Keresés

Fátrai Krisztina: "A kiégés miatt nem kell szakmát váltani!"

Interjúsorozatunk vendége Fátrai Krisztina volt!

Fátrai Krisztina fodrászmester és diplomás szakoktató gyermekkora óta biztos volt a dolgában: fodrász szeretne lenni. A szakmai közönség az alkalmi frizurák területéről ismerhette meg őt, később aztán oktatásaiban helyett kapott a vágás, a festés és a melírtechnikák is. Utóbbi tananyaggal országjáró turnéra indult idén, és továbbra is tele van tervekkel. Ezekről is kérdeztük a fodrászt.

1. Miért döntöttél a fodrászpálya mellett?

Mert mindig is ezt szerettem volna csinálni. A keresztszüleim voltak fodrászok a családban, de nem tőlük jött az inspiráció. A szüleim ellenezték a dolgot, de én kitartóan fodrász szerettem volna lenni. Érettségi után jelentkeztem fodrásziskolába és a zuglói Zsáner Fodrász Kft.-hez kerültem tanulónak. Az iskola mellett a kötelező gyakorlatot itt töltöttem. A tanműhelyből nagyon hamar kiemeltek és önálló szalonban helyeztek el, a kellő tudásom azonban még nem volt megfelelő.

Ez arra motivált, hogy minden lehetséges tanfolyamot elvégezzek, hiszen ott álltam remegő lábakkal a fodrászszövetkezetben 15 női fodrász 7 férfifodrász és sok más szépségipari dolgozó között. Ez egy modern gyár volt.

2. Van olyan emléked, amikor fiatalként/gyerekként döntesz a pályádról?

Arról nincs, olyan emlékeim viszont vannak, hogy már hajakat vágok. Nyolcadikban már az osztálytársaim haját formáztam a 80-as évek divatjának megfelelően. Persze megfelelő eszközök és termékek nem léteztek. Egy középiskolai osztálytársamtól kaptam egy sebészollót, amivel még a tanárnők haját is vágtam. Örültem, hogy olyan eszköz van a kezemben, amivel vágni is lehet. Később aztán keresztanyukámtól kaptam férfi hajvágóollót, ami már egy komolyabb eszköz volt.

3. Az alkalmi frizurák területén találtad meg önmagad. Miért éppen ez a terület vonzott?

A tanulóéveim végén kezdtem el versenyezni. Az egyik versenyszám az estélyi frizura készítése volt, ez volt a kedvenc versenyszámom. Rövid hajból pótrészek és kiegészítők segítségével kellett hosszú, alkalmi hajat fésülni, innen az inspiráció. A versenyzés egyébként sokat adott: megadta a precizitást és az időre való munkát. Szerencsére sok mindent elértem ezen a területen, amire nagyon büszke vagyok: négyszeres Magyar Bajnok és többszörös nemzetközi kupagyőztes vagyok.

4. Az alkalmi frizurákkal kitűntél a tömegből?

Akkoriban az oktatásokon általában hajvágások szerepeltek. Ott volt a legendás Top Team, én viszont szerettem volna látszani, volt bennem exhibicionizmus. Alkalmi frizurát szinte senki sem csinált. Látványfrizurákat igen, de hagyományos kontyokat, fonást vagy szövést alig. Úgy éreztem, ez lehet a rés a pajzson, a mesteremtől, Tárnoki Lászlótól pedig megkaptam az erős alapokat. A tudásomat ezen a területen aztán megosztottam VHS kazetták, DVD-k, majd online tanfolyamok formájában a személyes oktatások mellett. Mondhatjuk tehát, hogy 20 évig kontyokat készítettem éjjel-nappal.

5. És aztán mi történt? Ebbe bele lehet fáradni.

Elkezdtem az oktatási anyagaimba mást is becsempészni, hiszen egy idő után már nem volt olyan alkalmi frizura, amit ne ismertem és készítettem volna kifulladásig. Mindenféle kontyokat készítettem több korszak divatja szerint, újságoknak, fotózásokra, alkalmakra és hétköznapokra. Elkezdtem tehát becsempészni vágást és festést az anyagokba.

A fodrászok főleg régebbi stílusú kontyokban gondolkoztak, de talán nekem is részem van abban, hogy a friss és modern alkalmi frizurák készítése teret nyert a szakmában. Ma is sokan odajönnek hozzám, hogy az oktató anyagaim segítségével készültek fel vizsgákra és használták azokat a mindennapokban. 

A mai napig imádom az alkalmi frizurakészítést, de változtatni akartam, más területet helyeztem fókuszba. Az oktatások területén tehát igyekszem naprakész maradni. Figyelni kell a trendeket és az igényeket. Azt tapasztaltam, hogy most a vegyszeres munkákra és kijavításukra, valamint a korszerű hajvágásokra van a legnagyobb igény.

6. Ezzel nagyjából meg is válaszoltad azt a kérdést, hogy milyen céljaid vannak jelenleg az oktatásban.

Nem szabad leállni. A visszajelzésekből és a tapasztalatokból mindig szerzek inspirációt és gondolkozom a közeljövőn. A nemzetközi trendek folyása alapján ki lehet következtetni, hogy milyen divathullám következik, így lehet folyamatosan úttörőnek maradni. Az oktatás terén is már tervezem a jövő évet, összegzem az idei tapasztalatokat és figyelem az igényeket.

7. Milyen eredményre jutottál eddig?

Idén az országjáró turnéra nagy igény volt. Korábban ez tendencia volt,  később viszont minden inkább a fővárosra korlátozódott, a járvány alatt pedig az online térre. Most úgy gondolom, hogy az országjáró turnéval újra úttörő lehettem és örülök, hogy mások is követték a példámat.

8. Egy ilyen turné, az oktatásokra való felkészülés és a tendenciák ilyen mértékű követése nem kis energiát igényel. Mennyi idő jut szalonmunkára?

Három egész napot dolgozom a szalonban, két napot pedig az oktatással és az előkészítéssel. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy nem sokat alszom. Egy kollégám megfogalmazta: „Kriszti neked ez az életed!” Azért tudok ennyi időt ráfordítani, mert a szakma minden részletét szeretem, még ha fárasztó is. Általában csak a hajak járnak a fejemben.

9. Emellett azért szükség van töltekezésre is, nem?

Most tökéletesen rendben vagyok. Néhány évvel ezelőtt aktívan sportoltam, de ez az időszak véget ért. Most van egy kiskutyám, Mátyás, aki leváltotta az edzést. Lehet, hogy a későbbiekben szükség lesz valamire, de egyelőre ez így tökéletes. Rengeteg megvalósításra váró ötletem van, amelyek közül néhányat nem tudok véghezvinni. Ez frusztrál.

Nagyon felkapott téma a kiégés. Szerintem azért is éghetnek ki a fodrászok, mert nem találnak újat a szakmájukban. Ennek azonban egyetlen oka van: nem mennek képzésre. Egy oktatás rengeteget segít, ha úgy érzem, tele a hócipőm. Új gondolatok, új impulzusok érnek és megfordul velem a világ. Ehhez azonban az is kell, hogy szeresd a szakmát. Mindenre gyógyír lehet, ha kilépsz a komfortzónából, a kiégés miatt nem kell szakmát váltani.

10. Mondtad, hogy vannak konkrét céljaid a közeljövőre nézve. Mik ezek?

Egy része az oktatásokkal kapcsolatos. Az oktatás kimeríthetetlen terület, szeretnék jobban fókuszálni a streamelt online oktatásokra, hogy azok számára is lehetőséget nyújtsak, akik messze laknak a fővárostól. Az oktatásban pedig szeretném, ha a lehető legjobban tudnám átadni az anyagokat. Ehhez pedig kell a gyakorlat és az elmélet egy bizonyos, precíz része.

Képek: Fátrai Krisztina

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)