Keresés

Ha nem fizet a vendég - az ORFK válaszolt

Mit tegyünk ha nem fizet a vendég az elvégzett munka után?

Talán minden szolgáltatást végző személy munkája során előfordult már, hogy a vendég elégedetlen volt a végeredménnyel, a szolgáltatás minőségével vagy éppen a személyünkkel és fizetés nélkül távozott. A legtöbb ember – hacsak nem fordul elő gyakran a dolog – legyint az egészre, ám vannak esetek, amikor még a rendőrséget is kihívják a konfliktus kezeléséhez.

Megtörtént eset

A Fodrászinfó Pro csoportban a szakemberek örömmel osztják meg egymással a munkatapasztalatokat, aminek persze mi is örülünk. Nemrég a bejegyzések között szerepelt egy eset, mely szerint egy vendég a fodrászt szinte hibáztatta és állította, hogy a haja állapota csak rosszabb lett minden addiginál.

Ilyen esetekben fodrászként nehéz mit tenni, hiszen a szakmai érvek általában nem segítenek, a vendég pedig elégedetlen, ráadásul a kommunikáció stílusa sem minden esetben helyénvaló. A bejegyzés szerint rendőr is érkezett a helyszínre, aki csak annyit válaszolt a felek kérdéseire, hogy a hasonló ügyeket peres úton lehet intézni.

Mit tegyünk tehát?

Próbáltunk utánajárni a dolognak, felkerestünk néhány hatóságot. Egy kommentelő szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán megtalálható reklamációs adatlapot kellene kitöltetni a vendéggel, ám ilyen dokumentumot nem találtunk, a hatóság pedig megkeresésünkre és esetleírásunkra a következő választ adta:

"Elektronikus úton a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy kérdései tekintetében az NNGYK nem rendelkezik illetékességgel."

Ezek után az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk, akik közleménnyel válaszoltak, amelyet változtatás nélkül közlünk:

„Elektronikus úton az ORFK Kommunikációs Szolgálatához érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, amennyiben a vendég nem fizet az elvégzett szolgáltatásért, az eset rendezhető a felek közti megegyezéssel, és polgári peres úton, illetve az összes körülmény és a kárérték megvizsgálását követően megvalósulhat a csalás szabálysértési vagy vétségi alakzata is.

A panasz/bejelentés/feljelentés megtételére bármely fél jogosult a hatáskörrel rendelkező szervnél.

A rendőrség hatáskörén kívül eső kérdések megválaszolásához többek között a helyi önkormányzat és a fogyasztóvédelmi hatóság megkeresését javasoljuk.”

Az bizonyos, hogy a felek közötti megegyezés a legjobb opció, ám ha a lelkiismeretünk azt diktálja, forduljunk a rendőrség által említett szervekhez.

Pro tipp: Vegyszeres kezelések előtt töltessünk ki egy nyilatkozatot a vendéggel, amelyben azt írja alá, hogy a szolgáltatást saját felelősségére veszi igénybe. Ez a dokumentum kiváltképp akkor lehet segítségünkre, ha mi elleneztük a szolgáltatást - pl. a haj állapota miatt - a vendég azonban ragaszkodott hozzá.

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)