Keresés

Zsidró Tamás: "A szakma kezd visszaesni egy mély gödörbe"

A fodrász válaszol sorozatunk vendége Zsidró Tamás!

Zsidró Tamás neve szinte összeforrt a fodrászszakmával, még a nem szakmabeliek is ismerik, hiszen gyakran láthatjuk a média minden területén is. Szakmájának felívelése azonban a reklámfilmek másik oldalán, a modellek hajának készítésével vette kezdetét. Korábban a Wella, most a L'Oréal Professionnel egyik nagykövete Zsiga Renáta, Hajas László, Dudás Attila és Kucsera Zsolt mellett. Karrierjéről Zsidró Tamással beszélgettünk.

1. Tudom, ezer helyen kérdezték már: hogyan lettél fodrász?

Fodrászcsaládból származom, a nagybátyám és nagynéném a Jókai és a Dessewfy utca sarkán dolgoztak. Én ebben a kis üzletben voltam tanuló az iskolás éveim alatt. Évekkel később aztán megkeresett Perina Péter, aki felajánlott egy munkalehetőséget. Péter akkoriban sztárfodrász volt Magyarországon, sok híresség megfordult nála, nekem pedig imponált, hogy lehetőségem adódott vele dolgozni.

A családi üzlet egy tradicionális fodrászat volt, ahol az alapokat sajátíthattam el, a divatfodrászattal pedig Péternél ismerkedtem meg. Kb. 5 évet dolgoztunk együtt, amikor is a rendszerváltás következtében sok lehetőség megnyílt előttem. Vezető fodrász lettem a Madonna Szalonban, amely a Parlament környékén volt. Ott már nyugati stílussal dolgoztunk: kétszáz négyzetméteres szalon, hat fős fodrászegység, valamint kozmetikai részleg, mindkettő sok-sok modern eszközzel felszerelve. Ebben éreztük a rendszerváltás hatását.

2. Innentől járhattatok igazán külföldre is, ugye?

Igen, nagyon sok impulzus ért minket az ilyen utakon. Én Londonban jártam először, ahol az újságban olyan képeket láttam, amelyek fodrász-ügyileg nagyon tetszettek. Ekkor már dolgoztam reklámfilmekben (ezek fejlődését is a rendszerváltás hozta), én készítettem a modellek haját. A filmes fodrászok nem voltak jártasak a divatban, ezért kaptak fel engem, innentől indultak a sikereim.

Az első fodrászüzletemet 1993-ban a Bajcsy-Zsilinszky úton nyitottam Sipos Zitával, aki Magyarország egyik leghíresebb sminkmestere. Bár ez egy kis üzlet volt, itt érezhettem először azt, hogy a saját szalonomban vagyok. Emellett sokat dolgoztam még forgatásokon, valamint én is részese voltam az Elle és a Cosmopolitan első hazai törekvéseinek. Ezután jött az egyik legnagyobb fordulat az életemben, amikor is meghívást kaptam a Wella Hungária Top Team-be, amelynek Hajas László is tagja volt és amelyben aztán sok évig működtünk együtt. Simon János, a Wella akkori igazgatója sokáig egyengette az utunkat, amiért a mai napig hálás vagyok neki.

De visszatérve: a Londonból hazahozott értékes tudást a későbbi Wella turnékon tudtuk leginkább kamatoztatni.

3. Ekkor már közszereplő voltál? A te életedben ez is nagy szerepet kapott.

Azt gondolom, hogy eddigre már ismerték a nevemet a szakmai körökben, emiatt pedig fantasztikus munkákat kaptam. Sok zenésszel voltam turnékon, készítettem a frizurájukat: Viki és a Flört (akikkel jártam a Midem Fesztiválon), Zoltán Erika vagy épp a Pa-Dö-Dő színes hajai. Rengetegen megfordultak nálam erről a területről a régiek közül is, akik éppen meg akartak újulni. Ebben az időben sokszor dolgoztam 16 órát. Egy hajnalig tartó forgatás után még aludtam is a szalonban. Az első érkező vendég ébresztett fel.

4. Rövid ideig egy alternatív vonal is helyet kapott az életedben, ugye?

Király Tamás alternatív fashion designer-rel karöltve hoztunk létre egy nagyszabású show-t, ahol a hajak is nagy szerepet kaptak. Nagyon extrém frizurákat készítettünk az eseményre, volt vízesésre emlékeztető vagy éppen füstölő haj. Hárman készítettük el ezeket a frizurákat: Pokrivtsák István, Krizsán Győző és én. Forradalmi időszak volt ez, rengeteg modellel dolgoztunk, nagyon sokat dobott a pályánkon.

5. Aztán jött a L’Oréal Professionnel?

Igen, már ez is 20 éve történt. Akkor vettem meg az Andrássy úti szalont, nagy változások történtek a szakmában. Ránki Katalin, a L’Oréal Magyarország alapítója és vezetője tudott egy olyan utat mutatni, amely számomra nagyon kedvező volt. Ezzel egy másik időszámítás kezdődött a szakmámban. A L’Oréal üzletileg is új irányt és gondolkodásmódot adott, a lelkesedés pedig azóta is tart.

6. Milyen a viszony a nagykövetekkel?

Én voltam a jégtörő minden tekintetben, engem követett első körben Zsiga Renáta, majd Hajas László, később pedig csatlakozott Dudás Attila, Kucsera Zsolt és Dancsó Erika is. Ők mind talán szintén azt látták a L’Oréalban, mint én: ez a cég olyan fodrászokkal szeretne együtt dolgozni, akikre odafigyel a szakma.

7. Mennyiben jelent még inspirációt számodra a szalonmunka?

Az üzletem immár 26 éves és talán elmondhatom, hogy hazánk egyik fontos szalonjává vált, ahonnan közvetíthetjük a szakmaiságot a nemzetközi közönség felé. Nagyon nagy álmom volt ez a szalon és hálás vagyok az életnek azért, hogy összejött. Heti négy napot dolgozom az üzletben, egy nap pedig marad az üzleti ügyek intézésére. Rengeteg adminisztráció van a szalonnal kapcsolatban, de mindent igyekszem kézben tartani. 26 év után azt hiszem, eljutottam egy közepes szintre ezzel kapcsolatban (nevet).

Ami az inspirációt illeti: a magyar fodrászati közeg jelenleg nem a nagy szalonok pártján van. Az irodai munka muszáj, meg kell csinálni. A munkához a legfőbb inspirációt a szakma szeretete jelenti. A francia és az angol divat változásait napi szinten követem. A nagykövetekkel együtt nagyon mélyen belemerültünk a szakmába, kiemelten fontosnak tartjuk a folyamatos tanulást és fejlődést.

8. Tud még újat mutatni neked ez a szakma?

Persze, mindig van új a nap alatt. A járvány alatt szinte nullára visszaestek a külföldi utak, az online lehetőségek azonban kinyíltak. Nagyon sok mindent láttam az internetes lehetőségeknek köszönhetően, tovább tudtam és tudok fejlődni mind a mai napig.

9. Laikusként akár azt is gondolhatnánk, hogy már mindent megvalósítottál a szakmában. Milyen céljaid vannak még?

Általában amit kitaláltam magamnak, az megvalósult. Igazság szerint inkább a szakma mai helyzetével nem vagyok kibékülve. Nehéz megtalálni a megfelelő működési formát, a székbérlés nem áll összhangban az alkalmazotti jogviszonnyal. Ebből adódóan rengeteg probléma csapódik a nagy szalonokra. Azáltal pedig, hogy bizonyos jogszabályokon nem változtatnak, a szakma kezd visszaesni egy mély gödörbe. Ebbe az előttünk járó országok már beleestek, komoly problémáik vannak a fodrászoknak és az üzemeltetőknek. Jelenleg legfőképpen ez ellen szeretnénk küzdeni, hogy a jövőben már jobb legyen.

10. Ha már jövőkép: vannak fodrászjelöltek a gyerekeid között?

Fodrászjelöltek nincsenek, nem úgy néz ki, hogy érdekli őket a szakma. A fodrászvonal úgy tűnik, hogy velem meg fog szakadni a családban. Az viszont öröm, hogy a gyerekek azt csinálhatják, amit szeretnének, ebbe pedig nem is akarok beleszólni.

Képek: L'Oréal Professionnel, Redken

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)