Keresés

10+1 ok, hogy fodrász legyél!

Összegyűjtöttünk néhány jó okot a fodrász szakma mellett!

Minden szakma mellett szólnak pozitív és negatív érvek. Nincs ez másképp a fodrászattal sem, így ha meg kell győznöd a szüleidet, tanáraidat vagy akár önmagadat arról, hogy a fodrászat igenis járható út, íme 10+1 ok neked!

#1 Mindig lesz munkád!

Annak ellenére, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem épp a legjobb a vállalkozók számára, egy fodrásznak mindig lesz munkája. Egy bizonyos közönség, egy bizonyos vendégkör mindig szeretne magának új és szép frizurát. Ahhoz persze, hogy stabil helyed legyen a piacon, neked is kell energiát befektetned:

 • járj oktatásokra,
 • a szalonod is legyen naprakész,
 • légy jelen online,
 • a nehéz helyzeteket is tudd kommunikálni a vendégekkel

#2 Jó fizetés!

Sokak szemében a fodrászat sajnos még mindig a „szükségszakmák” közé tartozik. Ez a pálya azonban szép, kihívásokkal teli és igenis lehet vele biztosítani a megélhetéshez szükséges fizetést. Természetesen az első időszak szinte minden esetben nehéz lehet, vállalkozóként és alkalmazottként egyaránt. A legnagyobb feladat pedig egy stabil vendégkör kiépítése, emellett pedig egy márkával is leszerződhetsz, amely további előnyökkel járhat számodra.

#3 Pozitív munkakörnyezet

Felmérések szerint a fodrászat az egyik legboldogabb munka a világon. Olyan tulajdonságaidat használhatod ki, mint

 • kreativitás,
 • fantázia,
 • tehetség,
 • örömöt szerezni a vendégeknek

#4 Nevet szerezhetsz a szakmában

Ha az előző pontban említett tulajdonságaidat mind kihasználod, akkor számos lehetőség áll előtted arra, hogy nevet szerezz magadnak a szakmában: versenyezhetsz, jelen lehetsz a sajtóban (például a Fodrászinfón :D), vagy egy márka színeiben is sikereket érhetsz el. Ha pedig már bizonyos körök megismertek, onnantól kezdve készíthetsz kollekciókat, szervezhetsz bemutatókat vagy lehetsz oktató és márkanagykövet egyaránt. Minden rajtad múlik!

#5 Rugalmas szakma

A fodrászat azon szakmák közé tartozik, amelyben te osztod be az idődet. Természetesen figyelned kell arra, hogy a megélhetést biztosítsd magadnak, de lehetsz például

 • házaló fodrász,
 • session stylist különböző rendezvényeken,
 • székbérlő

Senki nem tagadja, nem könnyű a saját főnöködnek lenni, de ha jól csinálod, igazán kényelmes munkád lehet.

#6 Világot láthatsz

Éppen az előző rugalmasság miatt is, lehetőséged lehet arra, hogy világot láss fodrászként. Sok márka szervez utakat külföldi oktatásokra, sőt, ha te magad is oktató vagy, sokszor mehetsz majd külföldi képzésekre. Ha pedig egyéb módon nem, az online világ segítségével könnyedén megismerheted a világ bármely területének trendjeit.

#7 Fantasztikus emberekkel találkozhatsz

Ha közösségben dolgozol alkalmazottként, székbérlőként, vagy esetleg többen vállalkoztok, könnyedén olyan emberek között találhatod magad, akik inspirálnak, előre visznek, és szinte családként tudtok együttműködni. Ha egyedül dolgozol, akkor némi ügyességgel kialakíthatsz egy olyan vendégkört, amely felemel. A visszahúzó/hátráltató/akadékoskodó vendégnek vagy kollégának pedig meg kell tanulni nemet mondani és jól kommunikálni a helyzeteket.

#8 Színes szakma

A fodrászatnál talán nincs is sokszínűbb és kreatívabb szakma. Ha rendelkezel a megfelelő alaptudással, akkor specializálódhatsz is a fodrászat különböző területeire, sőt akár egymás után is elsajátíthatod a tudásanyagot:

 • hajvágás,
 • hajfestés és színezés,
 • hajdiagnosztika,
 • alkalmi frizurák,
 • haj- és fejbőrrituálék stb.

#9 Fejlesztheted szociális készségeidet

Sőt nincs is más választásod, hiszen nap mint nap kommunikálnod kell a kollégáiddal, vendégeiddel, az általad képviselt márka illetékeseivel, a hatóságokkal stb. Ráadásul előnyös, ha a személyiséged és a kommunikációs képességed megnyerő, hiszen így sokkal könnyebb dolgod lesz mindenkivel szemben, könnyen megkedvelnek téged, bővülhet a vendégköröd, a meglévő vendégeid pedig örömmel járnak vissza hozzád. Egy jó beszélgetéssel rengeteget segíthet a fodrász.

#10 Inspiráló életutak

A fodrász szakmában is számos olyan példakép állhat előtted, akiknek örömmel követed a munkáját vagy éppen lesed minden lépését. Az ilyen szakemberek életútja példaként járhat előtted. Ha csak a nagyokra gondolunk: Hajas László, Zsidró Tamás, Kucsera Zsolt, Kormány Eta, Tombácz Zsuzsa és még sorolhatnánk. Azonban nem csak a szakma nagyjai, de a fiatal tehetségek is inspirálhatnak: Matos Tekla, Frohner Ferenc vagy éppen Buzássy Steven.

+1 Tartozhatsz szakmai közösségekhez

A képviselt márkán és a szalonodon túl tartozhatsz olyan fodrászközösséghez is, mint a Fodrászinfó Pro, ahol a szakma minden területe képviselteti magát. Szakmai tippek, érdekes cikkek, interjúk várnak rád, egy megtartó közeg és te is segíthetsz másoknak, ha kedved tartja. Csatlakozz a csoporthoz és kövesd a weboldalt minden nap!

További cikkekért böngéssz az oldalon!