Keresés

Babák első hajvágása - tippek szülőknek

A babák első hajvágása nem mindig egyszerű!

Az első hajvágás kényes kérdés. Sokan otthon végzik, míg mások fodrászhoz viszik a babát. Számos szülő ellene van a hajvágásnak, mások egyenesen kötelezőnek nevezik. Most azonban szemléljük a dolgot praktikus oldalról. Tarts velünk!

A babák többsége bár hajjal születik, annak mennyisége elenyésző. Kb. 10-12 hónapos korra lesz akkora a haj, ami esetleg a szemébe vagy nyakába lóghat, amely zavaróvá válhat. A csecsemőknek egészen kis része születik olyan hosszú hajjal, ami később is megmarad, de ilyenkor is csak 8-9 hónapos korra lesz zavaró a hossza. Elsőként általában a lányok szorulnak hajvágásra, hiszen az ő hajuk gyorsabban nő. Amikor először azt látod, hogy a szemébe lóg a haj, náluk még elegendő egy csattal félrecsatolni vagy felgumizni, nem muszáj azonnal vágni.

Kell vagy nem kell?

Természetesen semmi sem kötelező, maximum erősen ajánlott. Az pedig végképp nincs kőbe vésve, hogy mikor is kerüljön sor az első hajvágásra. Akadnak olyan szülők, akik már pár hónapos korban fodrászhoz viszik gyermekeiket, mások egészen a baba kétéves koráig várnak. Érdemes azonban mindig odafigyelnünk arra, hogy koszmósodik-e a fejbőr, ez is közrejátszhat a döntésben. Hogy mikor is érdemes megejteni az első hajvágást, azt érdemes az alábbi szempontok szerint eldönteni:

  • ha a babát zavarja a haj (pl. a szemébe, nyakába lóg),
  • ha túlságosan száll a haj

Babák első hajvágása – készüljünk fel

Bár az első hajvágás kapcsán a gyermekekben is előkerülhet a félelem érzése, majd a könnyek és a hiszti, de valójában sokszor a szülők jobban aggódnak. Álljon itt néhány tipp, amivel a gyermekedet is felkészítheted a hajvágásra:

  • vidd el magaddal a saját hajvágásodra vagy csupán a szalonba körbenézni (természetesen a fodrásszal egyeztetve),
  • időpontválasztáskor figyelj arra, hogy ne alvás- vagy evésidőre kérd azt,
  • ha a fodrászod nem szeret kisgyermekekkel dolgozni, akkor kérdezd körbe a szalonokat,
  • vigyél magaddal egy játékot, könyvet,
  • ne használjuk a vágás szót, mert ez ijesztő lehet a gyermeknek (használjuk helyette: igazítás, csinosítás, trimmelés),
  • szülőként is lazítsunk, ez hatással lesz a gyermekre is

A fodrászattal egyébként érdemes várni egy keveset, hiszen a gyerekek általánosságban örökmozgók, nem feltétlenül viselik jól a fodrászatot. Ám manapság rengeteg gyermekfodrász áll rendelkezésre, akikhez bátran fordulhatunk.

Kitekintés

Érdekesség, hogy a babák első hajvágása a keleti kultúrában (különösen Indiában) szinte szertartásos jelentőséggel bír. A hagyomány szerint az anyai nagybácsi végzi annak érdekében, hogy szorosabb kapcsolat alakulhasson ki a gyermekkel.

Az indiai gyógyászatban egyébként nagyon fontosnak tartják az első hajvágást, mert az Ájurvéda úgy tartja, hogy a babák haja erőteljes kapcsolatban áll az idegvégződésekkel, ha pedig nem történik meg az első hajvágás (amely kiegyensúlyozó szereppel bír) kialakulhat valamilyen hiperérzékenység.

Nálatok hogy zajlik az első hajvágás?

Inspiráció: kismamablog, Tincses Sziget, Ayurprana

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)