Keresés

Nyilas Tamás: "Légy művész, ne csak megélhetési fodrász!"

A barber válaszol vendége Nyilas Tamás volt!

1. Hogyan kerültél a fodrász pályára?

Amikor elkezdtem tanulni a szakmát, akkor még csak a vegyes típusú, férfi-női oktatás létezett. Időközben Marosfalvi László és csapata behozta Magyarországra a new-school fodrászatot és létrehozták a HTK összejöveteleket, továbbképzéseket. Itt kezdtek érdekelni a barber hajak, amik már az első pillanatban elnyerték a tetszésemet. Így a fodrásziskola elvégzése után elvégeztem egy barber továbbképzést is.

Valójában a szakmai életem első fél évében voltam fodrász, a második munkahelyemen, Szigetszentmiklóson már a barber vonallal foglalkoztam.

2. Ez nem is volt kérdés számodra? Nem vonzott a női fodrászat?

Az életemben mindig is nagy kérdés volt, hogy a férfi vagy női vonalon mozogjak-e. Nagyon szeretek női hajakat vágni, de a festés egyáltalán nem az én utam. Ennek következtében számomra gazdaságilag sem éri meg női hajjal foglalkozni, több a férfi vendégem.

3. Ha már szóba került a HTK, hiányzik neked ez a fajta közösség a szakmából?

Természetesen hiányolom, hiszen nagyon megváltozott a szakma. Jelenleg is próbáljuk összehozni a szakmát olyan eseményekkel, mint például a HairConf, ahol mindenki megtalálhatja a számára inspiráló előadót, akár a fade-eket szereti, akár a precíziós, ollós hajvágásokat. Próbálunk egy új, fiatal közösséget létrehozni és összekovácsolni.

4. Kiket neveznél példaképednek a szakmában? Kik inspirálnak leginkább, akár a közösség létrehozására?

Nem akarok klisés lenni. Azt gondolom, hogy mindenki ugyanazt a néhány embert nevezné meg, azonban őket nagyon sokat másolják. Az oktatásaim során is igyekszem hangsúlyozni, hogy magadat add és légy művész, ne csak megélhetési fodrász. Ne utánozz másokat, próbálj valami neked tetszőt létrehozni, ezáltal a szakmád önmegvalósítássá válik. Az inspiráció sosem rossz, de másolni nem szabad.

5. Az oktatás is fontos része az életednek, például a Premium Barber School formájában. Hogyan indultál el az oktatás irányába?

A szalonmunka során KEUNE és JOICO termékekkel dolgozunk. Gajdos Lászlóval volt egy megbeszélésünk, ahol megemlítettem, hogy szoktam oktatni kezdő borbélyokat. Ekkor merült fel, hogy hozzunk létre egy központot Lacival és Váradi Katival karöltve, ami arról szól, hogy az alapokat jól megtanítjuk mindenkinek. Így egy kész szakmát kapnak a kezükbe, amiből aztán fejlődni tudnak.

Szerencsére jó visszaigazolásokat kapunk. Azóta az én és a barátaim szalonjában is dolgozik néhány srác az ott végzett tanulók közül.

6. Manapság rengeteg helyen és számos módon oktatják, képzik a barbereket. Hogyan lehet megtalálni ezek között a hiteles és színvonalas helyeket?

Szerintem nem lehet azt mondani, hogy csak egyetlen oktatási módszer vagy program működik. Én magam is rengeteg oktatáson részt vettem, amelyek között volt számomra könnyű és nehéz is. Én kialakítottam egy step-by-step módszert, amit azóta is használok.

Nagyon nehéz megtalálni, hogy kinek mi a legjobb akár egyetlen intézményen belül is. Egyeseknek az általam oktatott módszer válik be, másoknak nem. Ezt az egyensúlyt kell megtalálni és akkor minden tanulóval jól fog működni a munka.

7. Beszéljünk a márkákról: KEUNE, JOICO. Mit szerettél meg ezekben a termékekben?

A KEUNE férfi vonala nemrég érkezett Magyarországra. Nagyon szeretem a termékcsaládot: letisztult, egyszerű, nem eltúlzott. Sok olyan problémára kínál megoldást, amelyek valóban fontosak a mai borbélyvilágban. Azt gondolom, hogy a termékcsalád célratörő, de el kell mondani a vendégeknek, hogy nekik éppen melyik termék kell és hogyan használva érhető el a legjobb eredmény. Ha a vendégek ezt megtanulják és sikereket érnek el, akkor továbbra is tőled fogják megvenni a terméket.

A JOICO-nak jelenleg nincs férfivonala. Vannak női vendégeim, akiknek én vágom a haját, a kollégáim pedig használják a JOICO termékeket nagy sikerrel és jó eredményekkel. Férfi hajakon is ugyanúgy működnek egy-egy festés során. Nagy szalonban dolgozunk egyébként, a hat borbély mellett két női fodrász is van. Szalonunkban ez a két termékcsalád található meg.

8. Említetted a nemrég megrendezésre került HairConf eseményt. Egy közösség létrehozásán kívül milyen vízió van a projekt mögött?

Az új közösség összehozásán kívül azt szerettük volna, hogy ez a show és bemutató más legyen, mint amiket eddig láttunk. Igyekeztünk úgy összeválogatni a fellépőket, hogy mindenki számára legyen benne valami inspiráló és valóban edukáljuk is a résztvevőket. Az volt az elképzelés, hogy a fellépők között ne legyen ugyanolyan. Mindenki technikáját és előadásmódját, stílusát meg szerettük volna mutatni, de úgy, hogy a vendégek ne ugyanazokat a formákat az előadóinktól.

Nagyon elégedett vagyok a szervezéssel, sikerült egy olyan stábot létrehozni, amely gördülékenyen tudta kezelni az egészet. Nem mondom, hogy könnyű volt, de ez volt az első ilyen volumenű projektünk. Reméljük azonban, hogy nem az utolsó.

9. Milyen visszajelzéseket kaptatok az eseményről?

Szerencsére nagyon pozitívak a visszajelzések, amiért mi nagyon hálásak vagyunk. Persze nem dőlünk hátra, láttuk, hogy min kell még javítani, ezeken fogunk is! A HairConf második felvonása reméljük még nagyobbat fog szólni!

10. Milyen további szakmai tervek mozgatnak jelenleg?

Rengeteget utazom külföldre és nagyon gondolkozom egy szalon és akadémia létrehozásán. Teljesen nem szeretném itt hagyni Magyarországot, de azt érzem, hogy kicsi a piac. Szerencsére a jó szakember azonban sok, így a tudást szeretném kivinni külföldre is, akár vendégoktatók segítségével és közreműködésével is.

Képek: Nyilas Tamás

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)