Keresés

Festett szőke haj visszapigmentálása - így csináld!

A festett szőke haj visszapigmentálása nagy odafigyelést igényel!

Visszapigmentálást az erősen szőkített hajak esetében készítenek a fodrászok. Például, akinek haja tőszőkítéses eljárással készült, annak gyakran kell visszajárni a fodrászhoz újraszőkíteni. Ha ezt az ingázást vagy akár a hajszínt megunja a vendég, akkor vissza kell pigmentálnunk a hajat az eredeti vagy a kívánt színre. Ez elég gyakori jelenség, ám vannak buktatói. Különbséget kell tenni például a festett és a szőkített haj között is: a szőkített haj roncsolt pigmenteket tartalmaz, míg a festett haj egészségeseket. A feladat tehát nem egyszerű, az eligazodásban Krekács Mónika fodrászmester segített.

Festett szőke haj visszapigmentálása – Hogyan kezdjük el?

Az elsődleges feladat, akárcsak a vörös pigmentek eltávolítása során, ezúttal is a diagnosztizálás:

  • Milyen a hajtő színe?
  • Milyen a hajhossz és a végek árnyalata?
  • Mennyire roncsolt a haj?

Minél sérültebb a haj kutikularétege, annál kevésbé tartós a szín. Sérült haj esetén szerkezet-helyreállító kezelést érdemes alkalmazni. Ezzel kezelhetőbbé válik a haj, ám a szín nem lesz tartósabb. A hiányos kutikulát nem lehet pótolni semmilyen kezeléssel, ezt érdemes szem előtt tartani.

A visszapigmentálás folyamata kíméletesebb a hajhoz, mint a világosítás:

„Mivel már egy szőkített hajról van szó, javasolnám az ammóniamentes színmegváltoztatók használatát alacsony oxidálószerrel. Ilyenkor már csak árnyalunk, nincs szükség erős szerekre.” – Krekács Mónika

Szőkéből barnát? Lehetséges!

A visszapigmentálás nem csak a meleg pigmentek visszahelyezéséről vagy az eredeti hajszín visszaállításáról szól. Egy világos szőke hajból eljuthatunk akár egy sötétbarna árnyalatig is.

A hagyományos visszapigmentálás során beszéljük meg a vendéggel a kívánt színmélységet. A klasszikus módszer során ezután megnézzük, hogy az elérni kívánt színmélységben milyen pigmentek találhatók és azok milyen arányban. Ezután két-három lépésben visszahelyezzük ezeket a pigmenteket a világos hajba. Akár 2-3 felvitelre is szükség lehet, így ez egy költséges és hosszadalmas folyamat.

(Pro tipp: Melírtechnikák segítségével szintén el tudunk érni olyan hatású szőke hajat, amely optikailag olyan, mintha tőszőkítés lenne. Ekkor, ha jó a kivitelezés nincs határozott lenövés, így nem kell 2-3 hetente fodrászhoz járni és az esetleges hosszadalmas visszapigmentálást is elkerülhetjük.)

Festett szőke haj visszapigmentálása melírtechnikával

Melírtechnika segítségével nem csak a szőkítés, de a visszapigmentálás is elkészíthető. A klasszikus módszert ma már felülírta a technológia, a vegyészet. Léteznek ugyanis olyan technológiákkal rendelkező színmegváltoztató termékek, amelyekkel már akár egy lépésben megoldható a visszapigmentálás. Ezek általában oxidációs színezők. Lehet, hogy elsőre nem kapunk teljesen telített színt, de ez sokszor nem is baj, hiszen óriási változásról beszélünk. Ezeknél a termékeknél tisztában kell lenni az összetétellel, a technológiával és a tulajdonságokkal.

„Én általában a vendég hajának állapota alapján összeállítok egy saját receptúrát, amit felviszek a hajra. Ilyenkor olyan keveréket állítok össze, amely látványos, de nem drasztikus változást eredményez.” – Krekács Mónika

Hol hibázzuk el?

Mint mindig, a visszapigmentálás esetében is fennáll a hibázás lehetősége. Krekács Mónika azt is elárulta, melyek a leggyakoribb és legsúlyosabb hibák:

„A legnagyobb hiba, ha a fodrász nem tudja, hogy az általa használt tubusban milyen pigmentek vannak. Sokan nem tudják, hogy a natúr hajszínek milyen pigmentekből tevődnek össze, ezért sokszor nem kívánt színt kapunk: zöldes vagy akár mocsaras hatást.

Az is előfordul, hogy a vendég mindenképp hamvas színt szeretne. Hiányos ismeretek esetén itt is kaphatunk kék vagy szürke árnyalatot. Ezen hibák korrekciója nem kis feladat, hiszen egy szőkített alapon kell dolgoznunk, amely rosszul lett visszapigmentálva. A nem kívánt pigmenteket azonban mindenképp javítani kell.

Visszatérünk az alapokhoz: színkör és anyagismeret. Ezek annyira alapvető ismeretek, hogy nélkülük semmit sem csinálhatunk.”

A fodrászmester kiemelte, a visszapigmentált haj otthoni ápolása is fontos. Ehhez használhatunk fizikai pigmenteket tartalmazó sampont és balzsamot.

Az oktatás fontossága

Krekács Mónika ezúttal is oktatásra biztatta a fodrászokat még akkor is, ha biztosak a tudásukban:

„Ez a tudás nem márkához kötött, hanem alaptudás. Akárcsak a haj anatómiája. A márkák csak a tubusok tartalmában és a technológiában különböznek, de ezek is könnyedén elsajátíthatók az oktatók által.”

A fodrászmester azt is javasolta a fodrászoknak, hogy kísérletezzenek levágott hajon. Gyakorolják a szőkítést és a visszapigmentálást különböző anyagokkal és technológiákkal. Hasznos lehet megfigyelni a színek hosszantartóságát, az anyagok hatását a különböző módszerek és technikák használatával. Ez akár egyetlen márka termékein belül is értékes eredményeket hozhat a fodrászok számára.

Portré: Krekács Mónika fodrászmester

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)