Keresés

Beke Balázs: "Az egyedi karakterek kezdenek eltűnni!"

A barber válaszol vendége ezúttal Beke Balázs!

Beke Balázs a magyar borbélyvilág kiemelkedő alakja. A STMNT és GammaPiu nagykövete és ő vágta a magyar válogatott haját az EB-re. Most igyekeztünk pályája mélyére ásni és megtudni a véleményét a szakmáról!

1. Hogyan indult a pályád?

Csavargó gyerek voltam, tulajdonképpen minden olyan dolgot megcsináltam, amit nem kellett volna. A művészet már gyerekkorom óta érdekelt, sokat rajzoltam, egy idő után pedig elkezdett érdekelni a saját frizurám. Középiskolás koromban ragadtam hajvágógépet, először magamon gyakoroltam, majd pedig egyre több barátomon. Szájról-szájra terjedt a hír, hogy elkezdtem hajat vágni.

Átmentem egy fodrásziskolába, mert úgy éreztem, ez a szakma lesz az én utam. Gyakorlati helyként elhelyezkedtem a Hedge Hair szalonban, ahol belecsöppentem egy nagyon inspiráló közegbe és ahol a mai napig dolgozom. Korábban azt hittem, hogy mindent tudok, de a gyakorlat alatt hamar kiderült, hogy valójában, amit addig csináltam, az csak szórakozás volt. A fodrászat lehetőséget adott, hogy a művészeti vénám a felszínre törjön, amellett, hogy segítek az embereknek abban, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és megújuljanak akár hétről hétre.

2. Egy korábbi interjúban hangsúlyoztad: „nem borbély vagyok, hanem fodrász”. Most azonban a két irányzat sokak szerint kezd összemosódni. Hogy látod ezt?

Az állami rendszerben női fodrászként végeztem, de egy idő után rájöttem, hogy inkább a férfifodrászattal szeretnék foglalkozni. Amikor ezt eldöntöttem, akkor a barber-kultusz itthon még szinte egyáltalán nem volt jelen. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy egy nemzetközi versenyen történt szerepléssel úttörő lehettem a szakmában. A versenyen olyan technikákat alkalmaztam, amiket a külföldi szakma már használt, mi azonban még nem.

Ma azt mondanám, hogy férfifodrász vagyok. A barber szakmának szerves része a meleg törölközős borotválás is, én azonban ehhez sosem vonzódtam. Inkább az újhullámos férfi groomingot tartom a stílusomnak. Bármelyik irányzatot is válasszuk, a legfontosabb, hogy a legjobb alapokat tanuljuk meg. Ez pedig az ollós technikák és a fésűhasználat, amik valójában a női fodrászat alapjait is jelentik.

3. Voltak egyébként női vendégeid is a férfiak mellett?

Jelenleg is vannak női vendégeim. Az elmúlt fél évben női hajfestéseket már nem vállalok. Vágást vállalok, de a balayage és a melír nem az én világom. Szerencsére a szalonban kiváló csapattal dolgozhatok együtt, így ezeknek a vendégeknek mindig tudok ajánlani egy kollégát jó szívvel.

4. Az oktatást hogy látod jelenleg?

Sajnos ebben a régióban az állami rendszerből kikerülő tanulók sokszor nem kapják meg a megfelelő alapokat. A felnőttképzési illetve továbbképzési rendszerben azonban általában nem az alapoktól indítanak. Ez egy olyan szakadék, amit nehéz áthidalni. A legtöbb szakember jelenleg megélhetésként tekint a szakmára, nem művészetként. Ezen kellene változtatni. Az egyedi karakterek kezdenek eltűnni. Inspirálódunk ugyan egymástól, de általában a másolás zajlik.

5. A versenyzés is hangsúlyos szerepet kapott az életedben. Mikor jött az indíttatás?

Tanuló koromban még itt, Kelet-Magyarországon is presztízs értéke volt annak, ha valaki részt vett országos versenyen. A koronavírus járvány óta ugyan nem versenyeztem, de nézőként idén is részt vettem a Magyar Bajnokságon.

Most azt mondom, hogy a versenyek nagyon jó tapasztalatszerzést jelentenek. Én magam mindig maximalista voltam és szerettem volna kipróbálni magam mindenféle megmérettetésen. Zöldfülűként elért legnagyobb sikerem, hogy Barcelonában megnyertem egy OSiS versenyt férfi kategóriában. Erre a mai napig büszke vagyok. Minden olyan tanulónak ajánlom a versenyzést, akiben jelen van a művészi véna vagy kapcsolatokat szeretne építeni.

6. Az idei Magyar Bajnokságon kaptál egy díjat. Mit jelent ez számodra?

Nagyon nagyra értékeltem már azt is, hogy Hajas László meghívott az eseményre és a gálára. Az elmúlt 12 évben nem csak akkor foglalkoztam a szakmával, amikor abból előnyöm származott. Igyekszem több lábon állni, akár hobbi szinten is. Emlékszem, amikor elkezdtem a szakmát, akkor egyedül Hajas Lászlónak volt már komolyabb webshopja Magyarországon. Innen rendeltem egy hajszárítót, utána pedig folyamatosan kaptam a hírleveleket. Nagy megtiszteltetés, hogy 12 évvel később egy színpadon állhatok vele és díjat kaphatok tőle. Ez pedig nem csak nekem büszkeség, hanem a mestereimnek (Kompos Tamásnak és Kaszás Krisztiánnak) és a tanulóinknak is.

7. Itthon a STMNT nagykövete lettél. Mit ad neked ez a márka?

Nemrég vettem részt Barcelonában egy Train The Trainer elnevezésű programon és nemzetközi barberfesztiválon. Amikor a STMNT márkát választottam, rögtön láttam, hogy a szortiment egységes és magáért beszél. A mögötte álló szakmai tudás és vezetőség pedig kiváltképp meggyőzött arról, hogy ez egy minőségi márka lesz. Nagyon tetszett az is, hogy sosem volt megkötve a kezem egy-egy kollekció kapcsán. Mindig szabad kezet kaptam a saját vízióim megjelenítésére, természetesen a termékek használatával.

Ami a közösséget illeti, itthon és külföldön is kerülnek megrendezésre nagyobb STMNT események. Ezeken sokszor alkalmam nyílik elismert külföldi szakemberekkel beszélni, akik meggyőznek arról, hogy ez a márka mindenhol egy magas színvonalat képvisel. Az a célom, hogy ezt itthon is még nagyobb szintre emelhessem, számos barber eseményen kap kiemelt helyet a STMNT, hamarosan pedig új termékek is érkeznek.

8. A barcelonai képzésen mit tanultatok?

A márka globális nagykövetei vettek részt az eseményen, voltak termék- és hajvágásbemutatók. Emellett pedig egy nemzetközi szakember tartott előadást, aki más híres divatmárkák marketingjével is foglalkozik. Ő vezetett be minket abba, hogy hogyan kell a lehető legmagasabb szinten oktatni az előadásmódtól egészen a testbeszédig, mozdulatokig és a színpad uralásáig. Hasonló oktatást más márkáknál soha nem láttam még.

9. Egy másik nagy dolog, amiben most részt vettél a magyar válogatott frizuráinak vágása. Mesélj erről egy kicsit!

A 2020-as EB-n is dolgoztam már a válogatottal, mellettük pedig NB1-es kluboktól is éreznek hozzám focisták. Akik ismertek a csapatból, azok tudták, hogy Debrecenben dolgozom, utána pedig a csapatmenedzser keresett meg. Még épp a szalonban dolgoztam, de egy ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani. Focirajongóként megtiszteltetés volt a felkérés, kiváltképp, hogy így olyan dolgokat is megtudhattam, amiket más nem, és több időt tölthettem a játékosokkal. A sikerek azonban biztosan nem a frizurán fognak múlni.

10. Milyen szakmai terveid vannak még az évben?

A debreceni akadémiánkon újraindítottuk a felnőttképzést. Én 7 éve foglalkozom oktatással, ezt szeretnénk magas minőségben űzni, úgy ahogy mi is megtanultuk. Szervezés alatt áll egy nagy hazai rendezvény is, visszatér a HairKraft, ami egy óriási lehetőség. Ezek mellett pedig a szalonmunkában, a privát oktatásaimon is a lehető legjobban kell teljesítenem, valamint az ASK Akadémián is oktatok. Úgy érzem, hogy a hazai barberkultúra felvirágzott, de fejlődni mindig lehet hova. Szeretem, ha sok kreatív ember egy helyen van, nyitott vagyok mindenre.

Képek: Beke Balázs

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)