Keresés

Szentey Levente: "Egyre nagyobb értéke van egy jó férfi hajvágásnak!"

A barber válaszol legújabb vendége Szentey Levente!

Szentey Levente fodrász végzettséggel rendelkezik, ám a szakmában inkább borbélyként ismerik. A KEUNE márkanagykövete, a brand férfivonalának elsőszámú tesztelője. Pályájáról, a borbélyszakmáról és a KEUNE korábbi fodrászbemutatóiról kérdeztük Szentey Leventét!

1. Hogyan indult a pályafutásod?

Fodrászként végeztem 12 évvel ezelőtt. Édesanyám a szépségiparban dolgozik, körmösként. Óvoda és iskola után gyakran anyukámnál töltöttem az időt, amíg nem végzett a munkával. Innen jött az ötlet, hogy nekem is a szépségiparban kellene elhelyezkedni. Már akkor nagyon tetszett, hogy egy kis idő elteltével az emberek megszépülnek és mosolyogva, elégedetten távoznak. A műkörmös szakmát túl nőiesnek gondoltuk, így kötöttem ki végül a fodrászat mellett.

2. Kb. 12 évvel ezelőtt robbant be itthon is a borbélyszakma. Ez milyen hatással volt rád?

Először egyáltalán nem fogott meg. Szerettem színeket használni, így maradtam a női vonalon. Arról nem is beszélve, hogy attól függetlenül, hogy berobbant a barber vonal, még nem volt akkora ereje, mint néhány évvel később. Csupán egy új ágazat volt a szakmában.

3. Mikor jött el az a pont, hogy ez is elkezdjen érdekelni?

Férfiként óhatatlan, hogy a haverok hozzám járjanak hajat vágni. Ebből adódóan aztán bővült a férfi vendégköröm. Mivel ez viszonylag korán elkezdődött, így elkezdtem magam komfortosabban érezni benne. Annak ellenére, hogy mostanában inkább borbélyként vagyok jelen a szakmában, mindkét vonalat nagyon szeretem.

A borbély vonal egyébként megpecsételte a karrieremet. Azt hiszem, mindig ebben a közegben fogom magam jobban érezni akár előadóként is.

4. Hogy látod most a barber szakmát?

Ma már nincs meg a néhány évvel ezelőtti fellángolás a szakma körül, hiszen rengeteg borbély és rengeteg üzlet van már. Emellett azt is látom, hogy a borbélyság felzárkózott egyrészt a fodrászathoz is, másrészt a nemzetközi színvonalhoz is. Egyre több nőből lesz borbély, sőt minden szempontból egyre nagyobb értéke van egy jó férfi hajvágásnak.

5. Ez miért lehet?

A trendek többsége Amerikából indul, onnan indult a szakosodás is: valaki borbély, valaki női fodrász, valaki colorist. Sokszor azonban, ha valaki rengeteget fest, az annál kíváncsibb lesz egy vágásra, mert ezen a vonalon nem teljesedett ki. Olyan azonban nagyon kevés van, aki a szakma minden területén profi.

6. Ráadásul említetted valahol, hogy a férfi és a női vonal kezd összefolyni, ugye?

Igen. Ma már a nők is kérnek rövid hajakat, a férfiak is festetnek és érkeznek a textúrált hajak a férfidivatba. Eddig a fade különböző vállfajai volt a legdivatosabb, most a korábbi gördeszkás divat, a hosszabb hajak és az ollós technikák kerülnek előtérbe.

7. A KEUNE márkanagykövete vagy itthon, mit ad neked ez a márka?

Két éve használom a KEUNE termékeit, most pedig kifejezetten örülök a KEUNE Men termékvonalnak. Fodrászként a JOICO márka a kedvencem, a KEUNE-ben pedig szintén megtaláltam a kifinomultságot és a jó megjelenést. Sok borbélytermék számomra túl férfias, a KEUNE Men pedig szintén egy minimalista megjelenésű, jó minőségű, egységes illatú termékcsalád.

8. A SzenteyHair szalon mondhatjuk, hogy a JOICO és KEUNE márkák egyik fellegvára. Mikor nyitottad az üzletet?

Ezen a helyen 10 éve dolgozom, a szalon teljes irányítását azonban 2019-ben vettem át. Ekkor találtam rá a két márkára, amelyek azóta is a szalonom szerves részei. Jelenleg a szalonmunka során kettéválasztom a márkákat. A JOICO-t a női vonalon használom, a KEUNE férfitermékeit pedig férfi vendégek haján és szakállán.

9. A KEUNE-vel túl vagytok egy roadshow-n. Milyen tapasztalataid vannak?

Nagyon szeretek vidéken oktatni, mert azt látom, hogy nyitottabbak a szakemberek. Ez talán a kevesebb oktatási lehetőség miatt lehet, sokszor rengeteget kérdeznek a vidéki helyszíneken, akár a bemutatók után is odajönnek, megnézik az eszközöket és kérdeznek.

Budapesten teljesen máshogy kell megcsinálni egy-egy bemutatót. Itt szükség van egy jó helyszínre és egy kicsit magasabb színvonalra. A budapesti közönség az előadásmódra és a legújabb trendekre kíváncsi. Vidékre viszonylag kevés márka jár le rendszeresen, így ezek nekünk is nagyon jó lehetőségek.

10. Milyen terveid vannak még ebben az évben?

Az elsőszámú terv idén a roadshow volt, ami szerencsére nagyon jól sikerült. Az őszre egyelőre én nem tervezek bemutatót, de nézőként magam is nagyon sok oktatáson részt veszek majd.

Képek: Szentey Levente

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)