Keresés

Hajtípusok: vajon te ismered a saját hajtípusodat?

Amiről az egyik legfontosabb szót ejteni: hajtípusok. Mi meg is tesszük!

A hajápolás nem is olyan könnyű feladat, mint azt elsőre gondolnánk. Ugyanúgy, ahogyan egy orvosi beavatkozás során pontosan tisztában kell lenni a szervezet működésével, úgy a hajápolás közben is tudni kell, hogy milyen minőségű hajszerkezettel állunk szemben. Hajtípusok: te vajon tisztában vagy a hajtípusoddal? Most kiderül!

Hajtípusok: ismerd meg a hajtípusodat!

Andre Walker azoknak a szerencsés fodrászoknak a körébe tartozik, akik olyan hírességekkel dolgoznak együtt, mint Oprah Winfrey vagy Hally Berry. Az elmúlt években az idejét a hírességek hajának, illetve egy hajtípusskála kialakításának szentelte, amely a textúra, sűrűség és mennyiség keresztmetszete által képes kategorizálni a különböző hajtípusokat. Természetesen az értékek folyamatosan változnak – mondhatni egyre precízebbek -, az alapok azonban maradtak. Melyek ezek? Nézd csak!

HAJTÍPUSOK: A NÉGY ALAP TÍPUS

  1. egyenes
  2. hullámos
  3. göndör
  4. szuper göndör
Hajtípusok by Andre Walker

#1 EGYENES hajtípus

1A hajtípus: ez a kategória magába foglalja mindazt, amelyet ma már csak úgy emlegetünk, hogy “szögegyenes”. A haj minőségét a bébi hajhoz hasonlító finomság jellemzi, ez az a textúra/sűrűség kombináció, amely egyáltalán nem képes megtartani a hullámokat. Aki ezzel a hajtípussal rendelkezik, a legtöbbször a haj lelaposodására és a hirtelen zsírosodásra panaszkodik. Ha ismerősen hangzik, akkor mindenképp oda kell figyelned a megfelelő volumennövelésre, ezért semmiképp ne használj nagyon koncentrált kondicionálót vagy hajformázó terméket, inkább a hajformázó porokra és a száraz samponokra helyezd a hangsúlyt!

1B hajtípus: ez a hajtípus is egyenes, de minimálisan teltebb hatást kelt, játékosabb mozgása van a hajvégeknek, azonban még sincs észrevehető göndörség vagy hullám. Ebben az esetben érdemes kihasználni a haj mozgalmasságát és hajformázó spray-vel stabilizálni a formát. A maximális hatás érdekében a volumennövelés itt is hatékony megoldás lehet, de ugyanúgy alapszabály a koncentrált és nehéz anyagok elkerülése.

1C hajtípus: a C kategória az a hajtípus, amikor elsődlegesen egy egyenes hajjal találjuk szemben magunkat, azonban a végében megjelennek azok a bizonyos hullámok. Éppen ebből kifolyólag ez a hajtípus kifejezetten flexibilis és jól bírja a formázást, azonban sokszor a hajsűrűség okozza a problémát. A vastag hajszálak hajlamosak a fokozott sérülékenységre, ezért például hajvasalás előtt érdemes különböző “anti-frizz” szérumokat használni!

Egyenes hajtípus

#2 HULLÁMOS hajtípus

2A hajtípus: ez a hajtípus a legkönnyebben az enyhe S alakú hullám által azonosítható, sűrűsége általában finom, inkább a vékony hajszálak jellemzik. A legtöbben, akik ezzel a hajtípussal rendelkeznek, igyekeznek kiegyenesíteni a hullámokat, hogy elegánsabb legyen a megjelenésük. Ettől függetlenül sokkal naturálisabb és menőbb megoldás a természetes textúra adottságainak kihasználása, amelyben sokat segíthetnek a göndörséget növelő spray-k vagy habok. Ha még így sem az igazi, süsd be a végét – tuti a siker!

2B hajtípus: ez a kategória továbbra is az S alakú hullámok által válik megkülönböztethetővé, azonban itt a forma már sokkal karakteresebb. Ettől függetlenül még így sem elég erőteljes, könnyen elveszítheti a stílusos alakját, így a tökéletes forma elkészítéséhez érdemes kondicionáló spray-vel és volumennövelő termékekkel ápolni és formázni a hajszálakat.

2C hajtípus: ha az előzőekhez képest valamivel szórványosan direktebb, göndörebb és vastagabb hullámokkal rendelkezel, akkor a hajad alapján biztos, hogy a 2C kategóriába tartozol. Ebben az esetben – ugyanúgy, ahogyan a göndör frizuráknál – a nedvesség hatására a loknik még hangsúlyosabbá válnak, ezért a formázáshoz mindenképp érdemes könnyebb balzsamot és göndörségnövelő hajhabot használni.

Hajtípusok sokszínűsége: mi mindent meghatároznak!

#3 GÖNDÖR hajtípus

3A hajtípus: ez a típus már főleg göndör, de néhol lazább, hullámosabb tincsekből áll. A rugós loknik megformálásában a göndörségnövelő krémek és gélek segítenek a legtöbbet, amelyeket nedves hajra kell felvinni. Ilyenkor a hullámosabb szakaszokra érdemes jobban odafigyelni, és az ujjak köré csavarva intenzívebbé tenni a tincseket. Ezt a textúrát ugyanilyen könnyen ki is lehet egyenesíteni, de ilyenkor sem szabad megfeledkezni a hajápolásra alkalmas termikus spray-ről sem, ami megvédi a hajszálakat a hajvasalás veszélyeitől.

3B hajtípus: ha a hajad már sokkal szorosabb rugós loknikból áll, de mégis lépcsőzetesen elnyúlik, akkor te a 3B hajtípus kategóriájába tartozol. Általában ez a hajszerkezet kevésbé fényes, a textúra sűrű és durva, így fontos a megfelelő kezelés. Ügyelj oda a hetente történő mélyhidratálásra, a hidratáló kondicionáló és a páratartalom-elhárító hajformázó krémek használatára.

3C hajtípus: ennek a kategóriának a göndör tincseit Andre Walker a dugóhúzó formájához hasonlítja. A textúra sűrű, de könnyedén sérül, ezért az intenzív heti kezelések ebben az esetben sem maradhatnak el – különös tekintettel a hidratálásra.

Göndör hajtípus

#4 “KINKY” / SZUPER GÖNDÖR hajtípus

4A hajtípus: itt már az S alakú formák sokkal szorosabbak és sűrűbbek, mint az előző példákban felsorolt kategóriákban. Hatásában sokkal durvább/ “drótosabb” is, ezért fokozott figyelmet igényel. A hajápolás során érdemes bevetni a kifejezetten káros hajra fejlesztett professzionális samponokat és kondicionálókat, mi több, a hajban maradó maszkok/spray-k mélytápláló hatása is sokat segíthet a haj könnyebb kezelhetőségében.

4B hajtípus: ennél a kategóriánál az S formájú loknikat, felváltják a Z alakú tincsek, amelyek szorosan együttállnak. A haj ebben az esetben finom és vékony, de durva is lehet, attól függően, hogy milyen mértékű a haj sűrűsége. Ilyenkor az eddig emlegetett hajápoló termékek mellett fontos a természetes olajok, vajak használata is, mert így a haj sokkal inkább a barátunkká, mintsem az ellenségünkké válik.

4C hajtípus: amikor a 4C hajtípusra gondolsz, elég csak felidézned a 70-es évek afro frizuráit. Itt már nem beszélhetünk különálló göndör mintázatról, éppen ezért nehezen kezelhető hajtípus. Ez a hajszerkezet lehet egészen finom és vékony, de lágy vagy durva is, ebből kifolyólag a 4B kategóriával rokonságban áll. A különbség a korábban említett “mintanélküliség”, hiszen a szálak annyira szorosan és közel állnak egymáshoz, hogy összemosódnak, természetes állapotukban pedig 75%-os zsugorodásra képesek.

Kinky hajtípus

Forrás: focusonhair

Cover: Nivea

További képek: luxjunaturalhairproducts, Stylist, Zugló Szépe, Naturally Curly, ath2

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)