteljük, monitorozzuk a felhasználói élményt. Mindig azt keressük, mit tudunk javítani, ami a tulajdonosok a felhasználók iránti empatikus kapcsolatára vezethető vissza. Az új AirWrap multi-styler célja az egyszerűbb, jobb és gyorsabb formázás, és ezt az általam említett Coanda-hatással érjük el. Azok a dolgok, amelyeket az emberek kedvelnek, nem változtak meg a termékben. Maga a termék ugyanaz, csak javítottunk pár dolgot, pl. a légáramlás szabályozásán és a kilépés szakaszán is.

Rengeteg munka van benne, és szó szerint órákat töltöttünk a laboratóriumban például hangvizsgálattal. Az akusztikai értéket néztük, mindazt úgy, hogy ne veszítsünk sebességet, és mégis nagyon intenzív, ténylegesen nagy légáramlás jöjjön ki a termékből.

Van egy jelentős változás az új AirWrap-ben, mi az?

Az új AirWrap-nél a henger az, ami igencsak megváltozott. Az új megoldás szerint már egyetlen hengert használunk, melynek a tetején történik az irányváltás annak függvényében, hogy éppen melyik oldalát formázzuk hajunknak. Elsőre ez nem hangzik különösebben bonyolultnak. Viszont, ami a henger belsejében történik, az egyenesen lenyűgöző. A réseket, amelyeken a levegő kiáramlik, úgy kellett kialakítani, hogy 0,05 milliméter legyen, ami körülbelül egy emberi hajszál vastagságának felel meg. Ha ehhez képest nagyobb az eltérés, az már másfajta hatást vált ki. Tehát a gyártásnál fenn kell tartanunk ezt a résméretet, és mivel a mozgó szerkezet belsejében több ezer ilyen alkatrészt találunk, a gyártósoron is nagyon precízen kell dolgoznunk. Minden egyes kijövő darabnak azonosnak kell lennie! Tehát nem csak a légáramlás tudományterületén vagyunk vezető pozícióban a világpiacon, hanem úttörő gyártási technikákat is alkalmaznunk kell, hogy olyan dolgokat tudjunk gyártani, amelyek során a tűréshatárokat hatékonyan betartjuk.

A hajápolási termékek előállítási folyamatára, és aztán a tesztelésére lennék még nagyon kíváncsi. Mi a folyamat?

Alan King az egyik fő stylistunk, akivel szorosan együtt dolgozunk, az ő tapasztalatait is felhasználjuk már a fejlesztés kezdetétől egészen a piacra kerülésig – és persze folyamatosan. Ha nem beszéltünk volna vele és a nemzetközi fodrász nagyköveteinkkel, akkor valószínűleg a termék sem lenne olyan jó. Emellett rengeteg hajat vásárolunk egyetlen beszállítón keresztül, amit aztán fenntartható módon kezelünk. Miután felhasználtuk a saját kutatási céljaink megvalósításához a hajat, teszteltük azokkal a termékeinket, az összes hajat egy jótékonysági szervezetnek adományozzuk, akik ebből parókát készítenek olyan embereknek, akik kemoterápián és hasonló folyamatokon mentek keresztül.

Amikor a tesztelésekhez használt haj már túl rövid, vagy túlságosan sérült, mert túl sokat teszteltük, azt is újra hasznosítjuk. Van egy szervezet, mely az óceánban lévő olajfoltok feltakarítására használja az emberi hajat, és azt nekik adományozzuk.

Már most is fenntarthatóan működik a cég, de van-e még valamilyen lépés vagy cselekvés a fenntarthatóság felé?

Számomra az egyik legfontosabb dolog, és ami mindig meglep a Dysonnál, az a tervezési élettartam. Más vállalatnál azt mondják, hogy a beépített elavulás néhány év. Azaz előre meghatározzák, hogy mennyi idő után kell eltörnie, elromlania egy terméknek, hogy az emberek visszajöjjenek és megvásárolják az új vagy további termékeket. Nálunk ez éppen fordítva van: mi jelentős időtartamra tervezünk. Azt mondjuk, hogy olyan terméket akarunk adni, amely örökké, vagy ameddig csak lehet, hatékonyan működik.

Úgy gondolom, hogy ez már önmagában is sokkal fenntarthatóbb megközelítés, mint sok más, hasonlóan működő vállalaté. Ezek az eszközök, ha a termék maga tartós, akkor valóban jelentős ideig értéket nyújtanak. Kevésbé valószínű, hogy a szeméttelepen végzik. Azt is hozzátenném, hogy mindannyian LEAN mérnöki munkában dolgozunk. (LEAN szemlélet = a lean a cél, a folyamat, valamint az emberek tiszteletének hármas egységén alapszik. Fő kérdése: hogyan lehet a vevő számára a lehető legnagyobb értéket előállítani a lehető legkisebb erőforrás, idő, energia és erőfeszítés felhasználásával. – a szerk.) Tehát megpróbáljuk a dolgokat jobban, gyorsabban és egyszerűbben csinálni, és ez mindenre vonatkozik, ami a gyártási folyamatainkat illeti.

Miben különböznek a professzionális és a nagyközönségnek gyártott hajápolási termékek a Dysonnál?

A technológia, ami a termékekben van, ugyanaz. Csak néhány kisebb dolog van, amely megkönnyíti a szakemberek életét, pl. a hosszabb zsinór és egy javított szűrőteljesítmény, ami a szalonhasználathoz igazodik. Teljesítményét tekintve az otthon használatos termékek is ugyanolyan precizitással lettek összeállítva.

Mennyire inspiráló a munka James Dysonnal, a feltalálóval, a cég alapítójával?

Azt mondanám, nem csak vele, hanem mindenkivel. Nekünk nagyon könnyű a munkánkról beszélnünk, mert ez egy fantasztikus környezet. Itt mindenki együttműködő. Bárkihez odamehetsz az irodában, és az emberek mindig ott vannak, hogy válaszoljanak a kérdéseidre és hogy segítsenek neked. Ez valószínűleg onnan ered, hogy a termékek esetében is mi mindig az emberekre koncentrálunk. Ugyanezt tesszük a munkahelyi életünkben is.

James pedig mindent átnéz, ami átmegy a kezén. Nagyon nagy tapasztalata van a légáramlási ágazatban, ezért nagyon inspiráló vele dolgozni, jó módja a tanulásnak is. Neki folyamatosan van egy nagyon tiszta kép a fejében arról, hogy hol tartunk éppen. Ez a jó termékek előállítása mellett az erős vezetéshez is szükséges. A projekteket James fia, Pete és a vezérigazgató, Pete Gimmick is szorosan követik, közvetlenül részt vesznek a mérnöki munkában, ami fantasztikus és inspiráló. Vagyis a Dysonnál a vezető beosztású emberek nem csak úgy elvesznek az űrben, mint egy másik vállalatnál.

Jelenleg is zajlanak fejlesztések a hajápolás területén belül?

Semmi konkrétumot nem mondhatok a jövőbeli tervekről, és arról sem, mely területeken zajlanak fejlesztések. De azt elmondhatom, hogy továbbra is befektetünk a hajápolásba, és folyamatosan figyelünk a tulajdonosainkra, és mindig igyekszünk fejlődni. Csak ha megnézzük a termékkibocsátások idővonalát, akkor láthatjuk, hogy ez a kör csak egyre bővül, és nem csökken. 2016-ban érkezett a Supersonic, 2018-ban jött az első AirWrap, 2020-ban került bevezetésre a Corrale, idén pedig 2022-ben adtuk ki a második generációs AirWrap-et. Mindeközben fejlesztettük a további kiegészítőket is, így tehát várhatók ezirányú fejlesztések.

Ismerd meg a Dyson hajápolási eszközeit:

Kép: Dyson