Keresés

Haj szőkítése a Lisap Light Scale termékeivel

Mutatjuk hogyan zajlik a haj szőkítése a Light Scale termékeivel.

Egy újabb precíz Fátrai Krisztina tesztelés

Fátrai Krisztina páratlan szakmai alázattal rendelkezik. Közel 30 éves pályafutását az állandó megújulás, a folyamatos tanulás és fejlődés jellemzi. Ha egy számára új szakmai érdekesség került a látókörébe, azonnal letesztelte. Megfigyeléseit mindig a legnagyobb precizitással összegezte, aminek köszönhetően nem csak pályakezdő-, hanem mesterfodrászok is okulhattak a tapasztalataiból.

Ez ma sincs másként. Oldalunkon is több élménybeszámolóját olvashattad már. Ezúttal a Lisap Light Scale termékeit próbálta ki, hogy a hajszőkítés témakörében az egyik legkorszerűbb portfóliót szakszerűen is bemutathassa számodra. A tesztelés eredményeit a fodrászmester saját szavainak tolmácsolásában osztjuk meg veled – fogadd szeretettel!

Haj szőkítése a régi időkben és most

29 éve dolgozom fodrászként. Ezalatt a sok év alatt lehetőségem volt nagyon sok szőkítési eljárást kipróbálni és használni. Ma már össze sem lehet hasonlítani azokat az anyagokat és folyamatokat, amik korábban a rendelkezésünkre álltak és azokat, amik most vannak jelen a piacon.

Régen csak 1-2 szőkítőpor létezett, amiket ráadásul “mindenre is” használtunk. Az oxidálószer erősségét mi hoztuk létre tömény H2O2-ből, ami 35%-os erősséggel bírt. A tömegszázalék-számítás és méricskélés a mindennapos munkánk részét jelentette. Nem voltak árnyalók és tonizálók sem; 1-1 cm feketéből és egy kis lilából állítottuk össze a hamvasításhoz szükséges keveréket samponnal és vízzel hígítva. Kötéserősítés? Hajszerkezet-építés? Nem léteztek.

Akkoriban a fodrászatok alapfelszereltségének a WU2 sampon és a Golf hajbalzsam számított. Azok a fodrászok, akik most vagy akár 10-15 évvel ezelőtt végeztek, talán csak hallottak ezekről a termékekről és szerencsére nem ismerik őket. Vagy nem is tudom…én talán épp ezért tudom értékelni a piacon megjelenő újdonságokat.

A WU2 SAMPONTÓL A LIGHT SCALE SZŐKÍTÉSI RENDSZERIG

Ismét megismerkedtem egy számomra teljesen új termékcsaláddal – aminek tagjai már jó pár éve kaphatóak Magyarországon -, de most a legújabb fejlesztéseikkel alkotnak egy teljes egységet. Ez nem más, mint a Lisap Light Scale szőkítési rendszere.

TESZTELÉS ELŐTTI GONDOLATOK

Manapság, amikor napi szinten melírozunk, hajszínt korrigálunk, szőkítünk és minden második vendég valamilyen színátmenetet (balayage-t) szeretne a hajába, a professzionális szőkítő anyagok nélkülözhetetlenné váltak.

Saját tapasztalataim szerint a fodrászok átlagosan 1-2 max. 3 szőkítőport vagy szőkítési rendszert használnak a szalonjukban és ezekkel a termékekkel oldanak meg mindent. Ezek kiválasztásakor olyan szempontokat vesznek figyelembe, minthogy:

 • sokat tudjon világosítani,
 • ár-érték arányban elfogadható legyen,
 • viszonylag biztonságosan lehessen használni.

Ez a mechanizmus kicsit a régi időkre emlékeztet engem, azzal a különbséggel, hogy akkor nem volt másra lehetőség. Ma viszont a haj szőkítése esetén rengeteg termék a rendelkezésünkre áll, sőt, folyamatosan jönnek az újdonságok, amiknek köszönhetően hajtípusnak, -hossznak, -minőségnek színhatásnak megfelelően, fodrászként ki tudjuk kiválasztani, hogy melyik termék a legideálisabb.

Ezúttal Light Scale 6 szőkítési rendszerét vizsgáltam. Bár találtam köztük hasonlóságokat, engem elsősorban a funkcionális különbségek érdekeltek.

Haj szőkítése a Light Scale termékeivel: tesztelnéd? KATTINTS IDE!

Hajszőkítés a Light Scale 6 szőkítési rendszerével

A tesztelés folyamán 6 terméket vizsgáltam, amiket most felvilágosító hatásuk erőssége szerint rendeztem sorrendbe.

#1 LIGHTENING OIL VILÁGOSÍTÓ OLAJ

A Lightening Oil egy multifunkcionális kozmetikai világosító olaj. Ha nem szeretnénk többet, minthogy a természetes natúr hajszín 2-3 árnyalatot világosodjon – anélkül, hogy a haj árnyalata ne -, csak a színmélysége változzon, akkor ez a termék lesz az ideális választás. Ammóniamentes formula, egyáltalán nem viseli meg a hajat.

TESZTEREDMÉNYEK:

Hajminőség és -szín változása: a világosító olajat kolléganőm haján teszteltük, így folyamatosan láttam, hogy a haj minősége és színe változik-e vagy sem. Nem változott, pedig 20 percig volt a haján a termék és az eredmény mégis teljesen természetes lett.

Gyenge világosítás: ha festett hajon szeretnénk egy gyenge világosítást elérni, akkor az olaj + oxi keverékéhez egy boostert kell adagolni.

Stabil színeredmény: a termék legnagyobb előnye, hogy sem szőkítőporhoz, sem festékhez nem kell nyúlni mellette. Fix hatóidővel stabil színeredményt lehet vele elérni a haj károsodása nélkül.

ÖSSZEGZÉS:

Talán ez a termék kapja a legkevesebb figyelmet a szalonok szolgáltatásai között, pedig nagyon fontos és kíméletes eljárás. Eddig nekem sem volt, de most már használni fogom.

VÉGEREDMÉNY:

#2 COLOR REMOVER SZÍNELTÁVOLÍTÓ

A Color Remover egy olyan termék, ami a mesterséges pigmentek eltávolítására alkalmas.

TESZTEREDMÉNYEK:

A Color Remover-t festett hajon, azokban az esetekben érdemes használni, ha:

 • nincs szükség több színmélység felvilágosítására,
 • a régen festett matt hatású hajat élénkíteni szeretnénk,
 • végeredményként egy friss csillogó hajszínt szeretnénk látni,
 • pigmenttorlódás miatt a haj néhány sávban besötétedett,
 • nem kívánt tónusok eltávolítása a cél (túl hamvas, rózsaszín, zöld, stb.)

Az említett esetekben a port meleg vízzel kell összekeverni és szivaccsal kell felvinni a kívánt területekre. Amikor sikerült elérni a megfelelő színhatást, az eredményt hajszínező használatával lehet még alakítani.

ÖSSZEGZÉS:

Ha kismértékű világosítást szeretnénk vele elérni, akkor alacsony peroxid használatával megtehetjük. Még ekkor sem kell kifejezetten szőkítőporhoz nyúlnunk.

#3 LIGHT SCALE UP TO 9 SZŐKÍTŐPOR

A Light Scale Up to 9 egy klasszikus értelemben vett univerzális szőkítőpor, ami biztonságosan képes felvilágosítani akár 9 színmélységet.

TESZTEREDMÉNYEK:

 • Termék állaga: használat közben az anyag egyáltalán nem dagad az idő elteltével.
 • Színmélység felvilágosítása: stabilan 5-6 árnyalatot lehet 1 lépésben felvilágosítani vele. Ha ennél többre van szükség, át kell kenni a tincseket.
 • Garantált hajminőség: a hajminőség láthatóan jó maradt a szőkítés után – nem szárad ki.

ÖSSZEGZÉS:

Több technikához is kipróbáltam: fóliában és szabadkezes melírnál is. Ez alapján kifejezetten akkor ajánlom, ha már korábban szőkített vagy melírozott hajakkal dolgozunk. Ha a korábban szőkített hajakon nem kifejezetten szeretnénk árnyalatot változtatni – mert már elég fehér vagy például rózsaszín -, akkor is ideális választás. Mivel a por is fehér, ezért nem fogja megváltoztatni azokat az árnyalatokat sem, amikhez véletlenül hozzáér.

VÉGEREDMÉNY:

 • Light Scale up to 9 + 20V
 • árnyalás: Moon Light+ Light Pearl+ 5V
 • tőszőkítés: Light Scale up to 9 + 10V
 • árnyalás: Light Scale toner Pink Bubble + 5V (1,5%)

#4 CLAY SZŐKÍTŐPOR

A Light Scale Clay egy szürke színű agyagpor, amit kifejezetten szabadkezes melírtechnikákhoz, hosszabb hajak világosításához fejlesztettek ki.

TESZTEREDMÉNYEK

Színmélység felvilágosítása: a Clay termék 3-4 színmélység felvilágosítására alkalmas.

Könnyed semlegesítés: az agyagpor színe szürke, aktív szenet tartalmaz, ezért a haj világosításánál könnyebben semlegesíti a nem kívánt sárgás-vöröses pigmenteket.

Könnyű tapadás: az agyagpor könnyen tapad a haj felszínéhez (és mivel csak a felszínen szárad), ezért nem fogja be a mellette-alatta lévő tincseket, nem kell fóliába tenni őket.

ÖSSZEGZÉS:

Az anyag összetétele miatt ideális a hosszú hajak felvilágosításához, mert az agyag csak a felszínen szárad ki, ezért stabilan lehet vele világosítani.

VÉGEREDMÉNY:

 • alapszín: 7
 • világosítás: Clay + 30V.
 • árnyalás: Light Scale toner – Smooky Crystal + Moon Light+ 5V

#5 LIGHT SCALE PLATINUM SZŐKÍTŐPOR

A Light Scale Platinum a szőkítő termékcsalád legújabb tagja/szőkítőpora, ezért nagy reményekkel és kíváncsisággal nyúltam hozzá. A Clay-hez hasonlóan aktív szenet tartalmaz, ezért szintén szürke színű.

TESZTEREDMÉNYEK:

 • Könnyed használat: oxidálószerrel nagyon könnyű elkeverni az anyagot; egyáltalán nem csomósodik.
 • Gyors világosítás: a termék “specialitása”, hogy nagyon gyorsan világosít. Szürke színe miatt semlegesíti a sárga és vörös pigmenteket, ezért egy sokkal tisztább színeredményt biztosít.
 • Hatékonyság: használtam fóliában, teljes szőkítésnél, szabadkéz technikáknál – minden esetben nagyon jól működött. Viszont működés közben folyamatosan figyelni kell, nem szabad otthagyni. Mivel nagyon gyorsan dolgozik, ezért a megfelelően felvilágosodott tincseket a szokásosnál hamarabb kell leöblíteni.

ÖSSZEGZÉS:

Nem csalódtam az újdonságban. Meg is lepődtem, hogy valóban azt kapom, amit ígér. A haj a termék használata után sem száradt ki. Viszont a szürke színe miatt a korábban szőkített hajakat nem érdemes ezzel az anyaggal világosítani, mert túlhamvasodhatnak.

VÉGEREDMÉNY:

Platinum + 20V

Light Scale + 5V Moon Light+ Smoky Crysral+5V

Nézd meg a step by step videót a szőkítésről!

#6 LIGHT SCALE UP TO 10 FEKETE SZŐKÍTŐKRÉM

A Light Scale Up to 10 egy fekete szénből készített fehérítő paszta. Kikeverés után sötét szürke színe lesz, fekete szemcséket tartalmaz.

TESZTEREDMÉNYEK

 • Gyors eredmény: határozottan mondhatom, hogy ez a termék is gyorsabban ért el világosabb és semlegesebb eredményt azokhoz a szőkítő termékekhez képest, mint amikkel eddig dolgoztam.
 • Könnyű használat: könnyű vele dolgozni; kiadós, ár-érték arányban nagyon megéri használni. Számoltam és feljegyeztem az anyaghasználatot– egy kevesebb mennyiségű vékonyszálú haj tőmelírozása esetén 4 cm, ami 6 gr szőkítőpaszta 1:2 keverési aránnyal teljesen elegendő. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy 1 zacskó termék 83 adagot tartalmaz. Ez nem rossz! 🙂 Nagyobb mennyiségű haj tőmelírozásánál 8 cm (12 gr) 1:2 (24 gr oxi) arányú keverékénél 42 alkalommal használható.
 • Oxidálószer ereje: szabadkéz technikáknál érdemes az oxidálószer erejét növelni, fóliában viszont csökkenteni.
 • Hőhatás: a terméknél hőhatás alkalmazható.

ÖSSZEGZÉS:

Ezt a terméket kifejezetten tőmelírokhoz, tőszőkítéshez javasolnám. Teljes haj világosítására is alkalmas, de sűrűbb állaga miatt nehezebb a hajba bedolgozni. Ha teljes haj szőkítését vállaljuk, akkor a hajhosszra inkább a Platium anyag használatát javaslom.

VÉGEREDMÉNY:

tőmelír: Ligh Scale up to 10 + 30V

árnyalás: Lights Scale Light Pearl + Moon Light + Smoky Crystal + 5V

tőszőkítés: Ligh Scale up to 10 +10V

árnyalás: Smoky Crystal + 5V

KIPRÓBÁLNÁD A LIGHT SCALE SZŐKÍTŐ RENDSZEREIT? KATTINTS IDE ÉS TÖLTSD KI AZ ŰRLAPOT!

Tonizálás és árnyalás a Light Scale termékeivel

A Light Scale tonereket 9-10-es szőkítési alap elérése után ajánlom használni 1,5 %-os (5 Vol.) oxidálószerrel.

9 toner áll a rendelkezésünkre, amiket keverni is lehet egymással. A keverési arány 1:1. A 9 tonerből 4 lazább állagú (joghurt), 5 pedig inkább paszta sűrűségű. Tehát a keverékeknek más az állaga. Egyeztettem a Lisap oktató csapatával és a gyár által ajánlott 1:1 keverési arányt a sűrűbb árnyalatoknál 1:1,5 re emeltem. Így is működött a rendszer és könnyebb volt velük dolgozni.

Fontos még tudni, hogy a természetes alaphajszínt a tonerek nem módosítják (ennek nagyon örültem).

Záró gondolatok Fátrai Krisztinától

A szalonban mindig gondoljuk át, hogy milyen munkát szeretnénk készíteni. Vizsgáljuk meg, hogy az adott haj milyen állapotban van, mennyire kell felvilágosítani, majd csak azután, személyre szabottan válasszunk terméket.

Fátrai LIVE a Light Scale szőkítő rendszereivel

“Engem ár-érték arányban nagyon meggyőztek a Light Scale szőkítő rendszerei, szeretek velük dolgozni. Tesztelésnek indult, szerelem lett belőle.” – így zárta gondolatait Fátrai Krisztina a tesztelés után, aki már ezt a terméket használja szalonjában.

Szöveg: Fátrai Krisztina és Fodrászinfó

Képek: Fátrai Krisztina

Ha tetszett a haj szőkítése cikkünk, köszönjük a lájkot és a megosztást! 🙌