Keresés

Szépészeti szakmák képesítés nélkül? - itt az új tervezet

A jogszabálytervezet szerint a szépészeti szakmák képesítés nélkül is végezhetők lennének!

Új jogszabálytervezetet jelentett be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló tervezet bizonyos módosításokat tárgyal egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről. A tervezet 1. számú melléklete szerint a fodrász, a kéz- és lábápoló és a műkörömépítő tevékenységek immár szakképesítés nélkül végezhetőként, illetve nem önálló tevékenységként vannak megjelölve.

Egyesek szerint ez a jogszabálymódosítás súlyos következményekkel járhatna a szépségiparra nézve. Tulajdonképpen szinte bárki végezhetné ezeket a tevékenységeket, miközben a szakma nagyjai folyamatosan azon munkálkodnak, hogy egyre magasabb szintre emeljék a szakma színvonalát.

A szépészeti szakmák fontossága

Fontos tudnunk, hogy a szépészeti szakma emberekkel foglalkozik, így pedig felelősséggel tartozik minden szakember az általa nyújtott szolgáltatásért. Emberi hajon, körmön, bőrön illetve az ezek kapcsán felmerülő problémákkal foglalkozni nem kis feladat, és szerintünk igenis óriási szakértelmet igényel. Gondoljunk csak a hajas fejbőrt érintő problémákra, a haj betegségeire vagy egyéb elváltozásokra. Hogyan is gondolhatnánk, hogy ezek a szakmák képesítés nélkül felelősségteljesen végezhetők?

A jelenlegi iskolarendszerben ingyenesen lehet a szakmákat elsajátítani, valamint számos továbbképzés áll a szépségipari dolgozók rendelkezésére. Sajnos a munkaerőpiacon jelen vannak olyan dolgozók is, akik nem felelnek meg a szakmai és személyi, esetleg higiénés vagy egyéb követelményeknek, illetve a jó szakember minden esetben törekszik tudása fejlesztésére, adott esetben a mestervizsgáig is eljut.

Új jogszabálytervezet - hogyan tovább?

Az új tervezet szerint a korábban említett szakmák képesítés nélkül is végezhető betanított munkákká válnak. A legfontosabb cél sokak számára a minőség emelése lenne, ám az új rendelet nem feltétlenül támogatja ezt a célt. A szépészeti szakma rengeteg versenyen képviselteti magát, ráadásul rengeteg magyar sikerrel:

  • Euroskills,
  • Worldskills,
  • OMC,
  • stb.

Ezek a sikerek minden bizonnyal nem lennének elérhetők képesítés nélkül, a szakma szabályozása nélkül. Az új jogszabálytervezet kapcsán a Kéz- és lábápolók Szakmai oldala petíciót indított a módosítás ellen. Ezt itt írhatod alá!

Biztosak vagyunk benne, hogy a jogszabálymódosítás elfogadásának sok következménye lenne, egyre nehezebbé válhat a jó szakemberek megtalálása. A cél, hogy legalább az eddig kialakított oktatási rendet őrizzük meg. A jelenlegi állás szerint a végleges döntést elnapolták, de amint megtudunk valamit frissítjük cikkünket!

Forrás: NLC

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)